سیتریکس ، شرکت آمریکایی در حوزه تکنولوژی های مجازی سازی میباشد. تکنولوژی های این شرکت در حوزه مجازی سازی سرور، مجازی سازی دسکتاپ و نرم افزار، SaaS و رایانش ابری معطوف میشود. سرویس های سیتریکس را بیش از چهارصد هزار مشتری استفاده مینمایند، به همین لحاظ سیتریکس پیشرو مجازی سازی دسکتاپ و نرم افزار در دنیای امروزی محسوب میگردد. راهکارهای بسیاری که این شرکت در حوزه مجازی سازی ارائه می دهد مزایای فراوانی در اختیار کاربران قرار داده و مشکلات آنها را برطرف میسازد، از این رو در این مقاله قصد بر آن است که سرویس ها و راهکار های مختلف Citrix را معرفی و مقایسه کنیم.
بهترین پلتفرم مجازی سازی دسکتاپ و نرم افزار را میتوان در سیتریکس یافت البته رقبایی همچون VMware Horizon و Microsoft RDS نیز در این حوزه فعالیت دارند که در مقابل این شرکت از رتبه پایین محبوبیت برخوردار میباشند. محصولات این شرکت با وجود امنیت بالا، رمزنگاری ارتباط ها، ایجاد تانل بین کلاینت و سرور، چند پلتفرمی بودن، سرعت بالای اجرا نرم افزارها و همچنین کیفیت اجرای نرم افزارها امکان ارائه خدمات زیر را دارند:
• طراحی زیرساخت شبکه بر اساس محصولات سیتریکس Netscaler و طراحی زیرساخت مجازی سازی سرور با سیتریکس Hypervisor
• ارائه نرم افزار های تخصصی سیستم اطلاعات پروژه و حسابداری در بستر اینترنت با استفاده از سیتریکس XenApp و خدمات پشتیبانی سیستم های دورکاری مبتنی بر سیتریکس XenApp و عیب یابی سیستم دورکاری
• انتشار نرم افزارهای عمومی مایکروسافت آفیس برای کاربران و نرم افزارهای نیازمند پراکسی مایکروسافت لینک برای اتصال و پیاده سازی مجازی سازی دسکتاپ با سیتریکس XenDesktop و مجازی سازی نرم افزار با Citrix XenApp
• طراحی زیرساخت دسکتاپ مجازی VDI با سیتریکس XenDesktop و پیاده سازی Citrix Hypervisor و سیستم دورکاری بر اساس پلتفرم سیتریکس
• انتشار اتوماسیون های اداری تحت وب به منظور افزایش امنیت شبکه بر روی بستر اینترنت و ارائه نرم افزارهای مربوط به انبارداری به منظور ایجاد ارتباط امن بین انبار و شعب شرکت ها
• انتشار دوربین های مدار بسته با پالسی مختلف در بستر وب و نرم افزار های مرتبط با پایانه های فروش برای مدیریت فروشگاه ها و عیب یابی مشکلات موجود در زیرساخت های محصولات سیتریکس و زیرساخت دسکتاپ مجازی سازی XenDesktop
• خدمات پشتیبانی زیرساخت مجازی سازی و نگهداری از زیرساخت دسکتاپ مجازی مبتنی بر پلتفرم سیتریکس Netscaler
• مشاوره و نیازسنجی در انتخاب محصولات سیتریکس و طراحی زیرساخت های مربوطه و مدیریت و مانیتورینگ محصولات سیتریکس و زیرساخت Citrix XenDesktop
• مشاوره در پشتیبانی و نگهداری زیرساخت Citrix و به روز رسانی Citrix XenApp و مشاوره مهاجرت به زیرساخت های سیتریکس و نیازسنجی استفاده از Citrix Hypervisor
سیتریکس دارای محصولات مختلفی میباشد که مهمترین آنها Citrix XenApp And XenDesktop یا نام جدید آن ها Citrix Virtual Apps and Desktops است، حال به نقد بررسی سرویس های این شرکت میپردازیم:
1. مجازی سازی سرور با پلتفرم سیتریکس XENSERVER یا CITRIX HYPERVISOR
از جمله پلتفرم های مطرح در پیاده سازی مجازی سازی سرور پلتفرم سیتریکس XenServer می باشد، البته با توجه به تغییر نام محصولات سیتریکس از این پس این محصول را با نام Citrix Hypervisor باید شناخت. با استفاده از این پلتفرم سازمان ها می توانند اقدام به پیاده سازی مجازی سازی سرور در زیرساخت شبکه خود کرده و از این تکنولوژی بهرهمند شوند. پشتیبانی از کارت های گرافیک قدرتمند NVIDIA و تکنولوژی VGPU از دیگر قابلیت های این پلتفرم بوده که به شما این اجازه را می دهد که یک زیرساخت دسکتاپ مجازی پرسرعت و با عملکرد بالا را پیاده سازی کنید. همچنین با استفاده از این پلتفرم علاوه بر استفاده از تکنولوژی VGPU در سیستم عامل های ویندوزی می توانید از این تکنولوژی در زیرساخت های لینوکسی هم استفاده کنید.
