گذر زمان و افزایش روز افزون تعداد سایتها و تغییرات الگوریتم موتور های جستجو و آپدیت های پیاپی گوگل، وب مسترها را با دلهره برای داشتن بهترین شرایط SEO مواجه کرده است. همین امر باعث بروز اشتباهات جبران ناپذیری از طرف آنها خواهد شد.
ولی تفاوتی نمیکند که این تغییرات به چه شکلی بوده و یا الگوریتم های موتور جستجو چگونه عمل می کنند. در اصول بهینه سازی سئو اشتباهات و نباید های رایجی وجود دارد که باید از آنها پرهیز کرد. این اشتباهات به چند دسته تقسیم می شوند. در اینجا به بررسی آنها و ارائه راهکارهای مناسب می پردازیم.
اشتباهاتی که باید در سئو سایت دقت شود
بسیاری از مواردی که برای سئو شدن و بهینه سازی وب سایت ها در موتورهای جستجو گر بسیار اهمیت دارند را اکثر وب مسترها بدان آگاه هستند اما اکثرا در اجرای آنها اشتباهات فجیعی مرتکب می شوند که نه تنها مفید واقع نمی شوند ممکن است آسیب های جبران ناپذیری نیز به دنبال داشته باشند. زیرا زمانی که مسئله ای مهم تلقی شود وب مسترها به هر روشی دست می زنند تا به آن دست پیدا کنند. تعدادی از مهمترین این موارد را در ادامه بررسی می کنیم.
موتورهای جستجوی اینترنت بر اساس کلمات کلیدی(Keyword) عمل میکنند. وب سایتها تنها زمانی در نتایج جستجو ظاهر میشوند که عبارت جستجو شده با کلمات کلیدی شان مرتبط باشد.
اولین اشتباه رایج سئو میتواند آن باشد که اگر شما مطالب سایتتان را بدون بررسی و استفاده از کلمات کلیدی مناسب منتشر کنید، ممکن است بسیاری از فرصتهای خود را برای جذب بازدیدکنندگان از موتورهای جستجو از دست دهید. کلمات کلیدی فشرده تا یک زمانی خیلی کارآمد بودند ولی با الگوی پاندای گوگل همه این وب سایت ها در سیاهی جستجو گرها فرو رفته و دیگر اثری از آنها وجود ندارد .
با استفاده از ابزار رایگانی مانند adwords keyword research گوگل میتوانید به دنبال کلمات کلیدی باشید که دفعات جستجوی آنها زیاد بوده و در کنار آن رقبای کمی برای شما در نتایج جستجو وجود دارد.
توجه فرمایید همه ی متاها تاثیر فراوانی در سئو سایت شما خواهند داشت ولی بهینه سازی یا سئو کامل سایت نمی باشد!!
متاتگ کلمات کلیدی (Meta Keywords) دیگر مورد استفاده ی گوگل نیست. بدین معنا که بود و نبود آن تاثیری در بهبود رتبه شما در نتایج جستجو نخواهد داشت.
1. از سال ۲۰۰۹ استفاده ی گوگل از متاتگ کلمات کلیدی کاملا قطع شد.
2. موتور جستجو بینگ (Bing) از این متاتگ استفاده ی مثبت نمیکند اما میتواند در وبسایت شما تاثیر منفی بگذارد.
3. شما با استفاده از این متاتگ (Meta Tag) عملا در حال انتشار مراحل نسبتا سری بهینه سازی وبسایت خود هستید. افرادی که تخصص بیشتری دارند با بررسی این متاتگ میتوانند به بسیاری از برنامه های بهینه سازی پی ببرند.
همزمان با انتشار خبر عدم استفاده ی گوگل از متاتگ کلمات کلیدی در سال ۲۰۰۹ ، استفاده ی گوگل از توضیحات (Meta Description) نیز به عنوان یک فاکتور در بهینه سازی قطع شده و از این متاتگ به عنوان یک فاکتور مثبت در رتبه دهی استفاده نخواهد کرد.
به طور کلی استفاده از خود تگ های روبات (Robots) هنوز توصیه می شود و استفاده درست از آنها میتواند مفید باشد. اما نحوه و جایگاه استفاده از آنها موردی است که شاید بسیاری از مدیران وبسایت های فارسی اطلاعی ندارند.
اولین و مهم ترین اقدام سئو که باید بر روی صفحات خود انجام دهید تگ عنوان ( title tag ) می باشد .
اما اشتباهات رایجی در تنظیم تگ تایتل یا همان عنوان صفحه در بهینه سازی سایت و SEO دیده می شود:
- قرار دادن نام سایت (دامنه) در تگ عنوان صفحه.
- تعیین عنوان طولانی تر از 70 کاراکتر .
- گرچه عنوان کوتاه می تواند جذاب و زیبا باشد، ولی بهتر است از این مکان برای معرفی صفحه خود به مردم و موتورهای جستجوگر بهترین استفاده ببرید.
- قرار دادن کلماتی همچون صفحه اصلی، خانه یا صفحه نخست در title صفحات.
- عدم استفاده از کلمات کلیدی در عنوان صفحه.
- فقط استفاده از نام تجاری یا برندی خاص بدون معرفی محصولات یا خدماتی که در صفحه مورد نظر ارائه می شوند.
- استفاده زیاد از کلمات کلیدی.
1. قراردادن هزاران لینک بی ارزش: به خاطر داشته باشید سایتی با هزاران لینک هیچ ارزشی ندارند. تنها سایتی ارزش دارد که علاوه بر لینک های باارزش، محتوای خوب و قوی هم داشته باشد.
