امروزه امنيت شبكه و كامپيوترهاي شخصي از جمله موضوعات مهمي است كه تمامي كاربران از جمله اشخاص معمولي و شركت ها و سازمانهاي بزرگ را به اين واداشته كه براي مقابله با تهديدهاي دنياي شبكه چاره اي بينديشند. در همين راستا نرم افزارهاي متعددي بر روي سيستم هاي كامپيوتري نصب و پيكربندي مي شود كه البته قبل از آن، آشنايي با انواع اين حملات ضروري است كه به آنها خواهيم پرداخت.
انواع تهدیدها و حملات شبکه های کامپیوتری
در سيستم هاي كامپيوتري برخي از نرم افزارها و سرويس ها به خودي خود مستعد انواع حملات هستند كه لازم است در مرحله اول به هنگام نصب آنها دقت نمود و در مرحله دوم نيز از نصب سرويس ها و پروتكل هاي غيرضروري خودداري كرد.همانطور كه در ابتدا نيز گفته شد با آشنايي و شناسايي انواع حملاتي كه شبكه هاي كامپيوتري را مورد هدف قرار مي دهند مي توان گام مؤثري در ايمن سازي سيستم ها ايفا كرد كه خوشبختانه با پيشرفت تكنولوژي امروزه اكثر كاربران با انواع اين حملات و نحوه ايمن سازي سيستم هاي خود آشنايي دارند. در ادامه با انواع ويروس ها و تهديدها بيشتر آشنا مي شويم.
Malware به معنای نرم افزار مخرب یا بدافزار است كه بدون اطلاع كاربران بر روي كامپيوترها و دستگاه هاي هوشمند نصب مي شود كه عامل اصلي توقف اجراي برنامه ها به شمار مي آيد و هكرها از آن براي انجام فعاليت هاي مجرمانه استفاده مي كنند. به عنوان مثال كاربران را تشويق به كليك بر روي لينك هايي كه حاوي نرم افزارهاي مخرب است مي كنند. اين نرم افزارها در سيستم هايي كه از نظر امنيتي در سطح پاييني هستند اجرا مي شوند که از راه های مقابله با آنها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
از اطلاعات خود مرتباً بك آپ تهيه نماييد.
دانلودهاي ناخواسته را به حداقل برسانيد.
نرم افزارهاي امنيتي خود را مكرراً آپديت كنيد.
نرم افزارهاي مورد نياز خود را از سايت هاي مطمئن دانلود و نصب كنيد.
يك نرم افزارضدجاسوسي و فايروال مجزا بر روي سيستم خود نصب كنيد.
بر روي فايل هاي پيوست شده در ايميل ها كه از طرف اشخاص ناشناس ارسال شده كليك نكنيد.
و...
ويروس كامپيوتري نرم افزاري است كه دائماً از خود كپي مي گيرد و آن را در برنامه هاي ديگر قرار مي دهد.با وجود اينكه همه ويروس ها خطرناك نيستند اما بسياري از آنها با هدف تخريب برنامه هاي كاربردي و يا حتي سيستم عامل نوشته شده اند كه پس از ورود به كامپيوتر اعمال غيرمنتظره اي را انجام مي دهند.از جمله خطراتي كه ويروس ها دارند اين است كه مي توانند فايل هاي روي يك ديسك را به طور كامل پاك كنند و يا حتي كل هارد ديسك را فرمت كنند. آنها مي توانند به گونه اي عمل كنند كه نرم افزار به نحوي آسيب ببيند كه ديگر درست نشود و يا باعث كندي سيستم ها و نقص فني آنها شوند. به جهت جلوگيري از اين اثرات مخرب ويروس ها، مي توان آنتي ويروس هايي بر روي سيستم نصب كرد كه هنگام اجرا و يا دانلود فايل هاي آسيب ديده، آنها را شناسايي كنند. البته براي شناسايي ويروس هاي جديد، آپديت كردن آنتي ويروس را نبايد فراموش كرد.
