ویندوز چیست؟ چگونه بوجود آمده؟ انواع ویندوز به چه صورت است؟ کدام ویندوز بهتر است و سوالات متفاوت دیگری که ممکن است ذهن شما را برای لحظاتی درگیر کرده باشد. در این مقاله سعی داریم به طور خاص در مورد اینکه کدام ویندوز بهتر است صحبت کنیم و به طور خلاصه روند تکاملی ویندوز را از ابتدا تا کنون شرح دهیم. در صورت تمایل به اطلاعات بیشتر در این زمینه با ما همراه باشید.
نسخه های ابتدایی سیستم عامل ویندوز که با نام های ویندوز نسخه 1(یک) نسخه 2(دو) نسخه 3(سه) نامگذاری شدند، مانند ویندوز های امروزی پیشرفته نبودند و تنها می توانستند کارهای کوچک و پیش پا افتاده ای نسبت به حال انجام دهند.
پس از نسخه های اولیه، نسخه های ویندوز سری 9X مانند ویندوز 95 مطرح شد. این سیستمعامل در آگوست ۱۹۹۵ از سوی مایکروسافت عرضه گردید. این سیستم عامل همراه با اینترنت اکسپلورر ۴ عرضه شد. ویندوز ۹۵ به علت اینکه عضو بعدی ارائه شده ویندوز ۳ است تحت نام ویندوز ۴ نیز شناخته شده است. برخی ویندوز ۹۵ را انقلابی در نرمافزارها و سیستمعاملهای رایانه در زمان خود میدانند.
ورژن بعدی که شرکت مایکروسافت ارائه نمود در سال 1998 میلادی بود و به همین علت نیز نام ویندوز 98 را بر روی آن نهادند. این ویندوز تحولی شگرف در دنیای سیستم های عامل شرکت مایکروسافت پدید آورد به صورتی که گستره ای به پهنای جهان را در برگرفت و حتی در بعضی از جاها هم اکنون نیز از این سیستم عامل استفاده می کنند.
برخی از امکانات این سیستم عامل را می توان به صورت ذیل بیان کرد:
1-مرورگر مستقل مایکروسافت همان اینترنت اکسپلورر
2-توانایی فرستادن و گرفتن نامههای الکترونیکی
3-سیستم فایل FAT۳۲ برای اولین بار در این سیستمعامل
4-پشتیبانی از USB برای اولین بار در این سیستمعامل
5-پشتیبانی از DVD برای اولین بار در این سیستمعامل
6-سیستمعاملی که از نظر درایوها ضعیف ولی از نظر تخصیص منابع رایانه به خود خوب است.
نسخه بعدی که پس از دو سال ظهور کرد، ویندوز 2000 بود. این سیستم عامل به طور خاص برای کامپیوتر های خانگی (pc)و همچنین ایستگاه های کاری و سرورهای شبکه به کار گرفته شد. این نسخه از سیستم عامل ویندوز را می توان به نوعی جزء خانواده ویندوز NT به شمار آورد.
نسل جدید سیستم عامل ویندوز، خود را با نام ویندوز XP به جهانیان معرفی کرد. این نسخه از سیستم عامل ویندوز مدت زمان بیشتری نسبت به سایر نسخه های قبلی عرض اندام نمود و به عبارتی تقریبا تا 6 سال مایکروسافت نسخه جدیدی را به بازار عرض نکرد. البته در این مدت ویرایش های جدیدی از این نسخه به بازار عرضه شدند که نسبت به ویرایش های قبلی قابلیت های بیشتری داشتند. این نسخه از سیستم عامل ویندوز در دو نسخه خانگی و پیشرفته ارائه شد. شرکت مایکروسافت پشتیبانی از این نسخه از سیستم عامل ویندوز را تا سال 2014 ادامه داد و پس از آن پشتیبانی از این سیستم عامل را به طور رسمی خاتمه داد.
