Cmd مخفف Command Prompt است که شما با تایپ این عبارت در قسمت Run می توانید وارد محیط Command Line شوید. این برنامه در واقع یک رابط کاربری متنی است و تمامی دستورات آن فقط از طریق متن قابل انجام است. در این مقاله سعی بر این است که مهم ترین و شاید به عبارت بهتر پرکاربردترین این دستورات را مورد بررسی قرار دهیم.
دستورات و روش استفاده از cmd
شاید تا به حال به فایل هایی در ویندوز برخورد کرده باشید که با پسوند آنها آشنایی نداشته اید. با تایپ این دستور در cmd می توان لیست بلند بالایی از پسوندهای مخلتف را ملاحظه کرد، که در آن مشخص خواهد شد هر کدام ار فایل ها با چه برنامه ای باز می شود.
در صورتیکه به دنبال نام میزبان خود هستید و یا به عبارت دیگر می خواهید نام سیستم در حال استفاده خود را بیابید، این دستور به کار شما خواهد آمد.
برای نشان دادن پارتیشن بندی کلی هر درایو مورد استفاده قرار می گیرد.
به عنوان مثال: Diskpart C
در صورت نیاز به داشتن لیست سخت افزارها و کل قطعات نصب شده بر روی سیستم از دستور DriverQuery
می توانید استفاده نمایید.
تمامی برنامه های در حال اجرای سیستم و همچنین تحت شبکه را نشان می دهد.
شاید شما هم تا به حال با این مورد روبرو شده باشید که بخواهید درایوی را فرمت نمایید و از درون My Computer با انتخاب فرمت با خطا مواجه شده اید. در صورت استفاده از این دستور و گذاشتن نام درایو مد نظر پس از آن می توانید کل محتویات داریو مد نظر را پاک نمایید.
مثال فرمت کردن درایو D به صورت Format D:
البته همیشه فرمت کردن یکی از مهم ترین و حساس ترین کارها در سیستم می باشد و به شما پیشنهاد می کنیم پس از کسب اطمینان کامل در مورد درایو و برداشتن اطلاعات ضروری اقدام به فرمت نمایید.
زمانیکه شما اطلاعات را به صورت دلخواه از هرکدام از داریوهای خود پاک می نمایید، این حذف کردن به معنای پاک شدن همیشگی و قطعی آن نیست، بلکه بدان معناست که این فایل ها از دسترس خارج شده اند و فضای مربوط به آن ها آزاد شده است. در صورتیکه مثلاً شما می خواهید فایل هایی که در گذشته از روی درایو E خود حذف کرده اید را برای همیشه حذف نمایید می بایست دستور ذیل را تایپ فرمایید:
cipher /W:E
در صورتیکه بخواهید در یک درایو خاص نام های پوشه های ساخته شده را به صورت درختی ملاحظه نمایید این دستور به شما کمک خواهد کرد که به صورت کاملاً دسته بندی شده و جداگانه تمامی پوشه های آن درایو خاص را ملاحظه نمایید.
البته در این حالت پوشه های ایجاد شده با نام فارسی به صورت ? نمایان می شود.
این دستور برای نمایش دادن اطلاعات شبکه هایی است که سیستم به آنها متصل شده است. مثلاً در صورتیکه بخواهید IP کامپیوتر خود را بدانید با تایپ عبارت ipconfig در محیط cmd ،به راحتی می توانید نه تنها IP بلکه به اطلاعات مفید دیگری مانند آدرس Gateway نیز به سرعت دسترسی پیدا کنید.
در کنار این دستور، موارد دیگری چون ipconfig/all وجود دارد که جهت مشاهده و بررسی پیکربندی کل سیستم مورد استفاده قرار می گیرد.
این دستور یکی از پرکاربردترین دستورات می باشد مخصوصاً برای کاربرانی که در زمینه شبکه فعالیت دارند.در واقع این دستور هم IP هدف را نشان می دهد و هم از فعال بودن آن گزارش مختصری ارائه می نماید.
از فرمان ping پیشرفته تر است و اطلاعاتی نیز در خصوص مسیر رفت وبرگشت دادهها با جزییات به شما نشان می دهد. به طور کلی وظیفه این دستور بررسی و ارزیابی Network Loss و Network Latency است.
چنانچه هر کدام از دستورهای فوق را اجرا نمودید و در حین انجام منصرف شدید با کلید های ترکیبی Ctrl+C می توانید در هر زمان از اجرای فرمان، عملیات در حال اجرا را لغو نمایید.