کیس ها و مادربردهای منطبق با استاندارد ATX چندین سال است که جای مدل های AT را گرفته اند. با وجود مزیت های ATX در مقایسه با فاکتور فرم AT، محدودیت های متعددی را برای تولیدکنندگان قطعات ایجاد کرده است. در این مقاله تکنولوژی جدید BTX را جهت جایگزینی معرفی می کنیم که محدودیت های آن را برطرف خواهد کرد.
BTX یک فاکتور فرم برای مادربردهاست که در ابتدا برای جایگزینی فاکتور فرم مادربردهای ATX قدیمی در اواخر سال 2004 و اوایل 2005 معرفی شد.
این فناوری برای رفع مشکلاتی طراحی شد که با استفاده از فناوری های جدیدتر (که اغلب نیاز به انرژی بیش تر داشته و گرمای بیش تری ایجاد می کنند) در مادربردهای سازگار با دستورالعمل ATX 1996 ایجاد شده بودند. استانداردهای ATX و BTX هر دو توسط اینتل معرفی شدند. با این حال، توسعه آتی محصولات BTX توسط اینتل در سپتامبر سال 2006 پیرو تصمیم این شرکت برای تمرکز مجدد بر CPU های کم انرژی بعد از ایجاد مشکلات مقیاس بندی و حرارتی در پنتیوم 4 لغو شد.
اولین شرکتی که BTX را اجرا کرد شرکت Gateway بود که بعداً شرکت های Dell و MPC نیز آن را دنبال کردند. نسل اول نرم افزار مک پرو شرکت اپل از تعدادی عناصر سیستم طراحی BTX نیز استفاده کرد، اما با BTX سازگار نبود و به جای آن از یک فاکتور فرم اختصاصی استفاده می کرد. در سپتامبر سال 2006، اینتل توسعه آن را متوقف کرد؛ این موضوع بیش تر به دلیل عدم سازگاری با فاکتور فرم ATX رخ داد.
استانداردهای BTX طراحی مؤثری برای سیستم های کوچک و بزرگ ایجاد کرده و ویژگی های جدیدی را از جمله موارد زیر به وجود آورده است: افزایش تعداد اسلات های توسعه، تنظیم الکتریکی و حرارتی بهتر، پشتیبانی از اجزای اصلی مادربرد، قابلیت های بهتر خنکسازی با مسیر جریان هوای مستقیم، تأخیر کم تر بین بخش بالایی و پایینی، جایگذاری بهتر اجزا برای کنترل کننده های ورودی/ خروجی (I/O) پنل اصلی، الزامات ارتفاع کم تر که به یکپارچگی سیستم ها برای سرورها و پایه های رک کمک می کند.
پروفایل کم- به دلیل نیاز به سیستم های همیشه کوچک تر، یک برد که مجدداً طراحی شده و نیاز به ارتفاع کم تری دارد، به نفع توسعه دهندگان سیستم و شرکت هایی خواهد بود که از رک مونت ها یا سرورهای تیغه ای استفاده می کنند.
طراحی حرارتی- طرح BTX مسیر مستقیم تری را برای جریان هوا با موانع کم تر ایجاد کرده و در نتیجه سبب بهبود کیفیت کلی سیستم خنکسازی می شود. در این جا هیچ فن CPU اختصاصی وجود ندارد- بلکه، یک فن کیس 12 سانتی متری بزرگ نصب شده و هوا را مستقیماً از بیرون کامپیوتر به جریان انداخته و CPU را با هدایت هوا خنک می کند. یکی دیگر از مشخصه های متمایز دیگر BTX نصب عمودی مادربرد روی سمت چپ است. این کار باعث می شود تا گرمای کارت گرافیک یا فن به سمت بالا به جای جهت کارت توسعه مجاور قرار گیرد.
طراحی ساختاری- استاندارد BTX مکان های مختلف برای نقاط نصب سخت افزار را مشخص می کند و در نتیجه باعث کاهش تأخیر بین اجزای اصلی شده و نیز فشار فیزیکی تحمیل شده روی مادربرد توسط حفره های گرمایی، خازن ها و اجزایی که در معرض تنظیمات الکتریکی و حرارتی هستند را کاهش می دهد؛ برای مثال، تراشه های بالایی و پایینی نزدیک هم و نیز سخت افزاری هستند که آن را کنترل می کنند مانند CPU، رم و پورت های توسعه (PS/2، USB، LPT و غیره).
