با پیدایش اینترنت و ارائه خدمات اینترنتی در قالب طراحی سایت و وب هاستینگ از طرف شرکت های هاستینگ (همچون شرکت پارس دیتا) و... به کاربران، متخصصان کامپیوترهایی با تجهیزات مخصوص (به نام سرور) را جهت انجام این سرویس ها معرفی نمودند. وب سرورها معمولاً دو پلتفرم ویندوز و لینوکس با سرویس های مخصوص به خود ایجاد گردیده و وظیفه ارسال اطلاعات جهت نمایش در مرورگر کاربران را بر عهده دارند. پلتفرم و یا همان سیستم عامل لینوکس تحت وب با سرویس های متفاوت خود همچون وب سرور LiteSpeed مجموعه عملیات تحت وب را کنترل می نماید. در این مقاله سعی بر آن است که وب سرور لایت اسپید را مورد بحث و بررسی قرار دهیم.
شرکت پارس دیتا به عنوان شرکت هاستینگ که خدمات متفاوتی همچون ارائه میزبانی و ثبت دامنه و طراحی سایت و ارائه محصولات خود را برای کاربران عزیز انجام می دهد. جهت افزایش سطح آگاهی مقالاتی را در موضوعات مختلف نیز در معرض عموم قرار می دهد، حال در ابتدا این مقاله مطالب مرتبط با وب سرور لایت اسپید را معرفی نموده و سپس با بحث اصلی مقاله را به اتمام می رسانیم.
web-server سامانه ای است جهت پاسخگویی به مرورگرهای وب و ارائه خدمات مورد نیاز آن مرورگر می باشد. کاربر هنگام در خواست منبعی با مرورگر از طریق HTTP و HTTPS در فضای اینترنت، وب سرور که کامپیوتر همیشه روشن و متصل به اینترنت می باشد آن در خواست را قبول و منابع مدنظر را به کاربر ارسال می نماید.
ویژگی هایی که وب سرورها پیاده سازی می نمایند را می توان به موارد زیر تقسیم بندی کرد:
1. شناسایی، درخواست شناسایی اختیاری قبل از آنکه منبع را در دسترس کلاینت قرار دهد.
2. مدیریت مفاهیم داینامیک از طریق چند ساختار مانند ASP.NET، ASP، PHP، JSP، Fast CGI، CGI و SSL را انجام می دهد.
3. پشتیبانی از HTTPS بدلیل آنکه کاربران امکان استفاده از فضای مطمئن در پورت 443 به جای 80 را داشته باشند.
4. پشتیبانی از فایل های بزرگ و فشرده سازی فایل ها به جهت کاهش حجم پاسخ را نیز انجام می دهد.
5. کنترل پهنای باند بدلیل عدم ازدحام و سرویس دهی به کاربران را نیز به انجام می رساند.
معروف ترین و پر کاربرترین وب سرور های در حال حاضر را می توان IIS برای سیستم عامل ویندوز همچنین آپاچی، NGIX و لایت اسپید برای سیستم عامل های لینوکس نام برد.
شرکت لایت اسپید در سال 2002 توسط یک تیم مهندسی به صورت کاملاً خصوصی تاسیس گردید. این شرکت شعاری را برای خود تعریف نموده است که تنها خرید سخت افزار قوی باعث حل مشکلات فنی، ارائه وب هاستینگ توسط شرکت های پارس دیتا، برطرف نمودن خطاهای احتمالی در طراحی سایت نخواهد شد، بلکه با استفاده از وب سرور LiteSpeed می توان از صرف هزینه های بالا در تهیه سخت افزار سرور کاهش چشم گیری را داشته باشیم. لایت اسپید با هسته Linux بر پایه عملکرد و سرعت بالا همانند وب سرور آپاچی می باشد، در حال حاظر محبوبیت بالایی کسب نموده است و به راحتی امکان جایگزینی آن در برابر آپاچی وجود دارد.
کنترل پنل ساده همچنین عملکرد و سرعت بالای تا شش برابری نسبت به آپاچی دیگر ویژگی های وب سرور Lite Speed میباشد. لایت اسپید برای محتوای استاتیک از boa، thttpd و tux استفاده می کند و برای محتوای داینامیک تا 50% سریعتر نسبت به آپاچی در سرویس های PHP عمل نموده که بدلیل استفاده از فانکشن mod_php می باشد. لایت اسپید انتخاب خوبی برای هاست های اشتراکی می باشد همچنین قابلیت پشتیبانی از کنترل پنل های دایرکت ادمین و Cpanel را دارا می باشد.
مجموعه ویژگی های وب سرور لایت اسپید را می توان به 5 دسته کلی تقسیم کرد:
1. قابلیتهای استثنایی:
. پشتیبانی از PHP، Servlet/JSP، LSAPI، FastCGI، CGI، IPV6، IPV4 و SSL
. همانند آپاچی از htaccess. پشتیبانی می نماید.
. قابلیت موتور URL آپاچی
. افزونه سرعت MS FrontPage
2. سرعت:
. تا 553% سریعتر از آپاچی و 67% سریعتر از وب سرور NGIX با اجرا کنندهای PHP_FPM
. بهترین عملکرد Ruby on Rail
. 3برابر سریعتر از آپاچی در استفاده از گواهینامه SSL
. بهترین عملکرد زبان برنامه نویسی Perl
3. رابط های کاربردی:
. نصب آسان و نصب اتوماتیک PHP
. مدیریت سرور از طریق GUI
. بروز رسانی اتوماتیک و مانیتورینگ سرور بر پایه Real-time
4. امنیت:
. جلوگیری از system overloading
. لغو buffer-overrun
. دقیقترین درخواست اعتبارسنجی HTTP
5. قابل اعتماد:
. جلوگیری از قطعی ناگهانی سرور
. مشاهده Dog Monitoring
. استفاده اکثر شرکت های هاستینگ از لایت اسپید در کانفیگ سرور های خود