نسخه ارائه شده بعد از ویندوز Xp که بعد از تقریبا 6 سال و در سال 2007 میلادی منتشر شد، ویندوز ویستا نامگذاری شد. این ورژن از سیستم عامل ویندوز، محیطی متفاوت با نسخه های قبل از خود داشت و به همین علت برای بسیاری از کاربران، کار کردن با این نسخه در ابتدا با دشواری همراه شد. البته این امر را می توان تا حدودی طبیعی دانست زیرا با هر تغییر اساسی در یک محصول، استفاده از آن برای کاربران قدیمی که به محیط قبلی عادت کرده اند مشکل است. به عنوان نمونه کاربران که از سیستم عامل ویندوز 98 استفاده می کردند نیز پس از مهاجرت از این سیستم عامل به سیستم عامل XP این احساس را داشتند. برخی از کارشناسان معتقدند که این نسخه از سیستم عامل آنطور که انتظار می رفت، نتوانست نیاز های کاربران را برآورده سازد و خیلی نتوانست در میان کاربران جای خود را باز کند. این در حالی بود که شرکت مایکروسافت تمام سعی خود را بر آن نهاد تا در این سیستم عامل سنگ تمام بگذارد و آن را به بهترین نحو طراحی نماید. هر چند در این زمینه به تمامی خواسته های خود دست نیافت ولی از نکات مثبت این سیستم عامل میتوان به سرعت خوب و رابط گرافیکی بسیار عالی با محیطی خستگی ناپذیر برای کاربر و همچنین سرعت بالای آن در اینترنت و شبکههای بیسیم اشاره نمود. این نکات مثبت زمانی آشکار خواهد شد که رایانه شما دارای یک سخت افزار مناسب می بود.
هفتمین نسخه از سیستم عامل ویندوز را به علت همین وجه تسمیه ویندوز 7 نامیدند، این نسخه از سیستم عامل ویندوز در سال 2009 میلادی به بازار عرضه شد و دارای کاربردهای خانگی و اداری بود. این نسخه از سیستم عامل ویندوز در 6 نسخه ارائه گردید که هریک از این نسخه ها برای کاربرد خاص و همچنین کاربرانی خاص، طراحی و تولید گردید. در ادامه به معرفی هریک از این نسخه ها و ویژگی های که دارند می پردازیم.
1-Starter: ساده ترین نسخه است که تنها به صورت 32 بیتی توزیع شده و برای مصارف ابتدایی و ساده مناسب است. Starter برای نت بوک های سبک وزن طراحی شده است، البته مایکروسافت ادعا می کند که همه 6 نسخه بر روی نت بوک ها اجرا می شود. همچنین این نسخه به صورت از پیش نصب شده بر روی کامپیوتر های نو و تحت لیسانس های OEM مایکروسافت موجود است.
2-Home Basic: این نسخه از ویندوز 7 تمامی ویژگی های نسخه پیشین خود را دارد و علاوه بر آن نسخه های 64 بیتی را نیز پشتیبانی می کند.
3-Home Premium: این نسخه نیز امکانات نسخه های پیشین خود را پشتیبانی می کند و علاوه بر آنها مزیت های دیگری را شامل می شود که در ذیل به برخی از مهترین آنها اشاره می کنیم.
Aero Glass یا رابط شیشه ای،
Aero Background یا پس زمینه شیشه ای،
Windows Touch یا ویندوز لمسی،
Home Group Creation، امکان ایجاد شبکه،
Media Center
DVD Playback and Creation
premium games ، بازی های حرفه ای،
Mobility Center. طبق گفته شرکت مایکروسافت این نسخه از ویندوز 7 اصلی ترین نسخه و به نوعی دارای بیشترین مشتری نسبت به سایر نسخه ها می باشد.
