بازاریابی آنلاین یا Online Marketing می تواند به منزله ی بهترین دوست صاحبان کسب و کارها در مسیر افزایش فروش باشد. زمانی که کسب و کارتان را وارد فضای آنلاین می کنید، مسلماً به دنبال این خواهید بود که با شیوه ها و تکنیک های جدید، نقشه و استراتژی مناسبی در تبلیغات و رساندن پیام خودتان و برندتان به مشتریان، اتخاذ کنید. در این مقاله قصد بر آن است که به یکی از مؤثرترین این تکنیک ها یعنی Landing Pages بپردازیم که کاربرد و اهمیت زیادی در دیجیتال مارکتینگ دارند.
صفحه فرود نخستین صفحه ای است که بازدیدکنندگان سایت و وبلاگ، از طریق آن وارد فضای محتوای سایت مربوطه می شوند. در دیجیتال مارکتینگ، landing page یک صفحه وب مستقل است، که به طور اختصاصی برای کمپین های مارکتینگ و تبلیغاتی درست شده است. آن جا جایی است که بازدید کننده بعد از کلیک کردن بر روی یک ایمیل مستقیماً به آن صفحه هدایت می شود یا به تبلیغات گوگل، Bing، یوتیوب، فیسبوک، اینستاگرام، توئیتر یا مکان های مشابه در وب سایت. صفحه فرود یا Landing page صفحه ای است که واقعاً قرار است برای کاربر مفید باشد، چه از نظر محتوای صفحه و چه از نظر معرفی خدمات یا محصول. به زبان ساده تر، این صفحه باید به کاربر کمک کند که واقعاً چیزی که می خواهد را خریداری نماید.
برخی از صاحبان کسب و کارهای کوچک تصور می کنند که پس از ساخت وب سایت، صفحات فرود چندان مناسب فضای مارکتینگ و بازاریابی شان نخواهند بود. در حالی که این تصور کاملاً اشتباه است. چیزی که ما امروز به نام صفحات فرود یا لندینگ پیج ها می شناسیم، به مصداق بنگاه های آنلاینی هستند که می تواند نقش فزاینده ای در فروش و هدایت مشتریان به یک هدف مشخص، ایفا کنند. بازاریابی آنلاین بهترین راه برای رونق یک کسب وکار است. هنگامی که کسب وکار خود را آنلاین می کنید، به یک استراتژی بازاریابی دیجیتال قدرتمند نیاز دارید. استراتژی که شامل روش های متنوع دیجیتال مارکتینگ و کمپین هایی برای محصولات مختلف شما باشد. هرکدام از کمپین های شما قرار است مخاطبینی را برایتان جذب کرده و به سایت هدایت کنند. این مخاطبین با ورود به سایت می توانند به مشتری شما تبدیل شوند، به شرط آنکه آن ها را در جای مناسبی فرود آورده باشید. صفحه فرود سایت همان جایی است که این مخاطبین برای اولین بار به آن وارد می شوند.
انواع صفحات فرود
1. صفحه ی پل یا The Bridge Page
استفاده از این نوع صفحه فرود، در بدست آوردن توجه بیشتر بازدیدکنندگان، برجسته کردن بخشی از محتوای شما و در نهایت هدایت آنها به سمت صفحه اصلی وب سایت تان است. هدف از ساخت صفحه فرود، واداشتن و ترغیب کردن مشتریان شما نسبت به یک محصول جدید، تخفیف یا جشنواره فروش، پست هایی که اخیراً منتشر کردید یا اخبار مهم دیگری است.
2. صفحه فرود برای ایجاد سرنخ یا Lead generation، اطلاعاتی مانند نام و آدرس ایمیل را در مورد مخاطبان جمع آوری می کند. معمولاً این صفحه شامل فرمی است که بازدیدکنندگان می توانند اطلاعات تماس خود را برای شما ارسال کنند. در نهایت شما می توانید با استفاده از اطلاعات به دست آمده، روند تبدیل مشتری را پیگیری کرده و خط ارتباطی را ادامه دهید. صفحات Lead generation راه بسیار خوبی برای به دست آوردن بینش در مورد مشتریان بالقوه شما و همچنین نحوه دسترسی به آن ها هستند.
