با پیشرفت در دنیای اینترنت و افزایش نیاز کاربران به استفاده از پایگاه داده قدرتمند جهت بایگانی اطلاعات و بکارگیری سریع از آن سرویس دیتابیس Oracle معرفی گردید. محصول Oracle اوراكل پراستفاده ترین پایگاه داده در سراسر دنیا است. این محصول سال ها است كه در بازار محصولات نرم افزاری وجود دارد و تقریبا هر سال نسخه ی جدیدی از آن تولید می شود. در این مقاله نسبت به معرفی این دیتابیس و بررسی برخی ویژگی های آن خواهیم پرداخت.
پایگاه داده یا بانک اطلاعاتی به مجموعه ای از اطلاعات منظم گفته می شود که جهت نمایش در سایت و یا استفاده در ابزار های تحت وب معرفی می گردند. دیتابیس معمولاً جهت دسترسی و مورد استفاده قرار گرفتن از طریق ابزارها و سرور ها ساختار بندی می گردد، در تعریف کلی می توان گفت دیتابیس در اصل مجموعه ای سازمان یافته از اطلاعات طبقه بندی شده است. این واژه از دانش رایانه و اینترنت گرفته شده است، اما کاربرد وسیع و عمومی نیز دارد، این وسعت به اندازه ای است که سازمان های ارائه استاندارد های رایانه ای پایگاه داده را بصورت زیر تعریف می کنند:
پایگاه داده مجموعه ای از رکورد های ذخیره شده در سیستم های رایانه ای با یک روش اصولی مثل یک برنامه رایانه ای است که می تواند به سوالات کاربران پاسخ دهد. برای ذخیره و بازیابی بهتر، هر رکورد معمولا به صورت مجموعه ای از اجزای داده ای یا رویداد ها سازماندهی می گردد.
معروف ترین نرم افزارهای مدیریت پایگاه داده یا دیتابیس به شرح زیر می باشد:
1. Oracle
2.Microsoft SQL Server
3.MySQL
4.PostregSQL
5.DB2
6.Microsoft Access
اوراکل همانند بعضی از شرکت ها، استاندارد های صنعت بین المللی آمریکا (ANSI) اس کیو ال را که شامل اضافه کردن توابع می باشد را قبول دارد.
سال 1977 لری الیسون، باب ماینر و اد اوش شركتی به نام اتحادیه نرم افزارهای رابطه ای یا RSI تشكیل دادند كه با استفاده از زبان های C و SQL یك RDBMS به نام اوراكل تولید كردند. اولین محصول این شركت در سال 1979 وارد بازار شد. نسخه 2 آن، روی سیستم PDP11 و تحت سیستم عامل RSX11 كار می كرد و بلافاصله در سال 1980 روی سیستم DEC VAX انتقال یافت.
نسخه 3 اوراكل در سال 1983 وارد بازار شد كه تغییراتی در زبان SQL بوجود آورد و كارایی سیستم را بهبود بخشید. این نسخه برخلاف نسخه پیشین خود كاملا با زبان C نوشته شده بود. اتفاق مهم در این سال تغییر نام شركت بود كه از RSI به اوراكل تغییر كرد. در 1984 نسخه 4 به بازار آمد كه نخستین نسخه ای بود كه Read Consistency را شامل می شد. نسخه بعدی آن در سال بعد یعنی در 1985 عرضه شد كه اولین نسخه Client/Server محسوب می شد.
اوراكل در 1988 نسخه 6 خود را ارائه داد كه روی انواع سیستم عامل ها قابل اجرا بود. نسخه 7 این محصول در سال 1992 به بازار آمد و شامل تغییرات زیادی در زمینه افزایش كاربری حافظه، CPU و I/O بود. این نسخه كاملا ویژگی های RDBMS را دربرگرفت. نسخه 8 در 1997 معرفی شد كه در آن امكان پیاده سازی اشیاء و چند قابلیت و ابزار جدید مدیریت گنجانده شده بود.
اوراكل 9 در 2001 ارائه گردید كه رابط كاربری ساده تر و قدرت ادغام با JAVA را داشت. همچنین در سال 2003 نسخه 10 اوراكل عرضه شد كه تحولی شگرف در عرصه پایگاه داده ها بوجود آورد.
