نرم افزار مخرب به معنای بدافزار است. به عبارت دیگر، بدافزار هر نرم افزاری است که با هدف آسیب رساندن و هک کردن به دستگاه ها، ایجاد خرابکاری و به طور کلی سرقت داده ها نوشته شده است. در این مقاله می خواهیم مطالبی با عنوان اینکه بد افزار چیست و چه تأثیری دارد برای شما به اشتراک بگذاریم. باج افزارها، جاسوس افزارها و ویروس ها از جمله مهمترین و بدترین انواع بدافزارهای موجود هستند. این بدافزارها وب سایت ها را نیز دچار اختلال میکنند. virus scanner یا اسکنر امنیتی به سادگی با اسکن امنیتی خود یک وب سایت، شبکه یا سیستم را در مقابل این گونه آسیب پذیری ها مقاوم کند.
بدافزارها از همان زمان حضور کامپیوترها حضوری ملموس داشته اند. پیدایش ایده بد افزارها را شاید بتوان سال ۱۹۴۹ دانست. یک دانشمند علوم کامپیوتری در آن زمان به نام جان فون نیومن مقاله ای تحت عنوان نظریه و سازماندهی ماشین های پیچیده نوشت. نویمان در مقاله خود بر روی موضوع چگونه یک برنامه کامپیوتری می تواند خود را تکثیر کند، مانور داده است. چند سال بعد از این مقاله در دهه ۵۰، ایده نیومن را تعدادی از برنامه نویسان کامپیوتری عملی کردند و یک بازی کامپیوتری را طراحی کردند که در آن، برنامه نویس ها کنترل جاندارهای نرم افزاری را بدست گرفتند. هدف آنها این است که با کمک همدیگر کنترل کامپیوتر را به دست بگیرند.
در این راستا ویروس نیز قطعه ای از کد رایانه است که خود را در کد یک برنامه مستقل دیگر وارد کرده، سپس آن برنامه را مجبور به اقدامات مخرب می کند و خود را گسترش می دهد. شناسایی برخی از انواع بدافزارها نسبت به بقیه آسان تر است. برخی از آنها، مانند باج افزارها و ابزارهای تبلیغاتی مزاحم ، بلافاصله حضور خود را با رمزگذاری پرونده های شما و یا با پخش تبلیغات بی پایان در سیستم شما نشان می دهند. برخی از انواع دیگر، مانند تروجان ها و نرم افزارهای جاسوسی، سعی می کنند تا آنجا که ممکن است از دید شما پنهان شوند، به این معنی که آنها ممکن است از مدتها قبل از اینکه شما متوجه حضور آنها در سیستم شوید وجود داشته باشند. موارد دیگری مانند ویروس ها و کرم ها وجود دارند که پیش از ظاهر شدن علائم انتشار آن ها مانند فریز کردن، حذف یا جابجایی فایل ها، خاموش شدن ناگهانی سیستم یا فعالیت بیش از اندازه پردازشگر برای مدتی مخفیانه فعالیت می کنند.
ویروس های خالص امروزه شایع نیستند و کمتر از ۱۰ درصد از همه بدافزارها را تشکیل می دهند. این میتواند یک خبرخوب باشد چون ویروس ها توانایی آلوده کردن فایل های دیگر را دارند، همین ویژگی باعث می شود بسیار سخت از شرشان خلاص شد، برنامه های آنتی ویروس این کار را به درستی انجام میدهند و در بسیاری از موارد، پرونده های آلوده را به همراه فایل آلوده به طور قطعی قرنطینه یا حذف می کنند. virus scanner یا اسکنر امنیتی را به سادگی می توان به عنوان اسکنر امنیت یک وب سایت، شبکه یا سیستم در مقابل آسیب پذیری ها توصیف کرد. اسکن امنیتی فرآیندی خودکار است که عناصر یک شبکه، برنامه یا دستگاه را برای بررسی نقص های امنیتی اسکن می کند. این فرایند می بایست به صورت منظم انجام شود تا از ایمن ماندن اطلاعات، اطمینان حاصل شود. امنیت در سیستم هاستینگ امری بسیار مهم است و معمولاً ارائه دهندگان و کاربران خدمات میزبانی وب با استفاده از نرم افزارها و آنتی ویروس های مختلف در تلاش هستند در مقابل نفوذ بدافزارها و هکرها مقاومت کنند. نوع اسکن امنیتی مورد نیاز برای یک سیستم خاص بستگی به نوع استفاده از آن سیستم دارد. هرچه سیستم یا شبکه پیچیده تر باشد، اسکنر امنیتی می بایست عمیق تر باشد.
مزایای استفاده از اسکنر امنیتی:
اسکنرهای امنیتی مختلف ویژگی های متفاوتی دارند ولی به صورت کلی از جمله ملزومات مشترک این اسکنرها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
• اسکن بد افزارها
• امکان فعال سازی احراز هویت دو مرحله ای
• محافظت از وب سایت در برابر حملات امنیتی
انواع virus scanner
1. افزونه امنیتی Imunify360
Imunify360 افزونه امنیتی سازگار با سیستم عامل لینوکس است که راهکارهای جامعی را در حوزه امنیت فراهم می آورد. پشتیبانی این افزونه از انواع توزیع های لینوکس در کنار انواع کنترل پنل ها همچون سی پنل و دایرکت ادمین، این افزونه را تبدیل به ابزاری مفید و کاربردی برای استفاده کنندگان از آن می کند.
از جمله ویژگی های این افزونه:
• WAF
• فایروال
• آنتی ویروس
• مدیریت پچ های امنیتی
• لایه امنیتی PHP
• امکان اعتبار سنجی و بلاک کردن دامنه
2. افزونه امنیتی CXS
CXS دیگر افزونه امنیتی قابل نصب بر روی سیستم عامل لینوکس می باشد. این افزونه قابلیت اسکن کردن فایل های آپلود شده و موجود در سرور جهت پیدا کردن تهدیدات امنیتی را دارد.علاوه بر شناسایی و قرنطینه ویروس و بدافزارها، امکان شناسایی اسکریپت های مخرب و ناخواسته را جهت جلوگیری از رخنه امنیتی دارا است.
بعضی از قابلیت های این افزونه به شرح زیر است:
• رابط کاربری گرافیکی تحت وب
• شناسایی اسکریپت های قدیمی
• امکان تنظیم اسکن های زمانبندی شده
• ارائه گزارش و آمار دوره ای از عملکرد امنیتی
• بررسی خودکار دایرکتوری ها و ارسال ایمیل در صورت وجود تغییر
• پشتیبانی از کنترل پنل های مختلف از جمله سی پنل و دایرکت ادمین
3. افزونه امنیتی MailScanner
این افزونه امنیتی قابلیت اضافه شدن بر روی سی پنل و دایرکت ادمین را دارد و کاربران را قادر می سازد تا ایمیل های خود را به لحاظ وجود ویروس یا اسپم اسکن نمایند. MailScanner از طریق رابط کاربری گرافیکی خود، قابلیت های زیر را در اختیار کاربران می گذارد:
• امکان ایجاد وایت لیست و بلک لیست
• امکان مشاهده گزارش و آمار مربوط به ایمیل ها
• شناسایی و قرنطینه ایمیل های حاوی ویروس و اسپم
• امکان انجام عملیات بر روی ایمیل ها به صورت گروهی