2. لینک های مشابه و یکسان: توجه داشته باشید که بک لینک (Back Link) از سایت های متفاوت ارزش بیشتری نسبت به یک سایت دارد. همچنین این بک لینک های متفاوت با ایجاد حس واقعی بودن در گوگل باعث می شود سایت شما در رتبه ای بالاتر از رقبای خود قرار بگیرید.
3. تبادل یا خرید و فروش لینک: براساس قوانین گوگل خرید و فروش لینک و یا به دست آوردن هر نوع لینکی که طبیعی نباشد خلاف قوانین است و با سایت مربوطه برخورد خواهد شد.
4. داشتن بک لینکهای کم ارزش به سایت: الگوریتم گوگل پنگوئن براین اساس طراحی شده است که سایت های اسپم را از لیست نتایج خارج کند و در آن کیفیت بک لینک های سایت یکی از فاکتورهای مهم گوگل برای شناخت یک سایت، بعنوان اسپم در نظر گرفته میشود.
عواملی که باعث عدم ایندکس شدن سایت می شوند
پس از جستجو کاربران، لیست نتایج نشان داده شده توسط گوگل براساس ایندکس صفحات از سایتها است. سایت شما باید ابتدا توسط موتورهای جستجوگر ایندکس شوند تا خلاصه محتوای سایت شما را برای بررسی و ارائه آن در نتایج جستجو های آینده ذخیره نمایند.
اگر موتورهای جستجو امکان بررسی و ایندکس صحیح سایت شما را نداشته باشند، شما نمیتوانید کاربران زیادی را از طریق موتورهای جستجو جذب کنید.
عوامل زیادی بر ایندکس نشدن سایت شما نقش دارند که مهمترین آنها را در اینجا ذکر میکنیم.
1. استفاده از عکس (تصویر) به جای متن:
موتور های جستجو گر تصاویر را تشخیص نمی دهند. هر عکس معادل 100 کاراکتر می باشد. ترجیحا در هنگام استفاده از تصاویر بهتر است حتما از تگ alt استفاده شود.
2. محتوای فلش بدون کدهای html:
تصاویر فلش هیچگاه توسط موتورهای جستجوگر ایندکس نمی شوند. استفاده از صفحات فلش را کاهش داده و خصوصا از منوهای فلش هیچگاه استفاده نکنید. اضافه کردن محتوا متنی به فلش شاید باعث شود که موتورهای جستجوگر آنها را تشخیص دهند و یا ایندکس کنند اما باز محتوای متنی نمی شوند.
3. آیفریم (Iframe):
زمانی که محتوای وب سایت خود را به فریم تقسیم بندی می کنید ممکن است باعث جلب رضایت مشتری شود اما استفاده زیاد از آیفریم ها تاثیر خیلی بدی در سئو رتبه سایتتان دارند.
4. کدهای جاوا اسکریپت (Js Code):
کدهای جاوا اسکریپت برای متحرک سازی عکس ها و دکمه ها و ... استفاده می شوند که در بسیاری از موارد اثر منفی ندارند ولی توسط گوگل ایندکس نمیشوند و اگر بیش از حد استفاده شوند تاثیر مثبتی هم نخواهند داشت.
مطالب و محتوای قدیمی ارزش محتوایی سایت شما را کاهش داده و موجب بازگشت کمتر کاربران به سایت شما خواهد شد. زمانی که شما در نتایج جستجو در رتبه ی بالاتری قرار میگرید کاملا مشهود است که بازدید بیشتری خواهید داشت. موتورهای جستجو اهمیت زیادی به بروز رسانی و تازگی محتوای سایت شما می دهند.
مهمترین نبایدها در بهینه سازی سایت و سئو
- صفحه اینترو یا ورودی بدون محتوا همچون انتخاب زبان
- پنجره های پاپ آپ زیاد
- عنوان یکسان برای صفحات سایت
- به کار بستن متون ریز و مخفی برای نتایج بهتر در موتورهای جستجو
- کلمات کلیدی نامرتبط با مطلب صفحات
- استفاده بی مورد، زیادی و مکرر از یک کلمه حتی کلمه کلیدی
- لینک هایی با عنوان نامرتبط مثلا " اینجا کلیک نمایید "
- لینک های خروجی به سایت هایی با رنک پایین و بازدید کم
- ثبت نام مکرر در موتورهای جستجو
- ثبت مکرر سایت در دایرکتوری های رایگان
- صفحات مشابه در سایت
درست است که در طراحی و ساخت یک وب سایت، بهینه سازی آن از اهمیت بالایی برخوردار است ولی کاربران و بازدیدکنندگان آن مهمترند. به خاطر داشته باشید که گوگل و بینگ و دیگر موتورهای جستجوگر تنها راه های ارتباطی کاربران با وب سایت ها هستند. موتورهای جستجو مخصوصا گوگل دیگر از حالت خودکار خارج شده و انسان محور شده اند. اگر کاربر از سایت راضی باشد گوگل هم راضی است٬ فعالیتهایی که در زمینه سئو انجام میدهید نباید کیفیت و زیبایی ارائه مطالب به کاربران را تحت تاثیر قرار دهند زیرا موجب خروج کاربران از سایت و عدم بازگشت آنها میشود.
نباید اجازه دهیم بواسطه بهینه سازی سایت، User friendly بودن آن از بین برود.