اين ابزارها به عنوان ابزارهاي تبليغاتي مزاحم تلقي مي شوند كه هكرهاي آنلاين از آنها براي انجام اعمال مجرمانه مانند كلاهبرداري هاي مالي استفاده مي كنند. شايد براي شما هم پيش آمده باشد كه زماني كه در حال وبگردي هستيد تعداد زيادي لينك، پاپ آپ و تبليغات بر روي صفحه نمايش ظاهر شود كه ممكن است باعث نارضايتي شما نيز بشوند. به واسطه كليك بر روي اين تبليغات به سايت ديگري هدايت مي شويد كه اين امر سيستم شما را با خطر مواجه مي كند. گاهي مي توان از نصب اين ابزارها خودداري كرد اما در بعضي مواقع هم به صورت خودكار نصب مي شوند.
تروجان كه برگرفته از يك افسانه جنگ يوناني تروجان است يك برنامه مخرب است كه برخلاف ويروس ها تكثير نمي شود اما به همان اندازه مي تواند آسيب زننده باشد. تروجان ها ابتدا به قسمت هاي مختلف نفوذ مي كنند و سپس راهي براي آسيب زدن پيدا مي كنند. درب هاي پشتي يك راه نفوذ پيش بيني نشده براي ورود غيرقانوني را ايجاد مي كنند. درب هاي پشتي يا همان تروجان ها نوعي بدافزار هستند كه زمينه ورود مهاجمان به داده هاي سيستمي را فراهم مي كنند.
Spyware نرم افزاري است كه اطلاعات شخصي افراد را بدون آگاهي و اجازه آنها جمع آوري مي كند.برخي از برنامه هاي اين نرم افزار قادرند تا اطلاعات تايپ شده كاربران را رديابي كنند. اين نوع از نرم افزارهاي جاسوسي پردازش هاي اضافي را انجام مي دهند كه در نتيجه آن سرعت و كارايي سيستم كاربران كاهش مي يابد. اين نرم افزار مي تواند اطلاعات سيستمي و يا شخصي شما را به طور كاملاً پنهاني جمع آوري و در اختيار تبليغ كنندگان و ساير افراد قرار دهند.
Scarewear يا ترس افزار برنامه مخربي است كه نه تنها به سيستم كاربر آسيب مي زند بلكه او را مجبور مي كند تا با كارت خود اقدام به خريد نمايد.اين بدافزار با يك سري از ترفندها كاري مي كند كه كاربر تصور كند سيستمش دچار ويروس شده و فقط اين نرم افزار است كه مي تواند آنها را برطرف و از سيستم پاك نمايد. به هنگام نصب اين برنامه ممكن است برنامه هاي مخرب ديگري نيز همزمان بر روي سيستم كاربر نصب شوند.در مجموع مي توان گفت اين نرم افزار كاربر را مجبور مي كند تا با پرداخت هزينه ، نرم افزار خاصي را بخرد و يا با ترساندن وي او را ملزم به نصب برنامه هاي مخرب بر روي سيستم خود مي كند.
كرم هاي كامپيوتري نوعي از بدافزارها هستند كه بوسيله شبكه هاي كامپيوتري كپي هايي از خودشان را براي ديگران ارسال مي كنند. تفاوت كرم ها با ويروس ها در اين است كه ويروس ها با متصل شدن به برنامه هاي ديگر تكثير مي شوند اما كرم ها بدون نياز به برنامه هاي ديگر خود را تكثير كرده و جابجا مي شوند.جدي ترين آسيب كرم ها آسيبي است كه به شبكه وارد مي كنند. به عنوان مثال با تكثير خود از كامپيوتري به كامپيوتر ديگر و پر كردن هارد ديسك و مصرف كردن پهناي باند شبكه مشكلات جدي را به بار مي آورند.
در آخر اين مورد را در نظر داشته باشيد كه بسياري از تهديدهاي كامپيوتري نيز وجود دارند كه شناخته نشده اند و يا ممكن است در صورت شناسايي تركيبي از چند نوع بدافزار باشند. همچنين شناسايي بدافزارها عمليات ساده اي نيست و ممكن است ماه ها به طول انجامد كه با اين تفاسير مي بايست سيستم عامل ها مكرراً به روز رساني شوند. در هرحال اگر شك دارید كه سيستم شما به نوعي از بدافزارها آلوده شده از خريدهاي اينترنتي كه نياز به وارد كردن اطلاعات مهم و شخصي شما دارند اجتناب كنيد و در اسرع وقت آنتي ويروس خود را آپديت كنيد.