3. صفحه فرود فشار یا squeeze page
مانند یک صفحه Lead generation، صفحات فرود فشار برای جمع آوری داده ها استفاده می شوند، اما برخلاف صفحه های Lead generation معمولاً در بالای قیف فروش مورداستفاده قرار می گیرند. تنها هدف این نوع صفحه فرود، به دست آوردن آدرس ایمیل کاربران جهت ایجاد سرنخ کوچکی از مشتری است. صفحات فرود فشار دارای عناوین برجسته و محتوای کم هستند. علاوه بر فرم کوتاه، باید لینکی برای بردن خواننده به مرحله بعدی و درصورتی که بازدیدکننده مایل به ادامه کار نباشد، یک گزینه خروج وجود داشته باشد.
4. صفحه ی فرم یا The Form Page
دسته دیگری از صفحات فرود، به جمع آوری اطلاعات مختلف از مخاطبان شما می پردازند. اطلاعاتی که می توانیم در قالب مسابقه یا گرفتن تخفیف از کاربران بدست آوریم و در آینده استفاده زیادی از آنها ببریم. این به اصطلاح مینی سایت ها به طور معمول شامل یک فرم هستند که بازدید کنندگان می توانند ایمیل و اطلاعات تماس خود را در آنجا ثبت کنند و به این طریق می توان ارتباط با مشتریان را به شکل قوی تری پیش برد. با پیشنهاد تخفیف در خرید محصولات یا استفاده از خدمات نیز، می توانیم نرخ مشارکت کاربران را در ارائه اطلاعات شان افزایش دهیم. کوپن تخفیف یا محتوای اختصاصی از طریق خبرنامه هم ایده های خوبی برای این مقصود هستند.
5. صفحه فرود یا click-through
صفحه فرود کلیکی به شکلی طراحی شده است که کاربران را مستقیماً به صفحه فروش یا اشتراک می برد. این صفحه ها دارای یک دکمه ساده به عنوان call to action هستند که کاربران را مستقیماً به جریان پرداخت می فرستد و آن ها را ترغیب به خرید می کند. این نوع صفحه فرود اغلب در سایت هایی که بر فروش فوری تمرکز دارند، یافت می شود.
6. صفحه فرود فروش یا sales page
7. طراحی صفحه فرود فروش اغلب سخت تر از بقیه موارد است. با استفاده از این نوع صفحه فرود، دیگر به دنبال جستجوی سرنخ ها نیستید، به جای آن باید مردم را متقاعد به خرید کنید. برای این کار باید یک پیشنهاد کاملاً متفاوت به مشتریان احتمالی بدهید. پیشنهادی که برای مشتری هم پاداش داشته باشد و هم درخواست موردنظر را ارائه دهد. می توانید از این صفحه در انتهای قیف فروش استفاده کنید.
8. صفحه فرود ویروسی یا Viral landing pages
صفحات فرود ویروسی در درجه اول برای ایجاد آگاهی از برند در نظر گرفته شده اند. این صفحات معمولاً حاوی لینک هایی به وب سایت شرکت یا سایر صفحات وب هستند و معمولاً به شکلی ظریف و بدون مزاحمت ارائه می شوند. نکته ی اصلی در اینجا محتوا است، زیرا باید به اندازه کافی آموزنده یا سرگرم کننده باشد تا خواننده را درگیر و ترغیب به اشتراک گذاری کند. این نوع صفحات فرود از طریق رسانه های اجتماعی قابل اشتراک گذاری هستند. محتوا می تواند شامل متن، فیلم، تصاویر یا حتی بازی باشد.
9. صفحه فرود اطلاعاتی یا infomercial
ممکن است فکر کنید صفحات فرود اطلاعاتی، یادگاری از تبلیغات تلویزیونی اواخر دهه 1990 هستند؛ اما این طور نیست. درواقع بسیاری از کسب وکارها تکنیک های قبلی فروش خود را با موفقیت در استراتژی های دیجیتال بکار می برند. صفحات فرود اطلاعاتی در تضاد شدید با صفحات فشرده هستند. این صفحات داستانی طولانی و مفصل را به خوانندگان شما می گویند. هدف آن ها این است که خوانندگان را در مراحل خرید نگه دارند و آن ها را متعهد به خرید کنند.
