آیا تا به حال فکر کرده اید که چگونه می توانید حتی آمار و نحو کلیک کردن کاربران تان را هم در سایت تان مشاهده کنید؟ آیا چنین چیزی اصلا شدنی است. در پاسخ باید گفت بله شما می توانید با مایکروسافت کلاریتی، نحوه تعامل کاربران سایت خود را با پلتفرمی که دارید ارزیابی کنید. استفاده از تجزیه و تحلیل و رفتار کاربر می تواند به شما در بهبود سئو سایت کمک کند. یکی از ابزارهایی که می تواند به شما کمک کند تا رفتار کاربران سایت خود را بهتر و سریع تر درک کنید، استفاده از Microsoft Clarity می باشد. در واقع مایکروسافت Clarity لایه اي از اطلاعات را ارائه می دهد که می تواند به شما در بهبود استراتژی سئوی سایت کمک و رتبه سایت شما را افزایش دهد. از جمله کارهایی که می توان با این سرویس انجام داد عبارتند از مشاهده کلیک های مرده تعامل و پاسخ نامناسب، شدت کلیک ها و حتی نقاط پرکلیک در سایت، خطاهای جاوا اسکریپت، رکورد فعالیت کاربر و غیره. در ادامه این مقاله تلاش می کنیم که به صورت اجمالی کارکرد و نحوه استفاده از مایکروسافت کلاریتی را بررسی نماییم.
آشنایی با ابزار Microsoft Clarity
ابزارهای تجزیه و تحلیل سنتی داده های ارزشمندی را در مورد کلیک ها و بازدیدهای صفحه به اشتراک می گذارند؛ اما اغلب یک قطعه مهم از پازل را جا می اندازند و آن هم خود سفر کاربر در وب سایت است. با ورود مایکروسافت کلاریتی از سال 2018 به بازار، می توانیم درک عمیق تری از نحوه تعامل بازدیدکنندگان با وب سایتمان به دست آوریم و آگاهانه تر به بهبود بخش های مختلف آن بپردازیم. این ابزار تجزیه و تحلیل رایگان با ارائه آمار استفاده، نقشه های حرارتی و سایر اطلاعات مهم کاربران، بینش بهتری از رفتار کاربر در وب سایت به ما می دهد. بسیاری از سئوکارها و وبمسترهایی که از ابزار گوگل آنالیتیکس استفاده می کنند، می دانند این پلتفرم چقدر برای آنالیز سایت و ردیابی داده های کاربرانی که به آن وارد می شوند، جذاب است. جالب است بدانید چنین قابلیتی توسط این پلتفرم سبب شده است که گوگل آنالیتیکس بیش از 38 میلیون کاربر به عنوان بهترین ابزار آنالیز سایت داشته باشد. همین موضوع سبب شد تا رقبای گوگل که یکی از مهم ترین آنها را می توان مایکروسافت دانست، به فکر رونمایی از پلتفرمی مشابه باشند. سرانجام در تاریخ 7 آبان ماه سال 1399 از آن رونمایی کردند. این ابزار مایکروسافت کلاریتی یا Microsoft Clarity نام دارد.
کلریتی یا Microsoft Clarity یک ابزار رایگان، جدید و متن باز برای ضبط تصاویر جلسات کاربران در وبسایت است که توسط کمپانی مایکروسافت ارائه شده است. از کلریتی می توان برای استخراج اطلاعات و آمار نحوه استفاده از وبسایت، ضبط تصاویر جلسات کاربران در هنگام بازدید از وبسایت و ایجاد نقشه حرارتی یا همان Heatmap استفاده کرد. کلریتی در مقایسه با گوگل آنالیتیکس و سایر سیستم های تجزیه و تحلیل رفتار کابران وبسایت امکانات نسبتا کمتری دارد. اما استفاده از کلریتی آسان است و ویژگی های جالبی دارد. استفاده از ابزارهای ضبط تصاویر رفتار کاربران سایت به وبمسترها امکان بررسی نحوه تعامل کاربران با وبسایت را می دهد. استفاده از این تصاویر به شما در رفع مشکلات سایت کمک خواهد کرد و تاثیر بسزایی در بهبود تجربه کاربری و سئو سایت خواهد داشت. کلریتی یک ابزار تحلیلی رایگان است که برای ارائه بینش در مورد نحوه تعامل کاربران با وب سایت ها طراحی شده است. این ابزار مجموعه ای از ویژگی ها را ارائه می دهد تا به صاحبان وب سایت کمک کند رفتار کاربران را درک کنند، تجربه کاربری را بهبود بخشند و مناطق نیازمند بهینه سازی در سایت را شناسایی کنند. کلریتی اطلاعات مربوط به کاربران بازدیدکننده از وب سایت و نحوه رفتارشان را ثبت و ضبط نموده و این اطلاعات را به صورت خلاصه شده در داشبورد شما نمایش می دهد. کلریتی به شما این امکان را می دهد تا به جستجو در سگمنت ها و رفتارهای متفاوت بپردازید و از آنها اطلاعات ارزشمندی استخراج کنید.
