حمله DOS که با عنوان حمله منع یا محروم سازی از سرویس معرفی می شود، اختصاری از عبارت Denial of Service attack است. شاید بپرسید که حمله منع سرویس چیست و به چه شکلی عمل می کند؟ در واقع جهت پاسخ این سؤال باید گفت که برای حملاتی که مانع دسترسی به سرویس شوند، از عبارت حمله منع سرویس در جهت توصیف آنها کمک گرفته میشود و حمله DOS هم در میان این انواع حملات قرار میگیرد. به طوری که از حمله DOS، برای فرایندهایی چون قطع موقت یا دائمی و یا تعلیق خدمات یک میزبان متصل به اینترنت استفاده میشود. البته ممکن است اهداف و منظور از اجرای این حمله برای افراد مختلف، متفاوت باشد.
تفاوت DOS و DDOS شامل چه مواردی میشود؟
با توجه به نوع عملکردی که حمله DOS میتواند داشته باشد، افراد از این نوع حمله، برای انواع سایتها و یا خدمات میزبانی وب سروری که فعالیت خاصی دارند، مورد استفاده قرار میدهند تا فعالیت آنها را مختل کنند.در این حالت، سایتهای مورد هدف، یا توان فعالیت خود را از دست میدهند و یا عملکرد آنها در روندهای مختلفی چون پاسخ دهی کاهش پیدا میکند. حتی میتوان چنین گفت که این نوع از حمله، کامپیوتر را مورد هدف خود قرار میدهد و آن را وادار به ریست شدن میکند تا به این وسیله امکان سرویسدهی به سرویسهای دیگر را از آن سلب کند.
بروز این حملات میتواند علائم و نشانه خاص مربوط به خود را داشته باشد که در صورت برخورد با هر یک از این علائم، باید به بروز این حمله شک کنید. برای مثال زمانی که متوجه کارایی کند شبکه شدید که چندان معمول نبوده، میتوانید این احتمال را بدهید که حمله منع سرویس یا همان حمله داس برای سیستم شما رخ داده است.
به علاوه در صورتی که با افزایش غیرمعمول تعداد هرزنامههای دریافتی رو به رو شدید، میتوانید به اجرای این حمله در سیستم خود پی ببرید. در دسترس نبودن یا ناتوانی در دسترسی به یک وبسایت هم از دیگر علائمی است که برای این نوع از حمله معرفی میشود. حتی در مواردی که اختلال در اتصال اینترنت سیمی و یا وایرلس رخ میدهد، ممکن است از علائم این سبک حملات باشد.
همچنین برای این نوع از حملات، شیوههای مختلفی وجود دارد که هر کدام میتوانند به نحوی سبب عدم فعالیت کامپیوتر هدف شوند. از جمله این شیوههای رایج، میتوان به مصرف منابع محاسباتی، شامل پهنای باند، حافظه، فضای دیسک و زمان پردازش اشاره کرد. همچنین شیوههایی چون ایجاد تداخل در تجهیزات فیزیکی شبکه و یا اطلاعات وضعیت و پیکربندی هم در میان اصلیترین شکلهای حمله داس قرار میگیرند.
حمله smurf، حمله Teardrop، حمله حجمی، حمله نظیر به نظیر، حمله منع سرویس دائمی، Nuke و حمله DDOS نمونههایی از انواع حملات DOS هستند که بسته به عملکردی که دارند، میتوانند بخشهای منحصر به خود را مورد حمله قرار دهند.
• حمله قطره اشک (Teardrop Attack)
• حمله سیل (Flooding Attack )
• حمله تکهتکه شدن IP(IP Fragmentation Attack)
• حمله حجمی (Volumetric Attack)
• حمله پروتکلی (Protocol Attack)
• حمله مبتنی بر برنامه (Application-based Attack)
چگونه میتوان حفاظت از حملات DoS و DDoS را بهبود بخشید
برخی از بهترین شیوههای سطح بالا برای حفاظت از DoS و DDoS :
1. شبکه خود را به طور مستمر نظارت کنید: این برای شناسایی الگوهای ترافیکی عادی مفید و برای تشخیص زودهنگام و کاهش آن بسیار مهم است.
2. آزمایشهایی را برای شبیهسازی حملات DoS اجرا کنید: این به ارزیابی ریسک، افشای آسیبپذیریها و آموزش کارکنان در زمینه امنیت سایبری کمک میکند.
3. ایجاد یک طرح حفاظتی: چکلیست ایجاد کنید، یک تیم پاسخ تشکیل دهید، پارامترهای پاسخ را تعریف کنید و حفاظت را مستقر کنید.
4. شناسایی سیستمهای بحرانی و الگوهای ترافیکی عادی: اولی به حفاظت از برنامهریزی کمک میکند و دومی به تشخیص زودهنگام تهدیدها کمک میکند.
5. ارائه پهنای باند اضافی: ممکن است حمله را متوقف نکند، اما به شبکه کمک میکند تا با جهشهای ترافیک مقابله کند و تأثیر هر حمله را کاهش دهد.
حملات DDoS در حال تکامل هستند، پیچیدهتر و قدرتمندتر میشوند، بنابراین سازمانها به راهحلهایی نیاز دارند که از استراتژیهای جامع مانند ابزارهای گزارشدهی پیشرفته و تجزیه و تحلیل برای نظارت بر پارامترهای بیشماری تهدید به طور همزمان استفاده کنند.