لازم است بدانید که طراحی صفحه فرود، از طراحی سایت کاملاً جدا است. برای طراحی صفحه فرود باید این نکته را در نظر داشته باشید که شما میبایست پیام خود را بصورت جذاب و با توجه به نیاز کاربر در این صفحه نمایش دهید. کاربر هنگامی که بر لینک تبلیغات شما در سایت دیگر کلیک میکند، درواقع هیچ ذهنیتی نسبت به سایت شما ندارد؛ پس باید با لندینگ پیج به طرزی کاربر را به سوی سایت خود جذب کنید که بتوانید او را به مشتری خود تبدیل کنید. اگر لندینگ پیج شما کاربر را جذب کند، او ترغیب میشود که بیشتر راجع به آن بداند و به این ترتیب وارد سایت شما میشود. بازدیدکنندگان، پس از مشاهده ی صفحه فرود یکی از سه کار زیر را انجام می دهند:
• محتوای صفحه را مرور می کنند و آن را می بندند.
• از طریق لینک هایی که در صفحه قرار داده اید، به بخش دیگری از سایت و وبلاگ شما می روند.
• یک اقدام یا Action دیگر غیر از مشاهده ی سایر صفحات انجام می دهند.
هدف یک Landing Page تبدیل و ایجاد یک مخزن از سرنخ ها است که می تواند با کمپین های بازاریابی شخصی تر با استفاده از ایمیل، پست مستقیم، تبلیغات پولی، یا انواع دیگر بازاریابی هدفمند، قبل از رسیدن به تیم فروش شما برای خرید، پرورش داده شود. مزایای ایجاد یک صفحه فرود برای هر یک از کمپین های بازاریابی یا پیشنهادات محتوای شما بی پایان است. صفحات فرود پتانسیل رشد عظیمی را برای شرکت شما ارائه می دهند و ابزاری قدرتمند برای کمک به ادامه شکوفایی کسب وکار شما هستند. با وجود آشنایی کلی که از این قابلیت بدست آوردیم حال بهتر است از برخی اهمیت های آن در وبسایت آشنا شویم:
1. نرخ تبدیل را به طور چشمگیری بهبود می بخشید
صفحات فرود بر روی یک هدف متمرکز می شوند و بازدیدکنندگان شما را ترغیب می کنند تا اقدام کنند. با انجام این کار، آن ها افراد را به سمت پایین قیف فروش سوق می دهند؛ یعنی از بازدیدکننده ی معمولی به سرنخ و درنهایت به مشتری تبدیل می شوند. برخی از صفحه های فرود با هدف افزایش مخاطب ایجاد شده اند. در این نوع صفحات، معمولاً هدف جمع آوری اطلاعات بیشتر از کاربران است که به وسیله آن بتوانند با مخاطب بیشتر ارتباط داشته باشند. شما میتوانید فرم های طولانی را در این نوع لندینگ پیج ها مشاهده کنید. این فرم ها میتواند شامل اطلاعات شخصی کاربر، سلیقه و نظر او باشد.
2. صفحات فرود می توانند بینش بیشتری در مورد مخاطبان هدف شما ارائه دهند
با ایجاد صفحات فرود مختلف با پیشنهادات تقسیم بندی شده، می توانید موضوعاتی را که با بالاترین نرخ تبدیل می شوند را پیگیری کنید. این می تواند بینش ارزشمندی در مورد علایق مخاطبان به شما بدهد. می توانید از داده هایی که از صفحات فرود جمع آوری می کنید برای ایجاد یک استراتژی بازاریابی هدفمندتر و شخصی استفاده کنید. به علاوه، صفحات فرود فقط به شما نمی گویند که مخاطب شما چه محتوایی را بیشتر دوست دارد، بلکه به شما می گوید که مخاطبان شما کدام کانال را ترجیح می دهند. این می تواند تیم بازاریابی شما را قادر سازد تا استراتژی را بیشتر اصلاح کنند، محتوا را تبلیغ کنند و با مخاطبان شما در کانالهایی که قبلاً استفاده می کنند تعامل برقرار کنند.
3. بینش ارزشمندی در مورد مخاطبان به شما ارائه می دهد
اگر فرم ثبت نام را در صفحه فرود خود قرار دهید، می توانید اطلاعاتی در مورد جمعیت شناسی مخاطبان دریافت کنید تا درک بهتری از بازار هدف خود داشته باشید. علاوه بر این، کانال هایی که برای تبلیغ صفحه فرود شما کار می کنند، چیزهای زیادی در مورد علایق و عادات مشتریان احتمالی شما می گویند و شما می توانید از این اطلاعات برای بهینه سازی تلاش های هدف یابی و استراتژی بازاریابی خود به عنوان یک اصل کلی استفاده کنید.