ویژگی های کلیدی Microsoft Clarity
سه ویژگی اصلی برای Microsoft Clarity وجود دارد. این ویژگی ها به صاحبان سایت این مزیت را می دهد که درک دقیق مشارکت کاربران، تکرار session ها و آمار در داشبورد را داشته باشند تا بتوانند نمای کلی تعامل کاربران را به همراه مجموعه ای از فیلترها بدست آورند.
1. Session Playback
میتوان گفت Microsoft Clarity دارای یک صفحه نمایش است که session ها را به صورت زنده نمایش می دهد. در اینجا می توانید ببینید که دقیقا کاربر کجا کلیک کرده، بازدید کننده در چه مکان هایی پیمایش و مکث کرده است و کلیک بعدی را روی کدام صفحات دیگر بوده است. صفحه بازپخش فرآیندها به مدیران سایت و ناشران اجازه می دهد تا میزان بازدید از هر صفحه را توسط بازدیدکنندگان سایت دوباره مشاهده و در پنل مربوطه ببینند که هر کاربر کجا کلیک کرده در کجا پیمایش کرده و یا در یک صفحه یا روی یک مطلب مکث و هر کلیک بعدی که روی صفحات دیگر کرده است نیز با چه معیاری بوده است . مثلا کاربران از صفحات مطالب با موضوع علوم فضایی کم تر به سمت صفحات با موضوعات دیگر می روند یا بر روی دسته بندی های خاصی بیشتر بازدید و کلیک داشته اند . شما در واقع به ارزش هر مطلب و محتوی دست پیدا می کنید .
2. Heatmaps
این ویژگی تحلیلی دقیقا بخشی را نشان می دهد که بازدید کننده در وب سایت شما کلیک کرده است. این ویژگی از این جهت مفید است که می توانید متوجه شوید کدام بخش از سایت شما بیشتر مورد استقبال قرار گرفته است و می توانید نکاتی را در مورد چرایی و چگونگی رسیدن کاربران به آنجا دریافت کنید. در Clarity دو نوع Heatmap به نام های Clickmaps و Scrollmapsوجود دارد. Clickmap کمک می کند تا محتوای صفحه وبی را که بازدید کنندگان بیشترین تعامل را با آن داشته اند مشخص کنید و اگر بازدیدکنندگان فقط وارد صفحه ی سایت شما شوند و در صفحه اسکرول کنند توسط ویژگی Scrollmap به شما اطلاع داده خواهد شد. بیشتر ابزارهای تجزیه و تحلیل، دید خوبی از صفحات بازدید شده توسط کاربران را ارائه می دهند. اما درک رفتار آن ها در حالی که در یک صفحه خاص هستند، اغلب دشوار است. ابزار Claritys heatmaps مکان کلیک کاربران را ضبط می کند و به شما امکان می دهد این موارد را کاوش کرده و فیلتر کنید. این نوع نمایش به شما کمک می کند تا دریابید که کاربران شما چه می خواهند و در چه مواردی UI و طرح شما باعث سردرگمی آنها می شود. نقشه های کلیک یا کلیک مپ ها به نسخه های دسکتاپ ، تبلت و موبایل تقسیم می شوند. کلریتی به شما این امکان را می دهد تا رفتار کاربران را براساس نوع دستگاه مورد استفاده بررسی کنید. عملکرد این قسمت از کلریتی مقداری ضعیف و ابتدایی است و احتمالا در بروزرسانی های آینده این ابزار، گزینه های بیشتری را خواهیم دید. بعنوان مثال انتظار می رود نقشه های اسکرول کاربران به امکانات کلیریتی افزوده شود. نقشه اسکرول Scroll Map می تواند برای کمک به درک نحوه پیمایش کاربران بسیار مفید باشد.