4-Professional: این نسخه نیز همانند سیاست های پیشین شرکت مایکروسافت، ویژگی های نسخه های قبل از خود را پشتیبانی می کند و علاوه بر آن، قابلیت های شبکه و حفاظت از اطلاعات برای مشاغل کوچک و کاربران خانگی به آن اضافه شده است. به عبارتی دیگر با استفاده از این نسخه می توان به دامین ویندوز سرور متصل شد و این در حالی است که نسخه های پیشین ویندوز 7 هیچکدام از این قابلیت بهرمند نیستند. شایان ذکر است این نسخه قابلیت های دیگری نیز برای کاربران به ارمغان آورد که از مهمترین آنها می توان به موارد ذیل اشاره کرد:
Remote Desktop server، فایل سیستم کدگذاری شده برای حفاظت از اطلاعات،
Presentation Mode،
سیاست های محدود کردن نرم افزارها
5-Enterprise: این نسخه از سیستم عامل ویندوز 7 علاوه بر پشتیبانی از ویژگی های نسخه های پیشین، دارای تفاوت هایی نیز با آنها می باشد که برخی از بارزترین آنها می توان موارد ذیل را نام برد:
Bitlocker: داده ها را بر روی دیسک های داخلی و خارجی کدگذاری می کند.
DirectAccess: اتصال به شبکه شرکت ها بدون شبکه اختصاصی مجازی(وی پی ان)
AppLocker: از اجرای نرم افزارهای غیر مجاز جلوگیری می کند.
BranchCache: سرعت دسترسی به فایل های بزرگ از راه دور در دفاتر شعبه های دیگر را افزایش می دهد.
Multilingual User Interface: رابط کاربری چند زبانه
MUI)
UNIX Application Support): پشتیبانی از نرم افزارهای یونیکس
6-Ultimate: آخرین نسخه ارائه شده برای ویندوز 7 این نسخه بود که در واقع به نوعی کاملترین و همچنین گرانترین نسخه از ورژن ارائه شده برای ویندوز 7 می باشد. مزیت این نسخه نسبت به نسخه ماقبل خود در تعداد لایسنس قابل ارائه می باشد به این معنا که در نسخه Enterprise شما با پرداخت هزینه برای خرید این ورژن تنها می توانید آن را بر روی یک سیستم استفاده نمائید و این در حالی است که با خرید نسخه Ultimate شما می توانید با توجه به هزینه پرداختی از آن برای چند سیستم عامل استفاده نمائید.
پس از ویندوز 7 نسخه بعدی ویندوز که ارائه گردید، ویندوز 8 نام گرفت. ویندوز 8 نیز همانند نسخه قبل خود دارای نسخه های مختلفی است که هر یک از آنها برای اهداف گوناگون و بر اساس نیاز های کاربران طراحی شده اند. ویندوز 8 در 4 نسخه متفاوت ارائه گردید که می توانید در ذیل مشاهده نمائید:
الف) Windows 8: نسخه مذکور ،اولین نسخه ارائه شده از ویندوز 8 بود که بیشتر برای کاربران خانگی و در واقع کاربران نه چندان حرفه ای طراحی گردید. این نسخه به نوعی تمامی ویژگی های پایه موجود در ویندوز 8 را دارا می باشد و برای معماری های 32 بیتی و 64 بیتی ارائه گردید.
ب)Windows 8 Pro: این نسخه که در لغت به معنای ویندوز 8 حرفه ای می باشد، به دنیا معرفی گردید و همانطور که از نام آن پیداست، برای کاربران حرفی طراحی و توسعه یافت. این نسخه به نوعی تمامی قابلیت های ویندوز 8 به غیر از تعداد اندکی از آنها را دارا می باشد و پاسخ گوی نیازهای کاربران حرفه ای و همچنین شرکت ها می باشد. از قابلیتهایی که در این نسخه قرار داده شده است میتوان به این موارد اشاره کرد: قابلیت ایجاد و یا اتصال به یک ویندوز دامین، قابلیت میزبانی نشست ریموت دسکتاپ، Group Policy، امکان رمزگذاری اطلاعات و... اشاره نمود.
