در شرایط رکود موجود در اقتصاد ، تعداد زیادی از کسب و کارهای کوچک و یا متوسط هستند که برای بقا تلاش می کنند. در زمان یکی از مواردی که می تواند برای این مجموعه ها مفید باشد، موضوع رایانش ابری است. با بهره گیری از رایانش ابری فرصت های بسیاری برای شرکت ها بوجود می آید تا کسب و کار خود را بهبود ببخشند و این امکان را برای آنها فراهم می آورد تا کارآمدترین فناوری ها را در کسب و کار خود وارد کنند.
موسسه ملی فناوری و استانداردها ( NIST ) برای تعریف رایانش ابری اینطور بیان می کند:
رایانش ابری، مدلی برای دسترسی راحت و طبق تقاضای شبکه به مخزن مشترکی از منابع محاسباتی قابل پیکره بندی است. (مثلاً شبکه ها، سرورها، ذخیره سازی، اپلیکیشن ها و سرویس ها) که به سرعت تامین شده و با حداقل تلاش مدیریت یا تعامل سرویس دهنده، آزاد می شود.
با استفاده از رایانش ابری فرصت های خوبی در مقابل شرکت ها قرار می گیرد تا با بهره مندی از آن بتوانند کسب و کار خود را تقویت کنند همچنین شرایطی ایجاد می شود تا جدید ترین تکنولوژی ها در کسب و کار آن ها دخیل باشند.
حتی رایانش ابری را می توان مدلی از سرویس فناوری اطلاعات تعریف کرد، بدین صورت که خدمات محاسباتی یعنی محاسبات و پردازش های نرم افزاری و سخت افزاری، متناسب با تقاضا و کاملا منعطف در بستر شبکه در اختیار سرویس گیرنده قرار داده می شود.
گونه های سرویس رایانش ابری
در Cloud چهار نوع دسترسی وجود دارد: خصوصی، عمومی، هیبریدی و اجتماعی.
پایه و اساس رایانش ابری، مدل های خدمات یا سرویس هستند که مدل های مرجع حساب می شوند. دسته بندی این مدل ها به سه نوع زیر است:
.
پلتفرم ابری بعنوان سرویس (PaaS): زیرساخت ابری توسط کاربر توسعه میابد و یا اپلیکیشن های ساخته شده را با استفاده از زبان های برنامه نویسی و ابزارهای تحت پشتیبانی ارائه دهنده، کسب می نماید.
. زیرساخت ابری بعنوان سرویس (IaaS): شبکه ها، سیاست های امنیت اطلاعات منابع ذخیره سازی و سایر منابع محاسباتی بستری را برای کاربر آماده می نماید که مصرف کننده قادر به استقرار و اجرای نرم افزار دلخواه، مشتمل بر سیستم های عامل و اپلیکیشن ها است.
. نرم افزار ابری بعنوان سرویس (SaaS): برنامه های کابردی سرویس دهندگان ابری یا ارائه دهندگان سرویس های ابری که برروی زیرساخت ابری اجرا می شوند، از دیوایس ها یا دستگاه های کاربر از طریق واسط کاربری سبک نظیر جستجوگر وب قابل دسترسی هستند.
فواید رایانش ابری در کسب و کار
بهره بردن از رایانش ابری به کسب و کارهای کوچک این امکان را می دهد تا در محیطی تکنولوژیک و فناورانه با رقبا به رقابت بپردازند و حتی توان رقابت با شرکت های بزرگ تر را برای آنها فراهم می آورد.
برخی از ویژگی های موثر رایانش ابری در کسب و کارهای کوچک:
- سرویس اندازه گیری شده
- ذخیره نامحدود داده ها
- بهبود عملکرد کسب و کار و مدیریت ساده داده ها
- تجمیع منابع
- پروتکل امنیتی پیشرفته که از این طریق امنیت داده ها و کسب و کار تامین می شود
- دسترسی گسترده به شبکه
- سرویس منعطف منطبق بر تقاضا
استفاده از رایانش ابری:
حال علارقم علاقه زیادی که در کسب و کارها به استفاده از رایانش ابری بوجود آمده است، اما آمار و ارقام و تحقیقات انجام شده، گواه این موضوع است که در حال حاضر متخصص حرفه ای که توانایی و قابلیت کار در زمینه را داشته باشد به تعداد کافی وجود ندارد و در واقع کمبود متخصص فنی مشهود است. بطوری که در سال 2012 تعداد موقعیت های شغلی فعال نشده برای این تخصص، 1.7 میلیون بوده است.
از راه حل های پیش روی شرکت ها برای رفع این مشکل، آموزش کارکنان خود سازمان ها و کسب و کارها است. بطوری که با دریافت اطلاعات و دانش لازم در زمینه ICT، این کارمندان بتوانند خود تناسب میان رایانش ابری و استراتژی کسب و کار خود را بدست آورند.
اما در انتها می توان ایطور بیان کرد، بهره گرفتن و استفاده از مدل ها و انواع مختلف و گوناگون خدمات و سرویس های ابری و ترکیب آنها، نه تنها باعث ایجاد سهولت در کسب و کار می شود و آن را آسان می کند، بلکه ارائه گونه ها و مدل های تجاری و یا اقتصادی متنوع و جدید را برای اهالی و فعالان دنیای کسب و کار و تجارت ممکن می سازد.