شاید تا کنون واژه های هاست و سرور را بسیار شنیده باشید، اما اینکه این واژه ها دقیقا به چه معنا هستند، ریشه پیدایش آنها از کجا بوده است، چه تفاوت ها و چه شباهت هایی با یکدیگر دارند و یا سوالات فراوان دیگری که ممکن است ذهن شما را برای لحظاتی مشغول کرده باشد. در این مقاله سعی داریم به نوعی هر دوی آنها را شرح دهیم. پس برای رسیدن به این هدف با ما همراه شوید.
برای درک بهتر تفاوت بین هاست و سرور در ابتدا قصد داریم که یک تعریف مختصر و مفید از هر یک از آنها و همچنین سیر تکاملی که طی کرده اند را بیان کنیم.
هاست به سرور و یا یک کامپیوتری می گویند که بتواند تمامی فایل هایی که در وب سایت ما قرار می گیرد را ذخیره سازی نماید، که این فایل ها می تواند شامل عکس، فایلهای css و یا هر نوع فایل دیگری که در وب سایت ما قرار دارد باشد. بطور کلی زمانی که قصد ایجاد یک وب سایت برای مقاصد مختلف خود دارید که توسط دیگران قابل دیدن باشد، باید اصطلاحا وب سایت شما روی یک سرویس دهنده میزبان قرار گیرد. لازم به ذکر می باشد که حتی کامپیوتر های شخصی شما هم می تواند به صورت یک سرویس دهنده میزبانی راه اندازی گردد، اما باید به یک نکته توجه داشت که اگر قصد دارید سایت شما بازدید کننده بالایی داشته باشد، اینکار منطقی به نظر نمی رسد، زیرا برای اینکه وب سایت شما در اینترنت در دسترس باشد، لازم می باشد که کامپیوتر شما بطور مداوم روشن بماند و به اینترنت متصل باشد. در غیر اینصورت دیگر کسی قادر به دیدن وب سایت شما نمی باشد. دلیل دیگر آن این می باشد که اگر به نرم افزار هایی که به راه اندازی سرور مربوط می باشد آشنایی نداشته باشید، اینکار بسیار سخت و دشوار می باشد و همچنین نگهداری آن وقت و انرژی زیادی را صرف می کند.
به همین دلایل می باشد که افراد و سازمانهایی که به وب سایت نیاز دارند، به شرکتهای ارائه دهنده میزبانی مراجعه می کنند. معمولا شرکت های ارائه دهنده خدمات میزبانی مجهزترین Datacenter ها را دارا می باشند و همچنین به صورت 24 ساعته برق به سرور ها متصل می باشد و اینترنت اینطور شرکت ها قطعی ندارد، اگر چه میزبانی یا همان هاستی که تهیه می کنید هرچند فضای کمی داشته باشد ولی یک تیم متخصص بصورت 24 ساعته تلاش بر این دارند که مشکلی بوجود نیاید.
در اکثر موارد، یک سرور میزبان وب، فضای Hard خود را به فضاهای کوچک تری تقسیم کرده و آن را با هزینه کمتر در اختیار افراد مختلف قرار می دهد. در این حالت از چندین سایت تا چند صد سایت از سرور میزبان به صورت مشترک استفاده می کنند.
سرور ها بطور کلی کامپیوتر های همیشه روشن هستند که به کامپیوترهای دیگر که تحت یک شبکه اند سرویس ارائه می دهد، که حتی سرور ها نقش کامپیوتر های دیگر را که تحت شبکه می باشند، مشخص می کند. بطور کلی دو دسته بندی وجود دارد:
سرور: کامپیوتری که سرویس می دهد.
کلاینت: کامپیوتری که سرویس می گیرد.
زمانی که در اینترنت به جستجوی مطلبی می گردیم و یا از خدمات اینترنت استفاده می کنیم در واقع در نقش کلاینت یا همان سرویس گیرنده عمل می کنیم و کامپیوتری که در آن سوی دیگر شبکه به ما خدمات ارائه می دهد، سرویس دهنده و یا همان سرور می باشد. از آنجایی که این سرویس دهنده ها یا همان سرور ها باید همیشه روشن باشد، محلهایی را برای نگهداری این سرورها ایجاد می کنند، که به آن دیتا سنتر می گویند، که با تمرکز بر روی کیفیت شبکه و پشتیبانی قطعات و نرم افزارهای مورد نیاز، بصورت تخصصی شرایط را برای میزبانی وب و استفاده از سرورها به دور از مشکلات و مسائل متعدد پیرامون آن فراهم آورند. بنابراین دیتاسنتر محلی است که صدها و یا هزاران سرور را در رک ها ( rack )، کیج ها ( Cage ) و اتاق های مختلف جای می دهد. ساختمان دیتاسنتر از بخش های مختلفی مانند اتاق کنترل، اتاق سرور، ژانراتورها، تاسیسات خنک سازی، انبار سخت افزار، اتاق UPS و Battery backup، اتاق نگه داری از وسایل اطفای حریق و اتاق مدیریت شبکه تشکیل می شود، هر چند که با توجه به نیازها، طراحی و امکانات و زیرساخت برای هر مرکز داده کاملا می تواند متفاوت باشد.
بطور کلی هاست یک فضا از سرور می باشد که وب سایت شما در آن قرار دارد، اما نمی توان بطور یقین گفت که هاست زیر مجموعه سرور می باشد و یا سرور زیر مجموعه هاست می باشد. زیرا ممکن است یک هاستی مربوط به یک وبسایت داشته باشیم که نیازمند چندین سرور باشد، مانند شبکه های اجتماعی همچون facebook و یا چندین وب سایت داشته باشیم که همه از طریق یک سرور پشتیبانی بشوند.