همواره ممکن است برا ی تمام فعالان عرصه طراحی توسعه وب سوالاتی به این قرار مطرح باشد که:
آیا هیچ روش درست یا غلطی در طراحی وب وجود دارد یا خیر؟ آیا هیچ چارچوب مشخصی در این راستا می توان رسم نمود؟
بایدها و نبایدهای طراحی وب چیست؟ و سوالاتی این چنینی که در این مقاله سعی در بررسی و تحلیل آن خواهد گردید.
بایدها و نبایدها در طراحی وب
امروزه با توجه به این اصل مهم که استفاده از کامپیوترها به طور اخص و سیستم های پردازش رو به رشد به طور اعم در تمامی زیرساخت های اساسی دنیای مدرن امروز به جزء جدایی ناپذیر زندگی بشر قرن 21 تبدیل شده است به گونه ای که شاید دیگر نتوان مرزی بین حیات انسان و تکنولوژی رسم نمود و شاید حتی تصور جهانی بدون کامپیوترها و شبکه های کامپیوتری بالاخص اینترنت غیر ممکن می نماید و تقریبا کمتر کاری می توان یافت که بدون دخالت مستقیم و یا حداقل غیرمستقیم اینترنت انجام شدنی باشد و در نهایت با توجه به همه گیر شدن استفاده از شبکه اینترنت و پیشرفت روز افزون تکنولوژی ها و اپلیکیشن های تحت وب می توان به جرات اذعان داشت که تصور آینده ای بدون وب غیر ممکن است و این امر موجب افزایش تقاضا برای حضور هرچه پررنگ تر و جذاب تر در این فضای پر رقابت و محبوب از جانب تمامی اقشار جامعه بالاخص صاحبان مشاغل گردیده است. لذا برای تمامی توسعه دهندگان و طراحان وب به روز بودن هر چه بیشتر از لحاظ فنی، نگاه هنری و روانشناسی طراحی و توسعه صفحات جذاب و کاربر پسند، برای جذب هر چه بیشتر و مثبت تر مخاطب امری الزامیست، اینجاست که یک سوال اساسی ایجاد می شود و آن این ست که روش درست طراحی وب و باید و نباید های طراحی صفحات وب چیست؟
در ابتدا باید بگویم هیچ روش مطلقا درست یا غلطی در طراحی وب وجود ندارد. طراحی وب تلفیقی از هنر و تکنولوژیست که همچون طفلی نو ظهور به سرعت در حال تغییر و توسعه می باشد. همان طور که شاهد آن هستیم، روشهای توسعه صفحات وب با سرعت شگفت انگیزی در حال تغییر می باشد و تقریبا روزی نیست که در این عرصه تغییر قابل ملاحظه ای صورت نگیرد. به گونه ای که شاید در این صنعت کمتر از یک دهه پیش حضور در فضای مجازی و طراحی صفحات وب جز توسط کارشناسان خبره این صنعت که مسلط به زبان های برنامه نویسی تحت وب بودند، غیر ممکن بود. امروزه با پا به عرصه گذاشتن فریم ورک های کاربر پسند همچون وردپرس ،جوملا و حتی یه گام فراتر از آن پورتال های قدرتمندی که طراحی و توسعه و مهم تر از آن انتشار محتوا و مدیریت سایت را برای کاربران بدون نیازبه دانش فنی فراهم نموده اند، رقابت را برای حضور توسعه دهندگان وب در این عرصه بسیار سخت و برای کاربران و صاحبان مشاغل بسیار آسان نموده است. با وجود اینکه در حوزه هنر خوب و بد مطلق و حد و مرزی وجود ندارد اما همچنین یکسری اصول اساسی برای هرچه سازگارتر شدن هنر با تکنولوژی اینترنت که محصول آن همان طراحی وب سایت می باشد. در این مجال سعی بر تشریح این اصول و باید و نبایدهای این عرصه خواهد شد:
- چشم گیر و چشم نواز بودن طرح نهایی بدون اینکه محتوا تحت الشعاع قرار بگیرد.
- شناخت کامل موضوع سایت و به خدمت گرفتن طرح در انتقال هرچه تاثیر گذارتر و جذاب تر اهداف و ماهیت وجودی سایت.