3. Insights Dashboard
این داشبورد اطلاعات آماری، نمای کلی از معیارهای مربوط به عملکرد و رفتار کاربران و بازدید کنندگان سایت را به شما ارائه می دهد. داشبورد شامل معیارهای کلی است که به شما کمک می کند درک کاملی از ترافیک سایت خود را بدست آورید و با یک نگاه می توانید تعداد کاربرانی را که روی لینک ها کلیک می کنند مشاهده کنید. همچنین می توانید سایر اطلاعات مانند تعداد خطاهایی که در هنگام فعالیت مشتری در سایت شما رخ داده و متوسط زمانی که کاربر در سایت شما حضور دارد را مشاهده کنید. همچنین Microsoft Clarity فیلترهایی برای استخراج داده های خاص ارائه می دهد.
برای ایجاد گزارش های دلخواه، می توانید از فیلترها برای دیدن داده ها با معیارهای خاص استفاده کنید. به عنوان مثال، ممکن است بخواهید تصاویر جلساتی را مشاهده کنید که کاربر در آن فرمی را پر کرده است، یا هیت مپ صفحاتی که کاربران ناامید به نظر می رسند را بررسی کنید. ترکیب چندین فیلتر می تواند راهکار مفیدی برای بررسی رفتار کاربر و یافتن مشکلات موجود در وبسایت باشد. استفاده از ابزار فیلتر کردن در کنار برچسب های سفارشی بسیار مفید است. شما می توانید با اندکی کدنویسی، اطلاعات بیشتری مانند اطلاعات در مورد صفحه کنونی کاربر، اطلاعات خود کاربر، آب و هوای محل زندگی کاربر یا موارد دیگر را به Clarity ارسال کنید. وقتی این برچسب ها را تنظیم کردید، می توانید گزارش های خود را فیلتر کنید تا معیارها، جلسات ضبط شده و نقشه های حرارتی را برای جلسات و صفحات خروجی فیلتر مشاهده کنید.
مزایای Microsoft Clarity
جدا از ویژگی های کلیدی که گفتیم Microsoft Clarity دارای ویژگی های مفیدی دیگری است که اطمینان و انعطاف پذیری بیشتری برخوردار است.
• تمرکز بر حریم خصوصی
Microsoft Clarity به گونه ای طراحی شده است که حریم خصوصی کاربران را در کانون توجه قرار می دهد. این ویژگی وب مسترها را قادر می سازد بدون نقض حریم خصوصی بازدید کنندگان سایت، داده های مهم را به دست آورند. مایکروسافت تأیید می کند که آنها از نظر کنترل داده برای بازدیدکنندگان سایت و پردازش اطلاعاتی که توسط اسکریپت Clarity برای سایت های کاربران جمع آوری می شوند اهمیت زیادی قائل هستند و از نظرقانونی تحت GDPR هستند.
• مکانیسم فیلترینگ
به غیر از فیلترهای معمولی مانند سیستم عامل، کشور، بازه زمانی، مرورگر و غیره وقتی کاربران مرتباً بر روی بخش خاصی از یک صفحه وب کلیک می کنند از این کلیک ها به عنوان کلیک تاکیدی یاد می شود. با امکان سفارشی سازی و نصب آسان برای کسب و کارهای مختلف، این ابزار تاثیری در عملکرد سایت شما ایجاد نکرده و مانع آن نمی شود. شما می توانید از داده های مختلفی که این ابزار ارائه می کند برای تجزیه و تحلیل عملکرد کاربران خود استفاده نموده و به صورت زنده نیز آنها را مشاهده کنید. محدودیتی در اینکه چه تعداد از سایت ها را می توان به این پلتفرم اضافه کرد وجود ندارد. از سوی دیگر با توجه به پشتیبانی این ابزار از 100 میلیون کاربر در ماه، عدم وضع محدودیت ترافیکی برای آن و نیز ارائه 1 پتابایت یا 1024 ترابایت داده، می توانید از این ابزار برای سایت های بزرگ نیز استفاده کنید. این ابزار به هوش مصنوعی و فناوری ماشین لرنینگ مجهز شده است و می تواند درک شما را از رفتار کاربر به صورت موثرتری افزایش دهد.
