يکي از مهمترين سيستم عامل های مديريت شبکه در دنیای اينترنت لینوکس میباشد که تمامی متخصصان، آن را يک راه حل مناسب و ارزان جهت راه اندازی انواع سرورها میدانند، لینوکس قابلیت نصب برروی سرور های IBM و HP و Dell یا Sun را دارد. یکی از معروفترین شركتهای تولید کننده سیستم عامل لینوکس را میتوان Hat Red نام برد، چندین سال است که حوزه فعاليت این شرکت در عرضه سيستم عامل تحت لینوکس گسترش فراوانی یافته بطوری که انواع نسخه لينوكس عادی تا نسخه ويژه سرور Enterprise و ويرايش جديد آن تحت نام فدورا را در سال های اخیر عملی ساخته است. کلیه سیستم عامل های ارائه شده رد هت دارای محبوبيت وسيعي در میان كاربران محيط Open Source میباشد، حال در این مقاله به معرفی سری سیستم عامل لینوکس Red Hat Enterprise و ویژگی های آن نظری خواهیم داشت.
معرفی Red Hat Enterprise Linux
شرکت Red Hat چند ملیتی میباشد که حوزه فعالیت اصلی آن ارائه محصولات نرم افزاری منبع باز است، این شرکت در سال 1993 توسط Bob Young و Marc Ewing تأسیس گردید. این شرکت خدمات فراوانی همانند ذخیره سازی و عرضه پلتفرم های سیستم عامل انجام داده است، البته مشاوره، آموزش و پشتیبانی برای سرویس های ارائه شده را نیز میتوان از خدمات تکمیلی این شرکت نرم افزاری نام برد. Red Hat در راستای میان افزار، برنامه های کاربردی، محصولات مدیریت نیز فعالیت های بسیاری داشته است، حال codebase های محصول نرم افزاری شرکت های بزرگ را نیز کسب کرده و محصولات نرم افزاری را تحت منبع باز منتشر نموده است تا امکان بروز رسانی آنها توسط توسعه دهندگان امکان پذیر باشد. لینوکس Red Hat Enterprise بعنوان لینوکس های تحت قوانین GNU یکی از مهمترین محصولات این شرکت میباشد.
جالب است بدانیم که در حال حاضر لینوکسی به نام Red Hat وجود ندارد و از سال 2004 دیگر لینوکس رد هت تولید نگردیده است، لینوکسی که
آن را بررسی میکنیم با هسته لینوکس Red Hat ابتدایی کاملاً متفاوت میباشد به همین دلیل نام Red Hat Enterprise خوانده میشود. نسخه های ابتدایی Red Hat به عنوان Red Hat Commercial Linux معروف بودند، این شرکت اولین محصول لینوکس خود را در سال 1994 معرفی کرده و ساختار RPM Package Manager برای قالب بندی نرم افزارها مورد استفاده قرار میگرفت که با پیشرفت و توسعه آن امروزه توزیع های Mandriva و Yellow Dog نیز وجود دارند. بعد از سال 2004 شرکت Red Hat یک توزیع متفاوت از لینوکس بنام Fedora را به دنیای کامپیوتری معرفی کرد که استفاده از آن برای کلیه کاربران رایگان میباشد، سپس این شرکت محصول جدیدی بر پایه و اساس لینوکس Fedora یعنی Red Hat Enterprise را ساخت.
با توجه به اینکه Red Hat Enterprise Linux بر پایه و اساس لینوکس Fedora میباشد ازi386 ،ia64 ،PowerPC ،s390 ،s390x ، x86 و x64 پشتیبانی مینماید. این نسخه لینوکس علاوه بر اینکه دسکتاپ های KDE و GNOME را پشتیبانی کرده امکان استفاده آن به عنوان سرور را نیز دارا میباشد. بطور مختصر RHEL نیز به این سیستم عامل گفته میشود که بصورت کاملاً تخصصی برروی مباحث تجاری فعالیت دارد، شرکت رد هت دوره آموزشی Red Hat Certification را برای کاربران و متخصصان فراهم آورده تا کاملاً برروی عملکرد این سیستم تسلط پیدا کنند. بدون شک Red Hat مانند سایر توزیع های لینوکس رایگان نمیباشد پس جهت استفاده و پشتیبانی این محصول میبایست هزینه مربوطه را به شرکت متقبل شد، ولی مطابق قوانین منبع باز های دیگر کدهای نوشته شده برای این سیستم عامل رایگان میباشد.
