طراحی سایت به دو صورت طراحی سایت استاتیک و طراحی سایت داینامیک انجام می شود. در وب سایت داینامیک امکان تغییر محتوا به صورت آنلاین وجود دارد و تعامل میان بازدیدکنندگان سایت و مدیر سایت از طریق روش های مختلف مثل درج نظر توسط کاربران، برگزاری رأی گیری و... فراهم است، در مقابل صفحات استاتیک صفحاتی هستند که از قبل پیکربندی شده، غیرقابل مدیریت و غیرتعاملی هستند.
سایت های استاتیک (صفحه وب ایستا) به سایت هایی گفته می شود که معمولا توسط HTML کدنویسی می شوند. در این سایت ها امکان اتصال به پایگاه داده و ایجاد تغییر محتوا و یا ویرایش سایت به صورت آنلاین امکان پذیر نیست، در نتیجه بروز رسانی این سایت ها نیازمند دانش طراحی وب می باشد. فرض کنید شما مدیر یک سایت خبری هستید و می خواهید روزانه چندین خبر را در سایت خود قرار دهید، در صورتی که سایت شما استاتیک باشد، برای ایجاد هر خبر باید از کسی که به دانش طراحی وب مسلط است کمک بخواهید و خود قادر به تغییر صفحات و مدیریت سایت خود نمی باشید. معمولا افرادی از سایت های استاتیک استفاده می کنند که احتیاجی به تغییر محتوای سایت خود ندارند و اطلاعات سایت آن ها در طول زمان تغییر چندانی نمی کند. مثلا سایت شخصی یک هنرمند که در آن بیوگرافی خود را قرار داده است.
اگرچه طراحی و پیاده سازی سایتهای استاتیک ارزان است، اما هزینه های بروز رسانی این گونه سایت ها بالا است چرا که کوچک ترین تغییر باید توسط طراح وب صورت پذیرد.
به طور کلی به دلیل وقت گیر و پرهزینه بودن اعمال تغییرات در وب سایت استاتیک و عدم وجود امکانات مدیریتی، استفاده از این گونه سایت ها برای سازمان ها و شرکت هایی که می خواهند به طور مستمر اطلاعات درون سایت خود را تغییر بدهند، گزینه مناسبی نیست.
به سایت هایی داینامیک (پویا ) گفته می شود که دارای پنل مدیریت محتوا هستند و مدیر سایت می تواند بدون داشتن دانش طراحی وب به راحتی محتویات هر صفحه از سایت خود را ویرایش یا بروز رسانی نماید. مثلا در سایت خود نسبت به یک موضوع رأی گیری داشته باشد، خبر درج نماید، و... در یک سایت داینامیک کنترل تمام بخش های سایت مثل ایجاد و یا حذف یک صفحه، ویرایش محتویات هرصفحه و... برعهده مدیر سایت است. این گونه سایت ها مطابق با نیاز کاربر و بودجه او ساخته می شوند و انعطاف پذیر هستند. امروزه بیش تر سایت ها به صورت داینامیک طراحی می شوند مثل سایت های خبری، شبکه های اجتماعی و...
مقایسه سایت های استاتیک و داینامیک
- هزینه های طراحی سایت های استاتیک نسبت به داینامیک کمتر است، اما هزینه های نگهداری، بروز رسانی و پشتیبانی سایت های استاتیک از داینامیک بیش تر است.
- بروز رسانی محتوا در سایت های داینامیک بسیار آسان تر از وب سایت های استاتیک است و مدیر سایت از طریق نرم افزار مدیریت محتوا (cms یا پورتال) می تواند به راحتی در هر مکان و زمان محتوای سایت خود را تغییر دهد. مثلا ویرایش صفحات سایت، حذف یک صفحه از سایت و...
- با توجه به این که سایتهای داینامیک پنلی را در اختیار کاربر و مدیران قرار می دهند، هر کاربر و مدیر می توانند با کلمه کاربری و رمز عبور خود وارد پنل شوند و در نتیجه امکان توزیع مدیریت سایت در سیستم بین چند نفر، در این نوع از سایت ها وجود دارد.
- از آن جایی که یکی از روش های کسب رتبه بالا در موتورهای جستجو مثل گوگل، پویایی و بروز رسانی مداوم سایت است، سایت های داینامیک نسبت به سایت های استاتیک در موتورهای جستجو رتبه بالاتری کسب می نمایند.
- سایت استاتیک بوسیله کدهای html نوشته شده و فقط هرآنچه که در کد صفحه وجود دارد، برای کاربر نمایش داده می شود. در مقابل در طراحی سایت به روش داینامیک، از یک زبان سمت سرور (Server Side Language) مثل php و یا asp استفاده می گردد. در این حالت محتوای سایت توسط زبان برنامه نویسی (Scripting Language) از پایگاه داده خوانده می شود. با اتصال سایت به پایگاه داده این امکان به وجود می آید که محتوای سایت به صورت آنلاین تغییر نماید. این امر به خصوص در سایت هایی که احتیاج دارند اطلاعات وب سایت خود دائما تغییر دهند (مثلا یک فروشگاه اینترنتی)، اهمیت زیادی دارد.
از آن جایی که امروزه وب سایت ها نقش مهمی در موفقیت های تجاری یک شرکت و یا سازمان دارند، داشتن یک وب سایت به روز و پویا اهمیت زیادی دارد. بنابراین استفاده از یک وب سایت داینامیک که بوسیله آن بتوان به راحتی محتویات سایت را ویرایش نمود، به کاربر این فرصت را می دهد که سایتی انعطاف پذیر با توجه به نیاز و بودجه خود داشته باشد.