2. موارد استفاده از سیتریکس XENDESKTOP و سیتریکس XENAPP
مجازی سازی راهکار ارتباط یکپارچه Skype for Business بسیاری از شرکت ها و سازمان ها برای ارتباط میان کارمندان خود از راهکار مایکروسافت Skype for Business استفاده می کنند. بر اساس تحقیقات ، ۷۹ درصد شرکت های آمریکایی برای پیاده سازی زیرساخت تلفنی و یا ارتباط یکپارچه خود از Skype for Business استفاده می کنند. اما با استفاده از راهکار Citrix Virtual Apps and Desktops که شامل HDX RealTime Optimization می باشد شما می توانید به راحتی نرم افزار Skype for Business را در دسکتاپ های مجازی و یا به صورت Published App در اختیار کاربران قرار داده بدون آنکه آنها با کاهش کیفیت مواجه شوند.
3. سرویس CITRIX VIRTUAL APPS AND DESKTOP
با استفاده از Citrix Virtual Apps and Desktop کاربران به دسکتاپ ها و نرم افزارهای لینوکسی خود در یک زیرساخت کاملاً امن دسترسی دارند. این دسترسی به راحتی و از دستگاه های غیر لینوکسی به راحتی صورت میگیرد. شما می توانید به راحتی اقدام به مدیریت تمامی منابع از جمله دسکتاپ ها و همچنین نرم افزارهای لینوکسی و غیر لینوکسی از طریق یک کنسول واحد و متمرکز داشته باشید.شرکت هایی که از نرم افزارهای گرافیکی چون نرم افزار های CAD استفاده می کنند با استفاده از راهکارهای سیتریکس می توانند به جای نصب و پیاده سازی این نرم افزارها بر روی کامپیوترهای گران قیمت ، این نرم افزارها را به دیتاسنتر منتقل کرده تا بتوان از هرکجا و در یک بستر کاملاً امن اقدام به دسترسی به این دستگاه ها کنند.
4. بهینه سازی، ایمن سازی و ارائه نرم افزارها با سیتریکس NETSCALER
سیتریکس Netscaler از بهترین ADC ها برای ارائه نرم افزارهای مختلف در معماری های گوناگون می باشد. سیتریکس ADC که پیش از این آن را با نام سیتریکس Netscaler ADC شناخته می شد. سیتریکس Netscaler ADC لود بالانسینگ لایه ۴ و ۷ به همراه GSLB را برای سازمان ها ایجاد می کند تا سازمان ها قادر به ارائه بهترین عملکرد در ارائه نرم افزارها باشند. برای سازگاری با این سرعت و پیشرفت های نو سازمان ها باید به فکر استفاده از ابزار های مناسب باشند تا در حوزه های جدید وارد شوند. خودکار سازی ، یکی از پارامتر های حیاتی در ساخت، پیاده سازی و مدیریت نرم افزارها است. سیتریکس ADC این امکان را فراهم می کند تا سازمان ها قادر به استفاده از نرم افزارها در یک محیط بسیار خوب در زیرساخت های Cloud باشند.
5. مدیریت سیستم ارائه نرم افزارها با سیتریکس APPLICATION DELIVERY MANAGEMENT
با استفاده از این راهکار شما می توانید اقدام به مدیریت، مانیتورینگ و عیب یابی زیرساخت سیتریکس ADC از طریق یک کنسول نمائید. سیتریکس Application Delivery Management یک راهکار متمرکز مدیریت، تجزیه و تحلیل شبکه می باشد. این راهکار دید کاملی را با استفاده از تجزیه و تحلیل هوشمند در زیرساخت سیتریکس Apps and Desktop فراهم می کند. زیرساخت VDI شما بر Citrix Virtual Apps and Desktop پیاده سازی شده و به طور کامل به آن بستگی دارد. راهکار مانیتورینگ Citrix Application Delivery Management یک دید کاملی را بر عملکرد تکنولوژی های Citrix HDX و پروتکل ICA فراهم می کند تا شما بتوانید به راحتی اقدام به بهینه سازی ارائه نرم افزارها و دسکتاپ ها کنید.
