داده های بزرگ (Big Data) یک اصطلاح است که حجم زیادی از داده هایی (هر دونوع ساختار یافته و بدون ساختار ) را مشخص می کند که روزانه در یک کسب و کار یا یک سازمان با آن مواجه می شویم، اما این مقدار داده ها نیست که اهمیت دارد بلکه بخش مهم این است که یک سازمان یا شرکت از این حجم اطلاعات چطور استفاده کند تا برای مجموعه مفید باشد. بیگ دیتا را می توان آنالیز کرد تا با استفاده از خروجی آن، تصمیم گیری بهتری صورت پذیرد .
تاریخچه بیگ دیتا و ملاحظات کنونی
درحالی که واژه بیگ دیتا به نظر جدید می رسد اما عمل جمع آوری و تجزیه و تحلیل داده های انبوه، پیش از این ها وجود داشته و قدمت دیرینه دارد.
این مفهوم در اوایل سال 2000 بدست آمد، زمانی که Doug laney تعریف فعلی بیگ دیتا را تحت سه بخش بیان کرد:
حجم و ظرفیت: سازمان ها داده ها را از منابع مختلفی جمع آوری می کنند مانند سوابق معاملات، رسانه هاT سنسور ها، گزارشات و ... در گذشته نگهداری و ذخیره سازی این حجم از اطلاعات دشوار بود اما امروزه با کمک تکنولوژی های جدید این امر آسان تر شده است .
شتاب: اطلاعات با سرعتی باورنکردنی درحال افزایش هستند و نیاز به بررسی و رسیدگی به موقع دارند. تگ های RFID، حسگر ها، اندازه گیری های هوشمند و... بیانگر این هستند که سرعت آنالیز داده ها نیز باید پا به پای گسترش آن پیش بیاید .
تنوع: داده ها از همه نوع و فرمتی هستند، از انواع ساختاری مانند اعداد و ارقام در دیتابیس های سنتی تا گونه هایی مانند داده های متنی و اسناد یا فایل های صوتی و تصویری و همچنین اسناد تراکنش های مالی .
اطلاعات زیاد - پتانسیل بالا
مقدار داده ای که در دنیا ایجاد و نگهداری می شود بیش از تصور است و هر لحظه در حال افزایش است، هر بخشی از این اطلاعات می تواند برای یک سازمان بسیار مفید باشد، این درحالی است که درصد بسیار کمی از اطلاعات تولید شده مورد ارزیابی دقیق قرار می گیرند و وارد صنعت می شوند.
چرا بیگ دیتا اهمیت دارد ؟
اهمیت بیگ دیتا در این نیست که شما چه مقدار داده دارید بلکه مهم کاری است که با این داده ها انجام خواهید داد. شما می توانید داده ها را از هر منبعی بدست آورید و آن را آنالیز کنید تا به پاسخ هایی برسید که این نتایج را شامل شوند:
- کاهش هزینه
- صرفه جویی در زمان
- تولید محصولات بهینه شده و ارائه خدمات انطباق یافته
- تصمیم گیری هوشمند
چه کسانی از بیگ دیتا استفاده میکنند ؟
بیگ دیتا در هر زمینه ای قابل استفاده می باشد برای مثال در امور بانکداری، امور دولتی و اداره کشور، اقتصاد، آموزش، صنعت، سلامت و غیره
بانکداری:
با توجه به حجم زیاد اطلاعاتی که از منابع بی شماری سرچشمه می گیرد، بانک ها برای مدیرت این اطلاعات، جهت یافتن راهی جدید و نوآورانه با چالش جدیدی رو به رو هستند.
درحالی که درک و تعامل با مشتریان برای کسب رضایتمندی بیشتر، اهمیت دارد اما حفظ چهارچوب های قانونی و به حداقل رساندن ریسک نیز نباید نادیده گرفته شود .
آموزش:
معلمانی که با اطلاعات و داده های مناسب از دانش آموزان در کنار آنان قرار می گیرند، تاثیر قابل توجهی بر سیستم آموزشی و برنامه های درسی خواهند داشت. با آنالیز بیگ دیتا، معلمان می توانند دانش آموزانی که مشکل دارند را شناسایی کرده، روند پیشرفت را بررسی کنند و درنهایت اهداف و برنامه های درسی مناسب را پیاده کنند.
سلامت:
سوابق درمانی بیماران و اطلاعات داروهای مصرفی جزو مواردی هستند که داده های حوزه سلامت را تشکیل می دهند.
وقتی موضوع مراقبت های بهداشت و درمان مطرح می شود، همه چیز باید سریع و با دقت انجام شود همچنین در بعضی مواقع می بایست شفافیت کافی را دارا باشد تا در برابر موارد قانونی و شرایط مرتبط به آن پاسخگو باشد. زمانی که بیگ دیتا به درستی بهره برداری شود پزشکان می توانند لایه های پنهان سوابق بیمار و بیماری را بهتر درک کنند و شرایط بهتری جهت اتخاذ تصمیم برای آنان فراهم می شود.