مجازی سازOpenVZ توسط شرکت Odin ارائه گردیده است، این مجموعه توسعه دهندگان پلسک با نصب هسته اختصاصی خود بر روی سیستم عامل امکان راه اندازی سرور مجازی را برای سرور فراهم آورده اند. این مجازی ساز دارای تکنولوژی System Level می باشد و به همین دلیل این مجازی ساز از هسته پچ شده خود برای ساخت و راه اندازی سرورهای مجازی خود استفاده می کند، این مورد تنها قابل ارائه بر روی سیستم عامل های لینوکسی بوده و انجام بعضی تغییرات سیستم عامل های میهمان خود را دچار مشکل می کند. در این مقاله سعی بر آن است تا شناخت کامل و کاربردی در رابطه با این مجازی ساز کسب نماییم.
آشنایی با مجازی ساز OpenVZ
مجازی ساز لینوکس OpenVZ شامل کنترل پنل مدیریت سرور برای Restart و Reinstall و Shutdown کردن و کنسولی برای مدیریت سرور مجازی در زمانی که سرویس خارج از دسترس می باشد، با استفاده از این مجازی ساز مدیریت سرور مجازی بسیار آسان شده و Downtime های احتمالی تا حد قابل توجهی کاهش خواهد یافت. این سرور ها برخلاف VPS که در آن یک سیستم عامل به اشتراک گذاشته می شود دارای محیط کاملاً مجزا و سیستم عامل و سخت افزار مجزا می باشند.
مجازی سازی با OpenVZ بسیار ساده خواهد بود، بطوری که سیستم عامل اصلی به قطعات سرور مجازی تقسیم شده و منابع بیشتری به این سرورهای مجازی اختصاص می یابد. اختصاص منابع در مجازی سازی OpenVZ دو نوع با نامهای Dedicated و Burst انجام میشود، منابع Dedicated ،منابع با اطمینان بالایی میباشند و منابع Burst ،از سرور اصلی بوده که در صورت عدم استفاده و خالی بودن آن به یک سرور مجازی داده میشود. به عبارت دیگر در Burst منابع اختصاص یافته بصورت اجاره ای و موقتی میباشد و به سرعت آزاد گردیده و در اختیار عناصر دیگر سرور قرار داده خواهد شد.
سیستم عامل در این روش مجازی سازی بطور کلی مجزا نبوده و بنابراین قدرت و توان سرور صرف سیستم عامل های مختلف نمیشود، در این حالت امکان اختصاص تمامی منابع به تمامی سرویس ها با توان بالاتر از طرف سرور انجام میگردد. با این وجود مهمترین مزایای استفاده از این مجازی ساز را میتوان کاهش منابع مصرفی و بالا بردن قدرت سرور نام برد. کارشناسان با استفاده از مجازی سازی OpenVZ تنها توانایی بارگذاری و راه اندازی میزبانی سیستم عامل های لینوکس را داشته و امکان فعال سازی سیستم عاملی همچون ویندوز بر روی این سرورهای مجازی وجود ندارد.
در دنیای مجازی ساز کنونی استفاده سرویس های رایگان بعنوان یکی از مزیت های مهم قلمداد میشود، حال مجازی ساز OpenVZ یکی از بهترین مجازی سازهای رایگان VPS میباشد که امکان نصب سیستم عامل های لینوکس Centos,fedora,debian,suse,ubuntu برروی سرور مجازی را فراهم نموده است. با استفاده از OpenVZ می توان یک ostemplate ایجاد کرده و سیستم عامل مدیریت شده را در کمترین زمان نصب و راه اندازی کرد. در این مجازی ساز صرفه جویی در استفاده از منابع بالا و سرعت انجام عملیات نیزبسیار بالا میباشد، البته یکی از معایب مهم این مجازی ساز نداشتن swap و همچنین کرنل اشتراکی میباشد. البته باید خاطر نشان شد که در Centos 6 با نصب OpenVZ امکان ایجاد swap هم وجود دارد.
قابلیت ساخت کرنل اختصاصی در OpenVZ وجود ندارد همچنین رم به صورت اختصاصی بدون اشتراک گذاری، در دسته تیپ دو سیستم عامل های مجازی ساز قرار میگیرد. این مجازی ساز در یک لایه بسیار سطحی اجرا شده و نصب سیستم عامل برروی سرور را به انجام میرساند. با توجه به اینکه تمامی سیستم عامل هایی که بر روی OpenVZ نصب می شوند یا در واقع تمامی VPS هایی که بر روی آن نصب می شوند از یک Linux Kernel مشترک استفاده می کنند، پس همانطور که گفته شد OpenVZ تنها از سیستم عامل های خانواده لینوکس پشتیبانی می کند و این یک نقطه ضعف برای این مجازی ساز است.
ضعف بعدی این مجازی ساز در صورت بروز هرگونه مشکل برای کرنل لینوکس و عدم ParaVirtual تمامی VPS ها دیده میشود، ولی این مجازی ساز نکات مثبت فراوانی همچون هزینه بسیار پایین و صرفه اقتصادی بالا، سادگی درک و مفهوم این مجازی ساز، قدرت بیشتر از Xen برای VPS های ارزان قیمت و قابلیت استفاده از منابع بیشتر را دارا میباشد.
OpenVZ تکنیک مجازی سازی سطح سیستم عامل و مبتنی بر کانتینر برای لینوکس میباشد که کانتینرهای لینوکسی متعدد، امن و جداگانه بر روی سرور فیزیکی واحد را ایجاد مینماید. در دنیای شبکه هر کانیتنر مناسب همانند یک سرور اجرا شده و این سیستم عامل های جداگانه کانتینر یا سرور خصوصی مجازی میباشد. لازم بذکر است کانتینرها هسته اصلی نداشته و مجازی ساز OpenVZ با توجه به قابلیت راه اندازی سیستم عامل های لینوکس توانایی اختصاص منابع به این کانتینرها در سرور را فراهم آورده است.
ویژگی های مجازی سازی با OpenVZ را میتوان موارد زیر نام برد :
1. دسترسی کامل root
2. مجازی سازی در لایه سیستم عامل
3. امکان استفاده از Burst هنگامی که VPS های دیگر استفاده نمی شوند
4. امکان آپدیت بدون نیاز به Reboot کردن سیستم عامل
5. امکان استفاده از منابع بیشتر برای VPS ها
6. تنظیمات شبکه و دیسک بسیار ساده
7. امکان دسترسی به اکثر ماژول های فایروال iptables لینوکس