پ)Windows 8 Enterprise: نسخه بعدی ویندوز 8 را نسخه سازمانی نام نهادند و به نوعی کامل ترین نسخه از ویندوز ارائه شده برای ویندوز 8 می باشد که تمامی قابلیت های طراحی شده برای این نسخه از ویندوز 8 را دارا می باشد. برخی از مهمترین ویژگی های ارائه شده در این نسخه از ویندوز عبارتند از :
1-branch cache 4-direct access 3-applocker 2-windows to go
ت)Windows 8 RT: این نسخه از ویندوز ۸ تنها برای کاربرانی طراحی شده است که کامپیوتر، تبلت و ... آنها از پردازندههای ARM (و تنها ۳۲ بیت) استفاده می کند. می توان گفت که این نسخه از ویندوز 8 یک نسخه میانی بین نسخه ساده و حرفه ای است. در واقع نسبت به نسخه حرفه ای یا همان نسخه pro دارای محدودیت های زیادی است و از نسخه ساده آن بهتر است. شرکت مایکروسافت به همراه این نسخه پکیج پایه ای Microsoft Office را به صورت رایگان در اختیار کاربر قرار داد.
شرکت مایکروسافت پس از مدتی از ارائه ویندوز 8 این نسخه را ارتقاء داد و نام آن را ویندوز 8.1 نام نهاد. این نسخه تمامی نسخه های ویندوز 8 را شامل می شود.
و اما آخرین نسخه ویندوز ارائه شده تا کنون، که به نوعی می توان آن را شاهکار شرکت مایکروسافت نام نهاد و به نوعی با ارائه آن بر روی بستر اینترنت، رکورد شکنی می کند و بیشترین مقدار دانلود را طی یک بازه زمانی به خود اختصاص می دهد، ویندوز 10 نام گرفت. این محصول شرکت مایکروسافت در 4 نسخه به شرح ذیل منتشر گردید.
1-Windows 10 Home : طبق روال این نسخه از ویندوز 10 همانند نسخه های موجود در ورژنهای قدیمی نظیر ویندوز 8، ویندوز 7 و ... دارای کمترین امکانات موجود در بین سایر نسخه ها می باشد. از جمله مهترین ویژگی موجود در این نسخه می توان به عدم توانایی در پیوستن به شبکه های تحت دامین اشاره نمود.
2-Windows 10 Pro: که با نامهای پرو، پیشرفته و پروفشینال شناخته میشود. این نسخه از نسخه قبلی خود کامل تر می باشد و برای فضاهای کسب و کار طراحی شده است. از جمله قابلیت هایی که این نسخه از ویندوز 10 دارد را می توان به موارد ذیل اشاره کرد:
الف) پشتیبانی از قابلیت remote desktop
ب) قابلیت پیوستن به دامنه های تحت دامین یا همان Active Directory
پ) دسترسی به قابلیت Windows Update for Business
3- windows 10 Enterprise: این نسخه از ویندوز 10 به نوعی کاملترین نسخه از آن به شمار می آید و همه ویژگی هایی که برای ویندوز 10 انتظار می رفت را می توان در این نسخه مشاهده نمود.
4-Windows 10 Education: این نسخه همانطور که از نام آن نیز مشخص می باشد، برای مقاصد آموزشی طراحی شده است و تقریبا همانند نسخه پیشرفته، تمامی ویژگی های ویندوز 10 را به همراه دارد. نسخه های Enterprise و Education شباهت های زیادی نسبت به هم دارند ولی یکی از بزرگترین تفاوتهای این دو نسخهای این است که مشتریان Enterprise میتوانند به Long Term Servicing Branch بپیوندند که این امکان در نسخهی Education وجود ندارد.
با توجه به تعاریف نسخه های ویندوز ارائه شده تا کنون و همچنین ویژگی هایی که برای هریک از آنها بیان گردید، می توان به این نتیجه رسید که انتخاب یک نسخه از ویندوز به عنوان بهترین نسخه، به صورت کامل به نوع کاری که شما می خواهید انجام دهید بستگی دارد به عبارتی دیگر بهترین نوع از ویندوز را می بایست با توجه به نیازهای خود از یک سیستم عامل و قابلیت هایی که آن نسخه به شما ارائه می دهد، انتخاب نمائید. لذا توصیه می گردد، برای انتخاب نسخه سیستم عامل خود، ابتدا نیاز سنجی مناسب را انجام دهید و سپس به انتخاب نسخه ای که بیشترین هماهنگی را با نیازهای شما دارد، اقدام نمائید.