ابتدایی ترین نسخه توزیع یافته این لینوکس به عنوان Red Hat Linux Advanced Server معرفی گردید سپس شرکت نام این محصول را به Red Hat Enterprise Linux AS تغییر داده و نسخه های توسعه یافته به نام های Red Hat Enterprise Linux ES و Red Hat Linux Enterprise WS را نیز به بازار جهانی ارائه کرد. کارشناسان این شرکت در راستای محافظت از علامت تجاری خود از قوانین سنگینی برای توزیع رایگان محصولات استفاده نموده ولی ماهیت Open Source را تغییر نداده و سورس کد RHEL بصورت رایگان در اختیار کاربران میباشد. بدلیل قابلیت کد باز، نسخه های CentOS و Scientific Linux که با نسخه ابتدایی تطابق دارند به همراه محصولات حوزه پایگاه داده همچون Oracle Linux از طرف متخصصان RHEL به کاربران معرفی گردید.
موضوع قابل توجه اینجاست که نسخه های آکادمیک و دسکتاپ این لینوکس برای مدارس ، دانشگاه ها و دانشجویان با پایین ترین قیمت با پشتیبانی کامل شرکت وجود دارد، نسخه ES مخفف کلمه Entry-Level Server برای افراد مبتدی و نسخه AS برای سرویس های پیشرفته یا Advanced Server میباشد همچنین نسخه WS برای استفاده در Workstation ها کاربرد دارد. RHEL نسخه با ثبات و قابل اعتماد که دارای پشتیبانی و دارای مدرک بین المللی لینوکس میباشد، امروزه این سیستم عامل از بهترین لینوکس ها برای سرورها و پردازش های حجیم به حساب آمده و Repository های آنلاین این شرکت در اختیار همگان میباشد.
سیستم عامل RHEL بر خلاف نسخه های قبلی که جهت مصارف سرور و استفاده مدیران سیستم بودند در نسخه ۷ برای کاربردهای Development و Administration و DevOps در نظر گرفته شده است.
. برنامه نویسان و توسعه دهندگان این سیستم عامل موارد زیر را برخی از قابلیت و امکانات RHEL میدانند:
1. System Platform
2. Linux Containers
3. Performance Co-Pilot
4. Tuned and Tuned Profiles
5. Tuna
6. Hardware Event Reporting Mechanism
7. Guest Integration with VMware
8. Cryptography Support
9. Development
10. In-Place Upgrade
11. Partitioning Defaults For Rollback
12. Anaconda Kickstart For Active Directory Integration
13. Creating Installation Media
14. Server Profile Template
15. Desktop
16. System-Wide Resource Management
17. OpenLMI
18. File Systems
19. ISCSI and FOCOE Targets
20. Dynamic LUN Detection
21. Dynamic Firewall
22. Labled NFS
23. NetworkManager Interfaces
. دیتابیس هایی که در RHEL پشتیبانی میشوند:
MySQL 8.0
MariaDB 10.3
PostgreSQL 9.6
PostgreSQL 10
. زبان برنامه نویسی که در این سیستم عامل قابلیت اجرایی شدن را دارند:
Redis4
Python 3 .6
Ruby 2.5
PHP 7.2
Perl 5.26
Apache HTTP Server 2.4.35
. ویژگی های Red Hat Linux را نیز میتوان موارد زیر نام برد:
1. قابلیت انتقال به محیط مجازی سازی
2. دارای ابزار توسعه OpenJDK7
3. امنیت بالا
4. عملکرد بالا
5. ذخیره سازی اطلاعات و پشتیبانی از 4TB حافظه
6. پشتیبانی از تکنولوژی های OpenStack و OpenShift
7. دارای ابزار Docker برای استقرار تصاویر برنامه در کانتینر
8. مدیریت سریعتر فایل های بزرگ dump