• کمک به بهبود واقعی SEO
هدف اصلی بهینه سازی سایت شما برای موتورهای جستجو، جذب بازدید کننده بیشتر به وب سایت شماست. اگر کاربران نتوانند آنچه را که در وب سایت شما به دنبال آن هستند پیدا کنند، در طولانی مدت به نفع شما نخواهد بود و اهداف کسب و کار شما برآورده نمی شوند. اگر می توانید بخشهای مهم در صفحه وب خود را که کاربران را به سمت سایت شما هدایت می کند، شناسایی کنید، می توانید عملکرد و بهره وری خود را برای تبدیل های بهتر بهبود ببخشید. داده های موجود در Heatmaps به شما نشان می دهد که کدام بخش کلیک و فعالیت بیشتری دریافت می کند. مطالعه و تجزیه و تحلیل آنها می تواند از در دسترس بودن محتوای با ارزش بالاتر برای کاربران شما اطمینان حاصل کند.
شاید یکی از مهم ترین پرسش های کاربران در این بخش آن است که تفاوت گوگل آنالیتیکس با مایکروسافت کلاریتی چیست، در این خصوص می توان گفت گوگل آنالیتیکس در نسخه 360 یا پریمیوم خود، امکان دنبال کردن تا 400 کاربر را ارائه می کند این در حالتی است که گوگل مایکروسافت کاملا رایگان می باشد. امتیاز مایکروسافت کلاریتی با درنظر گرفتن 31 نظر، 4.74 بوده، این در حالی است که گوگل آنالیتیکس 360 دارای بیش از 7500 نظر است و امتیاز 4.69 را بدست آورده است. در نتیجه گوگل آنالیتیکس محبوبیت و جامعه مخاطبی 200 برابر بیشتر دارد. با توجه به قدمت، شرکت سازنده و سابقه ای که گوگل آنالیتیکس دارد، شما می توانید از این ابزار با اطمینان کامل از داده های آن استفاده کنید. با این حال برخی فیچرها مانند قابلیت Heatmap و Recording در این ابزار وجود ندارد. بسیاری از افراد، ابزار کلاریتی را بهترین پلتفرم برای بیشتر کردن نرخ CTR می دانند. برخلاف گوگل آنالیتیکس که امکانات و فیچرهای بسیار زیادی دارد، محیط کاربری مایکروسافت کلاریتی بسیار ساده، تمیز و جذاب می باشد.
برای جمع بندی میبایست اشاره نمود که اگر می خواهید از مایکروسافت کلاریتی برای بهبود سئوی صفحه خود استفاده کنید، می توانید بدون توجه به اینکه سایت شما در کجا میزبانی می شود، این کار را انجام دهید. به عنوان مثال، می توانید از این ابزار برای نشان دادن محبوب ترین صفحات و لینک های وب سایت خود استفاده کنید. همچنین می توانید از آن برای پیدا کردن اینکه بازدیدکنندگان شما به سمت کدام پست های وبلاگ جذب می شوند یا روی کدام صفحات کلیک می کنند، استفاده نمائید. در حالی که این کار را می توان در گوگل آنالیتیکس و سایر ردیاب های متریک نیز انجام داد، استفاده از Clarity بینش بسیار مستقیم تری در مورد نحوه تعامل کاربران با آن صفحات به شما می دهد. علیرغم همپوشانی زیاد ویژگی های کلریتی با سایر ابزارها، Clarity محصولی کاملاً متفاوت از ابزارهای Google Analytics و HotJar است. برخی از بهترین ویژگی های هر دو را دارد اما معیارهای جدیدی را نیز برای کاربر به ارمغان آورده است. با توجه به رایگان بودن این ابزار و سادگی نصب و راه اندازی به شما توصیه می کنیم یک حساب کاربری در کلریتی ایجاد کنید و به بررسی این موضوع بپردازید که وبسایت شما در چه قسمت هایی باعث کلیک های خشمگین و اسکرول بیش از حد شده است و با استفاده از اطلاعات بدست آمده طراحی سایت خود را بهبود بخشید.