این روزها یکی از اصطلاحاتی که در شبکه های اجتماعی زیاد به گوش می خورد، هشتگ است. این واژه چند وقتی است که بین کاربران فضای مجازی به شدت رایج شده و بر سر زبان ها افتاده است و نماد آن # می باشد.
هشتگ اولین بار توسط توئیتر(twitter) ایجاد شد و پس از آن توسط گوگل پلاس (Google +) ، فیس بوک (Face book)، یوتیوب (Youtube) ،اینستاگرام (instagram)، تلگرام (Telegram) و سایر شبکه های اجتماعی نیز مورد استفاده قرار گرفت.
هشتگ ها باعث ایجاد ارتباط بین پست ها در شبکه های اجتماعی و موتورهای جستجو می شوند. در واقع هشتگ نوعی برچسب است که در شبکههای اجتماعی روی موضوعات مختلف زده میشود تا هر زمان که نیاز باشد بتوان در مورد موضوع خاصی، مجموعهای از اطلاعات را در اختیارگرفت. به عبارت دیگر هشتگ برای دسته بندی و به اشتراک گذاری پست ها و نظرات درباره موضوعی خاص در سطح جهانی و فراتر از فهرست دوستان بکار می رود.
یک هشتگ می تواند کلمه ساده، اصطلاح و یا یک عبارت باشد و ترکیبی از عدد و حروف باشد. اگر بخواهید عبارتی را هشتگ گذاری نمایید، مجاز به گذاشتن فاصله بین کلمات نیستید و حتما حروف می بایست پشت سر هم قرار گیرند.
بهتر است در این مورد مثالی بزنیم تا موضوع کاملاً مشخص شود:
وقتی بخواهید کلمه "خلیج همیشگی فارس" را به هشتگ تبدیل کنید و همراه با یک عکس در صفحه مجازی خودتان قرار دهید،
به علت اینکه بین کلمات فاصله وجود دارد هم می توانید 3 هشتگ جداگانه برای هر کلمه بگذارید و یا با آندرلاین ( _ ) کلمات را از هم جدا کنید و یک هشتگ بگذارید. (#خلیج_همیشگی_فارس)
معمولاً باید به این نکته توجه داشته باشید وقتی می خواهید عبارتی را هشتگ گذاری کنید، می بایست معنای عبارت کاملاً مفهوم و قابل درک باشد و موضوعی را در نظر بگیرید که کاربران برای خواندن آن با مشکل مواجه نشوند.
در مجموع استفاده از هشتگ روز به روز در حال افزایش است و این موضوع از محبوبیت خاصی بین کاربران فضای مجازی برخوردار شده است.
پس از بررسی معنای عمومی هشتگ اکنون به بررسی کاربردهای آن در فضای مجازی و اینترنت خواهیم پرداخت:
هشتگ در بازه های زمانی مختلف معانی متعددی داشته است.
اولین بار در اوایل سال 1970 در زبان برنامه نویسی PDP-11 برای آدرس دهی سریع تر و 8 سال بعد نیز در زبان برنامه نویسی C برای مشخص کردن کلید واژه ها مورد استفاده قرار گرفت.
پس از گذشت مدتی این علامت در تلفن ها برای خاتمه دادن به پیام های صوتی مورد استفاده قرار گرفت
و در نهایت به صورت رسمی وارد شبکه IRC شد تا تمام کانال ها و موضوعات این شبکه، با علامت مذکور شناسایی شوند.
IRC مخفف Internet Relay Chat و روشی برای چت و برگزاری کنفراس های اینترنتی می باشد یا به زبان خیلی ساده محلی برای گفتگوی آنلاین است.
شبکه IRC باعث شد تا روز به روز هشتگ بین کاربران فضای مجازی محبوب تر شود و کریس مسینا (chris messina) که یک برنامه نویس حرفه ای بود، در شبکه اجتماعی توییتر از هشتگ برای به اشتراک گذاری مطالب استفاده کرد و از این پس بود که هشتگ به طور کاملاً رسمی به شبکه های اجتماعی ورود کرد.
قبل از استفاده از هشتگ در صفحه مجازی خودتان، معمولاً پست های شما را فقط عضوهای صفحه شما می دیدند اما با گذاشتن یک هشتگ روی موضوع مدنظرتان این امکان برای شما مهیا خواهد شد تا کاربران خیلی بیشتری بتوانند از مطالب ارائه توسط شما استفاده کنند.
در واقع انتخاب هشتگ درست باعث جلب توجه کاربران و افزایش بازدید مطالب منتشر شده توسط شما می شود، زیرا برای افرادی که خارج از لیست دوستانتان هستند نیز، امکان بازدید از مطالب شما مهیا خواهد شد.
در صورتیکه در شبکه های اجتماعی، در جستجوی موضوع خاصی باشید و قصد دارید پیرامون آن اطلاعات کسب کنید هشتگ در کوتاهترین زمان ممکن شما را به نتیجه میرساند و اطلاعاتی را که از منابع مختلف منتشر شدهاند، در اختیار شما قرار می دهد.
زمانی که شما یک موضوع را با هشتگ متمایز می کنید افراد مختلف نظرات خود را درباره موضوع منتشر شده اعلام خواهند کرد. این کار باعث می شود تا کاربران شبکههای اجتماعی در مقابل یکدیگر قرار بگیرند و با انجام بحثهای مختلف، به طرف مقابل درستی نظر خود را اثبات کنند.
زمانیکه اتفاق خاصی در دنیا رخ می دهد باعث ایجاد یک گفتگوی اینترنتی می شود و با هشتگ گذاری باعث داغ شدن بیشتر موضوع ،تأثیرگذاری بیشتر و فراگیر شدن در تمام دنیا می شود.
شما می توانید نام شرکت خود و یا تجارتی را که در آن فعالیت دارید را هشتگ نویسی نمایید تا توسط کاربران، آسان تر قابل جستجو باشید و در واقع افرادی که دنبال برند شما هستند با سرعت بیشتری شما را بیابند.
این روزها استفاده از فرآیند هشتگ گذاری برای افزایش شهرت یک موضوع خاص و دریافت اطلاعات درباره آن موضوع و همچنین افزایش تعداد هواداران یا دوستان در شبکههای اجتماعی، به شدت رایج شده است.
در ابتدا استفاده از هشتگ نوعی ترفند جهت بهبود رتبه در نتایج جستجو بود و کاربرد دیگری نداشت. ولی برخی دیگر از کاربران استفاده صحیح از هشتگ را فرا گرفتند که در این مقاله سعی شد جوانب مختلفی از آن مورد بررسی قرار گیرد.
به هر حال، از زمان ورود هشتگ به شبکه های اجتماعی حدود هشت سال می گذرد و این انتظار می رود که در سال های آینده بیش از 80 درصد مطالب منتشرشده در شبکه های اجتماعی، توسط هشتگ ها به اطلاع عموم رسانده شود.