ساختار (معماری) پایگاه داده اوراکل چیست؟
دو واژه instance و storage یا Physical Structure در پایگاه داده اوراکل برای بیان ساختار پایگاه داده اوراکل، بکار می روند. instance از ناحیه ای از حافظه اصلی به نام System Global Area یا SGA و تعدادی فرایند پس زمینه تشکیل شده است. SGA بعنوان بخشی از حافظه اصلی است که میان تمامی فرایند های پس زمینه و کاربران مشترک می باشد. فرایند های پس زمینه، دارای مسئولیت های خاصی هستند مانند فرایند DBWRn که مسئولیت نوشتن داده های تغییر کردن از حافظه به درون Datafile ها را دارد. Storage ساختار فیزیکی پایگاه داده اوراکل را نشان می دهد که مجموعه ای از فایل های Datafiles, Control Files و Online Redo Log Files می باشد . Phiysical Structure بصورت دائمی بر روی دیسک ذخیره می شود، در صورتی که instance بصورت موقتی در حافظه اصلی مقیم می شود. Database بصورت inactive می باشد به این معنی که Physical Structure فایل هایی مقیم بر روی دیسک هستند در صورتی که Instance جنبه active دارد، به این معنی که instance مجموعه ای از فرایند های پس زمینه است و ماهیت فرایند برنامه ای در حال اجرا توسط پردازنده می باشد. شما به database متصل یا Connect نمی شوید بلکه به Instance ای متصل می شوید که آن پایگاه داده را در اختیار دارد و از آن استفاده می کند. اوراکل از متغیر محیطی ORACLE_SID برای شناسایی instance استفاده می کند و نام پایگاه داده از پارامتر db_namee گرفته می شود. Datafile فایل های فیزیکی ذخیره شده در دیسک، که شامل تمامی داده های پایگاه داده هستند. فرایند پس زمینه DBWRn از ناحیه Data Buffer Cache که خود بخشی از ناحیه SGA است، داده های تغییر کرده را روی Datafile ها می نویسد. پایگاه داده اوراکل از تقسیم بندی منطقی به نام Tablespace تشکیل شده است. Contorol file در زمان ایجاد هر پایگاه داده، حداقل یک یا دو Control File که شامل اطلاعات پایگاه داده می باشد، ایجاد می شود Control File ها شامل اطلاعاتی همچون :
1- نام پایگاه داده
2- نام و محل قرارگیری Datafile ها
3- نام و محل Online redo log file ها
4- اطلاعات Checkpoint
5- اگر از RMAN استفاده می کنید، نام و محل فایل های Backup
نسخه جدید اوراکل با نام 11g در 2007 به صورت رسمی توسط این شرکت معرفی گردید. بنا به ادعای مسئولان این شرکت، این نسخه نسبت به Oracle 10g حدود 482 قابلیت جدید دارد که اغلب در زمینه مدیریت بهتر، دسترسیپذیری بیشتر و ساختار هوشمندانه ارائه شده است. در این نسخه با استفاده از فناوری فشردهسازی تقریباً دو سوم در ذخیرهسازی اطلاعات صرفهجویی میشود. اوراكل يكي از بزرگترين فروشندگان RDBMS(Relational Data Base Management System) در جهان است، از مهمترين رقباي اين محصول ميتوان از CA,DB/2,Informix DB,Microsoft Access , Microsoft SQL server, … نام برد.
يكي از معيارهاي سنجش كارايي بانك اطلاعاتي تعداد تراكنش (transaction) هاي همزماني است كه در واحد زمان توسط آن بانك اجرا ميگردد. به اين قابليت در بانك اطلاعاتي TPC(Transaction Processing Performance Council) گفته ميشود، اوراكل بالاترين قابليت TPC را نسبت به ساير بانكهاي اطلاعاتي ديگر دارد. در دنياي پيچيده امروزي نياز به طراحي، معماري و نگهداري بانك اطلاعاتي دادهها ميباشد تا بتوان بهتر از قبل بر حل مشكلات فائق آمد.
براي پرورش كاربران حرفهاي سه مرحله: OCA(Oracle Certified Associate) ,OCP(Oracle Certified Professional) OCM(Oracle Certified Master) را در نظر گرفته است كه پس از آموزش و كسب نمره قبولي در آزمون فرد موفق به اخذ مدرك بينالمللي اوراكل خواهد شد.
امکاناتی همچون موارد زیر را می توان در رابطه با این دیتابیس نام برد:
. Data Guard Replay Workload ( برای ذخیره تمامی فعالیتهای پایگاه داده )
. Online Application Upgrades