سيستم عامل بدون شک مهمترين نرم افزار در کامپيوتر است، در اصل نرم افزاری میباشد که اجرای تمامی وظایف کامپيوتر را عملی میسازد. سيستم عامل با مديريت و کنترل سخت افزار استفاده مفید از قابلیت های کامپیوتر را برای کاربران فراهم میکند، بخدمت گرفتن يک سيستم عامل باعث افزايش عملکرد سيستم و سهولت استفاده از برنامه های کامپيوتری می گردد. تمام کامپيوترهای شخصی بزرگ یا کوچک میبایست دارای سيستم عامل باشند، بهمین دلیل شرکت های متعددی نسبت به تولید و ارائه سیستم عامل اقدام نموده اند. حال کارشناسان متخصص لینوکس در دنیای گسترده کامپیوتری نسل جدیدی از سیستم عامل یعنی تایزن را معرفی کرده است. باتوجه به اینکه هنوز مشخصات کاملی از این سیستم عامل شناخته نشده است، سعی خواهیم نموده که در این مقاله آشنایی نسبی از این سیستم عامل را ارائه نماییم.
Tizen یک سیستم عامل متن باز برای تلفن همراه میباشد و بر پایه سیستم عامل لینوکس طراحی گردیده است، این محصول توسط بنیاد لینوکس پشتیبانی و از طرف انجمن تایزن ارائه گردیده است. این سیستم عامل متشکل از ماژولهای خود همانند مدیریت شبکه و برگرفته از سیستم عامل های تلفن همراهِ موبلین پیکربندی شده است همچنین شرکت سامسونگ و اینتل و توسعه دهندگان پروژه می گو در جمع آوری تایزن سهیم میباشند.
در سال ۲۰۱۱ شرکت اینتل و بنیاد لینوکس اعلام نمودند که تمرکز آنها از میگو به تایزن تغییر خواهد کرد که در سال 2012 اولین ورژن این سسیتم عامل تحت عنوان 0/1 دلفین منتشر گردید. در ابتدا دستگاه Q2 با سیستم عامل تایزن در سال ۲۰۱۲ تهیه گردید، این دستگاه از طریق رابط برنامه نویسی نرم افزارهای مبتنی بر نسل پنجم HTML دارای انعطاف پذیری بالای بود. توسعه
دهندگان تایزن قصد داشتند که HTML5 را تنها پلتفورم آن قرار ندادند بلکه کتابخانه های بنیاد Enlightenment را نیز به آن اضافه نمایند، در صورتی که در نسخهٔ آلفای تایزن این قابلیت اضافه نشده است. گرستن هیزلر طراح این سیستم عامل منحصر بفرد در مارس ۲۰۱۲ در رابطه با این پروژه اعلام نمود که امکان هیچ قابلیت توسعه بومی در نسخه ابتدای آن وجود ندارد اما از نسخهٔ ۲ به بعد با استفاده از زبان برنامه نویس C++ متخصصان میتوانند نسبت به ارتقای تایزن اقدام کنند.
چارچوب نرم افزارهای تایزن بر مبنای نسل سوم سیسیتم های الکترنیکی با استانداردهای تحت Web همچون اچ تی ام ال۵ و تکنولوژی های وب WAC طراحی شده اند تا در تبلت ها، نت بوکها، تلفن های هوشمند، تلویزیون های هوشمند و تجهیزات داخل خودرو مورد استفاده قرار گیرند. شرکت سامسونگ گیت توسعه نرم افزار تایزن را تحت مجوز مالکیتی انحصاری نموده است و شامل محیط یکپارچه توسعه نرم افزار تحت وب، زنجیره ابزار تألیف و کدهای نمونه ارائه مینماید. هدف سامسونگ جایگزین کردن سیستم عامل تایزن بجای اندروید است و قصد دارد محصولات خود را با این سیستم عامل روانه بازار کند. پیش از این در معدود محصولاتی شاهد استفاده از سیستم عامل تایزن بوده ایم، مانند گجت پوشیدنی gear S2 اما هنوز سامسونگ این ریسک را نکرده تا بطور کل در تمام محصولاتش از این سیستم عامل استفاده کند.
درحال حاضر اغلب اجزاء تشکیل دهنده محصولات سامسونگ را خود این شرکت تولید میکند ولی برای سیستم عامل از اندورید بهره میگیرد، در صورتی که سامسونگ بصورت کامل به سمت تایزن کوچ کند میتواند وارد رقابت جدیدی با شرکت اپل شود چرا که اپل نیز سیستم عامل انحصاری خود را دارد. برنامه های کاربردی مناسب این سیستم عامل بر پایه HTML 5 میباشد که همین امر دست توسعه دهندگان را باز میگذارد و به سازگاری سیستم عامل تایزن کمک میکند، از برنامه هایی که در سیستم عامل تایزن موفق بوده اند میتوان به بازی هیجان انگیز آسفالت 7 اشاره کرد. البته فعالیت سامسونگ تنها در زمینه گوشی های هوشمند نبوده و این شرکت محصولات دیگری را نیز در خط تولید دارد که قابلیت استفاده از سیستم عامل را دارند از این رو تایزن میبایست برای آنها نیز استفاده شود که این امر باعث مطرح شدن موضوع اینترنت اشیاء می شود بنابراین تایزن باید قابلیت پشتیبانی از اینترنت اشیاء را نیز داشته باشد.
با وجود آنکه در آغاز درنظر گرفته شده بود که تایزن جایگزین میگو شود و با برنامه های میگو سازگار گردد، اما تایزن فقط تکنولوژی های خاصی را از میگو به ارث برده است. از لحاظ رابط برنامه نویسی هیچگونه شباهتی با نرم افزارهای میگو ندارد که به همین دلیل امکان دارد کدهای میگو از دسترس خارج نشده و توسعه آن در پروژه های دیگر ادامه پیدا کند. تایزن سیستم عاملی نیست که انقلاب جدیدی در بازار گوشی های همراه ایجاد کند، بلکه از دل اندروید و پروژه قفل باز آن از دل لینوکس قدیمی بیرون آمده است. همانند اندروید و دیگر سیستم عامل های گوشی موجود عملکرد اصلی تایزن را اپلیکیشن ها تشکیل می دهند، اما تفاوت اصلی اینجا است که اپلیکیشن های تایزن عمدتا بر پایه HTML5 قرار دارند و از محیط وی لند برای مدیریت صفحه تصویر استفاده میکند.