4. فروش بیشتر محصولات
گاهی در بستر اینترنت مشاهده میکنید که افراد لندینگ پیج هایی طراحی میکنند که درحال معرفی یک محصول خاص است. این نوع صفحه های فرود درواقع در پی جذب مشتری به خرید محصول موردنظر خود هستند. با این روش نیز میتوانند به هدف خود، یعنی فروش بیشتر محصول برسند.
5. شهرت و آگاهی از برند را افزایش می دهد
یک صفحه فرود مناسب، حرفه ای بودن، ارزش و جذابیت برند شما را نشان می دهد. صفحات فرود نه تنها ابزاری عالی برای به دست آوردن سرنخ ها در لحظه هستند، بلکه به تقویت نام تجاری شما کمک می کنند. هرچه افراد بیشتری در مورد شما بدانند، جایگاه شما در نتایج جستجوی گوگل هم رشد می کند.
6. ایجاد ارتباط بهتر با کاربران
صفحه های فرودی که با هدف برقرای ارتباط ایجاد میشوند را Click-Through می نامند. هدف این نوع لندینگ پیج درواقع ترکیبی از ایجاد ارتباط و فروش است. درواقع شما این امکان را دارید که کاربر را در مسیر حرکت به سوی مراحل فروش همراهی کنید. با این همراهی میتوانید کاربران را تشویق به کلیک روی لینک های دلخواه خود کنید.
7. معرفی محصول
شما میتوانید در لندینگ پیج یکی از محصولات سایت خود را به صورت مستقیم یا غیرمستقیم معرفی کنید. به این صورت که بطور کلی موضوع صفحه فرود شما از ابتدا این محصول باشد و مشتری بتواند در همان صفحه خرید کند، در انتهای صفحه دکمه ای برای انتقال او به صفحه ای که محصول را میتواند تهیه کند، قرار دهید.
8. استفاده از ترکیب رنگ ها
رنگ ها نقش اساسی ای در طراحی صفحه فرود دارند. بیشترین درصد انتقال پیام به کاربر در این صفحه، توسط رنگ ها انجام میشود. رنگ ها علاوه بر انتقال پیام، زیبایی بصری برای صفحه را نیز در پی خواهند داشت. پس در انتخاب رنگ ها دقت کنید. هنگامی که شما دکمه ای در صفحه فرود در نظر میگیرید؛ میتوانید با انتخاب رنگ متضاد با پس زمینه، احتمال کلیک کاربر بر روی آن را بیشتر کنید. همچنین سعی کنید فضای لازم را بین متن و دکمه رعایت کنید تا باز هم احتمال کلیک را بالا ببرید.
9. استفاده از کامنت مشتریان جهت جلب اعتماد
حتماً این مورد را در نظر داشته باشید که به مشتریانی که محصول را خریداری کرده اند اجازه کامنت گذاری در بخش مرتبط با محصول را بدهید. وقتی کاربران مشاهده کنند که دیگر افراد نیز از این محصول استفاده کرده و رضایت داشته اند، بیشتر ترغیب میشوند که خرید کنند.
10. طراحی ساده
صفحه فرود را تا حد امکان ساده طراحی کنید و از استفاده از المان های اضافه و بی مورد خودداری کنید. طراحی لندینگ پیج باید به صورتی باشد که هدف شما در رأس آن به چشم بیاید و موارد فرعی زیاد جلوی چشم کاربر نباشد. در لندینگ پیج به هیچ عنوان از محتوای کپی شده از دیگر سایت ها استفاده نکنید. ابتدا ممکن است این کار برای شما کمی دشوار باشد ولی وقتی تأثیر مثبت آن را ببینید، دیگر نمی خواهید از محتوای کپی استفاده کنید.
11. صفحات فرود ارزش برند را افزایش می دهند و به ایجاد اولین تأثیر خوب کمک می کنند
در نهایت، یک Landing Page شیک و با طراحی خوب می تواند بازدیدکنندگان جدید را تحت تأثیر قرار دهد و با نشان دادن محتوای ارزشمندی که شرکت شما می تواند ارائه دهد، آنها را به سرنخ تبدیل کند. صفحه فرود فضایی است که می توانید از آن استفاده کنید تا به بازدیدکنندگان خود بگویید چه چیزی ارائه می دهید و چگونه می تواند تأثیر مثبتی بر آنها بگذارد. حتی اگر بیننده بلافاصله تبدیل نکند، یک صفحه فرود به خوبی طراحی شده می تواند شناخت برند را افزایش دهد و به پرورش سرنخ ها برای فروش آینده کمک کند.