6. سیتریکس گیت وی
CITRIX GATEWAY که پیش از این آن را با نام سیتریکس Netscaler Gateway می شناختیم، راهکار ایمن سازی همه جانبه دسترسی های از راه دور است. این راهکار زیرساخت ، دسترسی از راه دور را یکی کرده تا یک محیط Single Sign-on بین تمامی نرم افزارهای موجود در دیتاسنتر،Cloud و یا حتی نرم افزارهایی که به صورت SaaS ارائه می شوند، فراهم کند. این راهکار این امکان را به کاربران می دهند که به هر نرم افزاری، با هر دستگاهی از طریق تنها یک URL دسترسی داشته باشند. این راهکار SSO برای زیرساخت دسکتاپ مجازی، نرم افزارهای وب و SaaS را ایجاد می کند. دسترسی از راه دور به تمامی نرم افزار های موجود در دیتاسنتر و یا کلود را فراهم کرده و به عنوان یک ICA Proxy و یک زیرساخت امن ارائه نرم افزارهای VDI است.
7. تحول WAN با سیتریکس SD-WAN
سیتریکس SD-WAN شبکه سازی شعب را با استفاده از یک تجربه با عملکرد بالا، برای نرم افزارهای SaaS، دسکتاپ های مجازی و یا دیتاسنترهای سنتی ساده سازی کرده است. ترکیب انتخاب مسیر به صورتreal-time، مسیریابی Edge ،stateful firewall ،End-to-end QoS و همچنین بهینه سازی WAN هزینه های پهنای باند را کاهش داده و عملکرد شبکه را در شعب یکی می کند. از جمله مزایا استفاده از راهکار سیتریکس SD-WAN می توان به کاهش هزینه ها، اطمینان از فعال بودن ارتباطات، افزایش عملکرد نرم افزارها برای کاربران شعب، بهبود کیفیت ارتباطات VoIP با نرم راهکارهایی چون مایکروسافت اشاره کرد.
8. محافظت از نرم افزارها و سرویس های تحت وب با CITRIX WAF
سیتریکس Web Application Firewal، محصول WAF سیتریکس است که می تواند نرم افزارهای تحت وب و سایت ها را از تهدیدهای شناخته شده و ناشناخته محافظت کند، این تهدید شامل تمام تهدیدهای لایه شبکه و همچنین تهدیدهای موسوم به Zero-day است. این قابلیت افزایش چشم گیر چالش های امنیتی، سیتریکس WAF محافظت جامع و کاملی ارائه می دهد، بدون این که سرباری برای throughput و یا زمان پاسخ گویی نرم افزارها ایجاد کند. با توجه به این که شما می توانید به صورت جدا محصول WAF سیتریکس را تهیه کرده و یا این که در کنار سیتریکس ADC از آن استفاده کنید، Citrix به شما این امکان را می دهد که بر اساس نیازهای سازمان اقدام به طراحی و استفاده از این محصول کنید.
9. محافظت کاربران با CITRIX SECURE WEB GATEWAY
با استفاده از Citrix Secure Web Gateway که پیش از این به سیتریکس Netscaler Secure Web Gateway خوانده می شد می توانید کاربران خود را از حملات وب محافظت کنید. رمزنگاری از Privacy و یکپارچگی داده ها محافظت می کند، اما نقاط کوری را ایجاد می کند که حمله کنندگان می توانند به راحتی با استفاده از آن ها از کنترل های امنیتی فرار کنند. با استفاده از رمزگشایی SLL، سیتریکس Secure Web Gateway به شما کمک می کند تا با هزینه های قابل قبولی اقدام به حذف نقاط کور در زیرساخت سازمان کنید و موقعیت امنیتی خود را قوی تر کنید.