- روانشناسی، بله شاید این اصل را بتوان یکی از اصول اساسی حوزه طراحی سایت دانست که خود نیازمند بررسی عمیق تری می باشد که بحث در مورد جزییات آن در این مقال نمی گنجد، اما عنوان تیتروار کلیات آن خالی از لطف نمی باشد.
- روانشناسی کاربران و مخاطبین سایت به جهت جلب اعتماد و توجه ایشان.
- روانشناسی مدیران و صاحبان سایت به جهت هرچه نزدیکتر شدن طرح به سلایق و تفکرات ایشان.
- روانشناسی رنگها و خطوط
- انتخاب رنگ مناسب در طرح ها با توجه به موضوع و اهداف سایت و از همه مهم تر روحیات مخاطبین سایت.
- محدود کردن استفاده از رنگها به 3 و یا حد اکثر 5 رنگ و اجتناب از به کار بردن تعداد بسیاری رنگ که نه تنها جذاب نخواهد بود بلکه برای کاربران آزاردهنده نیز می باشد، از همه مهم تر انتخاب رنگ ها با در نظر گرفتن تاثیر و تقابل رنگ ها در کنار یکدیگر با شناخت رنگ های مکمل و متضاد رنگ اصلی سایت.
- اجتناب از کپی برداری از طرح های دیگران (توجه داشته باشید که مرز بین ایده گرفتن و کپی کردن یک طرح مرز باریکی است که تخطی از آن باعث سلب اعتماد مخاطبین و برند شما خواهد گردید)
- بررسی، تحلیل و ایده گرفتن از طرح ها و تمپلیت سایت های معتبری چون templatemonster ،themeforest و حتی سایت های رقیب و یا سایت های با موضوع مشابه موضوع سایت در حال طراحی.
- استفاده از منوها و ابزارهای ناوبری در طراحی سایت به گونهای که در عین سادگی به سرعت کاربر را به بخش های اساسی سایت هدایت نماید.
- سعی در جلوگیری از شلوغ شدن طرح نهایی و استفاده بیش از حد از تصاویر و المان هایی که باعث فاصله گرفتن طرح از سادگی و متعاقبا از بین رفتن زیبایی کار می گردد. با استفاده مناسب از فضاهای سفید و طراحی فلت(مسطح) می توان تجربه شگفت انگیزی برای مخاطبین سایت ایجاد نمود.
- استفاده از hotspotها در طراحی که از تلاقی خطوط مجازیی افقی و عمودی که صفحات را به یک سوم های عمودی و افقی تقسیم می نمایند.
- استفاده از فونتهای جذاب و استفاده از سایزهای مناسب که به راحتی قابل خواندن باشند.
- قرار دادن آیکون های صفحات اجتماعی در فوتر به منظور جلوگیری از هدایت زود هنگام کاربران به خروج از سایت.
- از کامپیوتر فاصله بگیرید، ایده مورد نظرتان را بر روی کاغذ رسم نمایید زیرا هم به سرعت قابل تغییر و اصلاح می باشد و هم یک نمای کلی از طرح نهایی به سرعت شکل خواهد گرفت که در هنگام پیاده سازی توسط نرم افزارهای گرافیکی بسیار راه گشا بوده و در زمان اجرای پروژه صرفه جویی مناسبی حاصل می گردد.
- در زمان خروجی گرفتن از تصاویر در فتوشاپ با فرمت PNG در صورتی که تصویر شما transparent نمی باشد ذخیره تصویر به صورت 8بیت در عین حفظ کیفیت تصاویر به صورت قابل ملا حظه ای از حجم آنها کم می نماید و منجر به افزایش سرعت بارگذاری سایت می گردد.
- از رنگ ها و المان های مرتبط با موضوع سایت استفاده نمایید.
- برای به چالش کشیدن خود و بکارگیری عناصر جدید در طراحی همواره پیش قدم بوده و منتظر درخواست دیگران نباشید.
- استفاده از انیمیشن های فلش در حال انقراض است از قدرت HTML 5 وCss 3 در خلق تصاویر و انیمیشن های بدیع با کمترین افت کیفیت و سرعت بارگذاری بالا در مرورگرها، استفاده نمایید.
- به عنوان اخرین نکته همواره بکوشید تا می توانید طرح هایتان را ساده کنید و متفاوت باشید.