شاید شما نیزجزء کاربرانی باشید که نام پورتال را بسیار شنیده اید و این سوال برایتان پیش آمده باشد که واقعا" یک پورتال چیست و چه ویژگی ها و تفاوت هایی با یک وب سایت دارد؟ هرچند شباهت ظاهری فراوانی میان یک وب سایت و یک پورتال وجود دارد به گونه ای که در نگاه اول تفاوت محسوسی میان آن دو مشاهده نمی شود اما در واقع این دو کاملا از یکدیگر متفاوت اند.
اگر در دنیای کامپیوتر به عقب باز گردیم زمانی را خواهیم یافت که در آن سیستم های نرم افزاری به گونه ای متحول شدند که دیگر لازم نبود برای کار با یک برنامه برنامه های دیگر بسته شوند یعنی می توانستیم هم زمان از چند برنامه کاربردی بدون آنکه با مشکلی مواجه شویم استفاده نمائیم. این در واقع امکانی بود که تا قبل از آن وجود نداشت و در واقع تاریخچه پورتال ها از همان زمان آغاز شد و نسل های تکامل یافته آن ها یکی پس از دیگری پا به عرصه دنیای اطلاعات گذاشتند.
در واقع پورتال، صفحه وب واسطی است که امکان دسترسی آسان را به هر چیزی که کاربر نیاز دارد بدون توجه به محل فیزیکی آن فراهم می کند. در حقیقت پورتال دروازه ای است به دنیای مجازی که کاربر می تواند از طریق آن تمامی نیاز های خود را برآورده کند. نیازهایی مانند خرید، دسترسی به حساب بانکی، جستجو و یا بروز رسانی اطلاعات.
یکی دیگر از ویژگی های پورتال کاربر محوربودن آن است، به این معنی که تمامی امکانات پورتال بر این اساس پیش بینی شده است که جوابگوی نیاز کاربران با سلایق و علاقمندی ها و سنین و رده های کاری متفاوت باشد. امکاناتی مثل پست الکترونیک ، chat و انجمن های اینترنتی و... همه برای آن است که کاربران را به اشکال مختلف به پورتال دعوت نماید.
همچنین می توان گفت پرتال در واقع وب سایتی است که تحت پروتکل های خاص می تواند اطلاعات و محتوا را از سایر سیستم ها جمع آوری کرده و به صورت یکجا ارائه دهد. این اطلاعات و محتوا می توانند صرفا داده های متنی یا حتی خدمات الکترونیکی باشند. یک پورتال می تواند خدمات سایر نرم افزارها و سیستم های تحت وب و یا حتی دسکتاپ را جمع آوری کند و به صورت یکجا ارائه کند. به عنوان مثال یک پرتال می تواند به سیستم حقوق و دستمزد متصل شده و فیش حقوقی شما را صرفا برای شما یا برای هر شخص دیگری که به او اجازه دسترسی به اطلاعات داده شده نمایش دهد. همانطور که از این مثال پیداست پورتال فقط این اطلاعات را نمایش می دهد و به هیچ وجه دخل و تصرفی در پردازش اطلاعات آن ندارد و در این مثال پورتال میزان حقوق شما را محاسبه نمی کند، بلکه صرفا آن را از یک سیستم دیگر نمایش می دهد؛ در این حالت پرتال اصطلاحا با سیستم حقوق و دستمزد یکپارچه شده است. به زبان ساده تر پورتال وب سایتی است که می تواند در لایه های مختلف با سایر نرم افزارهای ارائه دهنده خدمات و محتوا ارتباط برقرار کرده و سرویس های آن ها را ارائه دهد .
خصلت ویژه ای که پورتال را از وب سایت متمایز می کند وجود پشتیبانی برخط است تا تمامی تقاضاهای کاربران در واحد پشتیبانی فورا"
رسیدگی شود و روند نیاز به کاربر تفهیم شود که این کار نیازمند سرمایه گذاری بر روی نیروی انسانی است و باید اپراتورهایی را مختص این کارقرار داد. ویژگی دیگری که می تواند این تمایز را برجسته تر کند، جامع بودن درگاه های ارائه خدمات است چرا که با وجود درگاه، کاربران از مراجعه به سایت های جست و جو و از من بپرسید فارغ می شوند و تنها با مراجعه به پورتال حوزه مربوط می توانند به مجموع اطلاعات مورد نیازشان دسترسی پیدا کند.
در واقع وب سایت مجموعه ای از تعدادی صفحات وب متصل به هم می باشد که اغلب شامل یک صفحه اصلی (Home Page) هستند که معمولا روی یک سرور قرار دارند و به عنوان مجموعه ای از اطلاعات توسط یک فرد گروه و یا سازمان تهیه و نگهداری می شود. یک وبسایت معمولا شامل تعداد زیادی فایل است که در تعدادی پرونده مرتب شده اند. در واقع سایت ترکیبی از متن و تصویر است که طراح وب سایت براساس زیبایی ظاهری چیدمان آن را مشخص می کند.
در واقع یک وبسایت می تواند حاوی مقدار زیادی اطلاعات باشد که فقط برروی آن سایت قابل دسترسی می باشد. ممکن است وب سایت از امکاناتی مشابه یک پورتال برای جستجو و مدیریت داده ها استفاده نماید اما آنچه که مهم است آن است که این داده ها عموما برروی پایگاه داده های خود سایت قرار دارند و از سوی دیگر داده های قرار داده شده برروی یک سایت حول یک محور و موضوع مشخص دور می زند و به اصطلاح تخصصی تر هستند.
پورتال ها وب سایت های جامعی هستند که از آن ها با عنوان درگاه یاد می شود و ارائه خدمات آنها جامع تر، کامل و برگرفته از تمامی محتویات موجود در یک حوزه مشخص است.