10. سیتریکس CITRIX و نقش آن در افزایش امنیت شبکه سازمان
یکی از مهمترین مزیت هایی که استفاده از راهکارهای مجازی سازی دسکتاپ و نرم افزار به خصوص سیتریکس برای سازمان ها دارد، افزایش امنیت شبکه داخلی است. دلیل این امر نیز آن است که با استفاده از سیتریکس شما می توانید دسترسی به منابع حیاتی سازمان را محدود کنید. استفاده از پروتکل انتقال تصویر ICA و HDX و درقالب ساختار امن HTTPS سیتریکس را به راهکاری کاملاً امن برای انتشار نرم افزارهای حساس تبدیل کرده است. تمامی پردازش ها در راهکار سیتریکس در سرورهای اصلی و در دیتاسنترهای امن سازمان انجام میپذیرد.
11. سیارسازی برنامه های ویندوزی با استفاده از محصولات Citrix
بسیاری از افراد به دلیل سهولت و بهره وری، از دستگاه های موبایل خود، جهت انجام فعالیت های کاری استفاده می نمایند. بنابراین جهت دستیابی به این امر، سازمان های IT مستلزم ارائه ی دسترسی به Business Application می باشند. سیتریکس در ارائه برنامه های دسکتاپ و لپ تاپ در هر مکان و با هر نوع اتصال شبکه سابقه ای طولانی دارد. امروزه بسط و گسترش این تکنولوژی، در جهت ارائه ساده تر برنامه به دستگاه های موبایل می باشد. یک Universal Client را با پلتفرم ارائه برنامه ای جامع، ادغام می نماید.
12. موارد استفاده سیارسازی برنامه های ویندوز
پلتفرم مجازی سازی برنامه سیتریکس، برای ارائه بی وقفه برنامه های ویندوز میباشد. این راهکار باعث بهبود فناوری سیارسازی می شود و همچنین تجربه کاربری روی هر دستگاهی، از جمله تبلت ها و تلفن های هوشمند را ساده تر از قبل می سازد. راهکار سیارسازی برنامه های ویندوز، روی محصولات سیتریکس مانند Citrix XenApp Receiver ،StoreFront و Citrix NetScaler Gateway تعبیه شده است:
• XenApp: یک پلتفرم ارائه برنامه انعطاف پذیر میباشد که به شکلی پویا بهترین روش ارائه را براساس کاربر، برنامه و شبکه انتخاب می کند. بسته به روش ارائه، دپارتمان های IT می توانند میزبان برنامه های درون پایگاه داده یا متمرکز بر ماشین های مجازی شده و برنامه ها را از طریق یک پروتکل پرسرعت به هر Endpoint برسانند و بر مبنای فناوری RDSH طراحی شده است که در آن چند Session کاربری، برنامه ها و منابع یک سرور ویندوز را به اشتراک می گذارند.
• Citrix Receiver: این محصول یک Universal Thin Client می باشد که به صورت مجازی روی تمام دستگاه های Operating Platform مانند iOS، اندروید، ویندوز، Mac و همچنین لینوکس اجرا می گردد. درواقع این همان Client است که کاربران شما جهت دسترسی به برنامه های ویندوز روی دستگاه های موبایل نیاز دارند.
• NetScaler Gateway: راهکار امن جهت دسترسی به برنامه و داده ها می باشد که به مدیران، کنترل در سطح داده و سطح Granular Application را ارائه می دهد و توانایی اتصال Remote را از هر نقطه ای به کاربران می دهد. با استفاده از این برنامه، مدیران IT یک نقطه واحد مدیریتی، جهت کنترل دسترسی و محدودسازی فعالیت های Session ها براساس هویت کاربر و ابزار Endpoint کسب می کنند. استفاده از این راهکار، امنیت بیشتر برنامه، حفاظت از داده و مدیریت پذیرش را به همراه دارد.
• StoreFront: خدمات سلف سرویس اشتراک را از طریق Enterprise Application Store ارائه کرده و اجازه دسترسی آسان به تمام برنامه هایی که کاربران نیاز دارند را، میدهد. ویژگی این تکنولوژی سیاست های بهینه سازی موبایل های هوشمند، کنترل برنامه های مبتنی بر ویندوز، نظیر Drop-Down Box را به صورت لمسی ارائه کرده و همچنین با ارائه کنترل های بیشتری، نظیر کیبوردی که با لمس یک زمینه متنی بالا بیاید، قابلیت کنترل بالاتری را برای کاربران فراهم می سازد. برنامه های ویندوز روی موبایل هایی که صفحه نمایش لمسی دارند بدون تغییر در کد Source بسیار کاراتر از قبل عمل می نمایند.