در حوزهٔ توسعهٔ نرم افزار به کرات واژهٔ API به گوش می خورد اما اکثر برنامه نویسان مبتدی خیلی با ماهیت این اصطلاح آشنا نیستند. پیش از فراگیر شدن سیستم های کامپیوتری در صنایع مختلف، انسان به عنوان کسی که قرار بود با نرم افزارهای کامپیوتری بیشترین تعامل را داشته باشد در نظر گرفته می شد به طوری که فارغ از کاری که نرمافزار انجام میداد، از ویرایش تصاویر گرفته تا ارسال ایمیل و غیره، انسان به عنوان موجودیتی که قرار بود با نرمافزار مذکور کار کند مرکز توجه قرار داشت به طوری که وی از طریق User Interface یا به اختصار UI به تعامل با نرمافزار میپرداخت.
ایپیآی مجموعهای از کدهای برنامهنویسی است که انتقال دادهها را بین محصولات نرمافزاری امکانپذیر میکند. درواقع این واسط ، وظیفه ارسال و دریافت درخواستها بین نرمافزارها را برعهده دارد و ارتباط سایتها و برنامهها را با یکدیگر برقرار میسازد.
مرز مشترک دو نرمافزار را میتوان ایپیآی معرفی کرد. در کدهای برنامهنویسیِ این واسط دستورالعملهایی نهفته است که امکان برقراری ارتباط نرمافزارها با یکدیگر را فراهم میکند.
ای پی آی خصوصی
ای پی آی عمومی (باز)
ای پی آی مشارکتی
وقتی یک نرمافزار به دسترسی اطلاعات ازسمت نرمافزار دیگری نیاز دارد، API خود را مشخص و فراخوانی میکند و همزمان با این فراخوانی، الزامات نحوه ارائه داده/عملکرد را مشخص میکند. نرمافزار دیگر داده/عملکرد درخواستی اپلیکیشن قبلی را برمیگرداند؛ بنابراین، رابطی که این دو برنامه بهواسطه آن باهم ارتباط برقرار میکنند، همان ایپیآی است.
ای پی آی ها نحوهی یکپارچهسازی اجزای جدید یک برنامه را برای توسعهدهندگان ساده کرده و همچنین به همکاری تیمهای کسبوکاری و IT کمک میکنند. در پاسخ به تغییر بازارهای دیجیتالی، یعنی بازاری که رقیبهای جدید میتوانند کل صنعت موجود را با یک برنامهی جدید تغییر دهند، نیازهای کسبوکاری نیز به سرعت در حال تغییر هستند. بنابراین برای حفظ رقابت، توسعهی سریع برنامهها و بهکارگیری سرویسهای نوآورانه اهمیت زیادی دارد. توسعهی برنامهی Cloud-native، به افزایش سرعت توسعه کمک میکند که این امر مستلزم اتصال برنامههای مبتنی بر میکروسرویس از طریق APIها است.
با استفاده از APIها میتوانید برنامههای Cloud-native و زیرساختهای داخلی را به هم متصل کنید و دادههای خود را با سایر مشتریان و کاربران بیرونی به اشتراک بگذارید. APIهای عمومی (public)، ارزش کسبوکاری منحصربهفردی دارند؛ زیرا، میتوانند نحوهی ارتباط با شریکان و همچنین کسب درآمد بالقوه از دادهها را سادهتر کنند. مثلاً API نقشه گوگل، نمونهی محبوبی از یک API عمومی به حساب میآید.
APIها برای چه استفاده میشوند؟
APIها برای موارد متنوعی استفاده میشوند، از جمله:
· APIها اکثراً در پشت زمینه برنامههای وب حضور دارند.
· APIها ساخت برنامههای تلفن همراه را امکانپذیر میکنند.
· APIها با قابلیت یکپارچهسازی خود میتوانند راهحلهای بدون کد ارائه دهند.
· APIها دستگاهها را به اینترنت متصل میکنند.
· APIها شبکهها – یا اطلاعات منتقل شده بین برنامهها، سیستمها و دستگاهها را تعریف میکنند.
· APIها حتی موارد روزمره مانند اتومبیل، زنگ در، ماشین ظرفشویی و دستگاههای پوشیدنی را به هم متصل میکنند.