پیکو BTX یک فاکتور فرم مادربرد است که به معنای کوچک کردن استاندارد BTX (325*267 میلی متر) می باشد. مادربردهای پیکو BTX، 8*10.5 اینچ (203*267 میلی متر) اندازه گیری می شوند. این میزان کوچک تر از بسیاری از مادربردهای سایز میکرو فعلی می باشد، از این رو پیکو نام گرفته اند. این مادربردها نصف بیش تر اندازه معمولی را با اندازه های دیگر در خط BTX تقسیم می کنند، اما تنها از یک یا دو اسلات توسعه پشتیبانی می کنند که برای نیم ارتفاع یا دستورالعمل های کارت هوشمندتر طراحی شده اند.
سایزهای کوچک تر دیگر TX عبارتند از: میکرو BTX در 10.4*10.5 اینچ (264*267 میلی متر) و نانو BTX در 8.8*10.5 اینچ (224*267 میلی متر).
حفره گرمایی که به CPU وصل می شود، ماژول حرارتی نام دارد و دیگر به تنهایی به مادربرد متصل نمی شود، بلکه به خود کیس وصل می شود تا بار اینرسی جرم آن در حین یک شوک مکانیکی نتواند به مادربرد آسیب وارد کند.
سطح ساختاری بین حفره گرمایی و شاسی، به شکل 4 سوراخ نصبی با فاصله 4.4*2.275 اینچ (55.79*111.76 میلی متر) بین یکدیگر تعریف می شود. و از آن جایی که این اتصال به معنای نیاز به داشتن یک سختی مشخص می باشد، در دستورالمعل ماژول پشتیبانی و نگهداری (SRM) خوانده می شود.
در ماه های اول تولید، مادربردهای ATX و BTX به قدری به یکدیگر شباهت داشتند که امکان انتقال یک مادربرد BTX به کیس ATX و بالعکس وجود داشت. دلیل آن این بود که اولین مادربردهای BTX همان مادربردهای ATX وارونه شده بودند، البته به جز مکان اجزا که در واقع موقعیت یابی BTX بودند.
بعدها فاکتور فرم BTX با تبدیل آن به یک تصویر آینه ای از استاندارد ATX تغییر بزرگی داشت. از زمان طراحی مادربرد جدید، هر دو استاندارد ناسازگار هستند.در اصل مادربردهای BTX در مقایسه با ATX چپ به راست بوده و مانند قبل بالا به پایین نیستند: یعنی، روی سمت مخالف کیس نصب می شوند. بعضی از کیس های کامپیوتری مانند استاکرها برای پشتیبانی طیف وسیعی از استانداردهای مادربرد مانند ATX، BTX، مینی ATX و غیره طراحی شدند تا امکان ارتقای مادربرد را بدون خرید یک کیس جدید ممکن سازند؛ با این حال، تمام استانداردهای رابط و اسلات یکسان هستند و شامل کارت های PCI، پردازشگرها، رم، درایو هارد و غیره می باشند.
فاکتور فرم BTX علی رغم مزیت های آن نسبت به ATX و استانداردهای منتشر شده به طور گسترده ای مورد قبول قرار نگرفته است. در نتیجه، دسترس پذیری و تنوع قطعات سازگار با BTX محدود می باشد.
یکی از دلایل شکست BTX در به دست آوردن توجه در بازارهای کلیدی، افزایش تعداد قطعات با بازده انرژی بالاتر بود (CPU ها، چیپست ها و GPU ها) که نیاز به انرژی کم تری داشته و گرمای اتلافی کم تری تولید می کنند، از این رو دو مزیت مهم BTX را از بین می برند. دلیل دیگر نبود سازندگان OEM بود.
در ابتدا، تنها شرکت های Gateway و Dell کامپیوترهایی را با فرمت جدید پیشنهاد دادند، بعدها HP و Fujitsu نیز تعدادی کامپیوتر BTX محور نیز پیشنهاد کردند. اکثر سازندگان دیگر هم چنان استاندارد ATX را حفظ کرده و حتی تعداد بسیار کمی از تولیدکنندگان که از BTX برای محصولات دیگر استفاده نکردند، به تولید انبوه ماشین های خود با فاکتور فرم ATX ادامه دادند.