از زمان انسان نخستین تا کنون، بازی های زیادی برای پاسخ به نیازهای مختلف بشری به وجود آمده اند. بازی های ورزشی در اصل برای حفظ تناسب و سلامتی و در مرحله ی بعد برای جلوگیری از جنگ و خونریزی ایجاد شدند. به عنوان مثال، بازی های تخته ای مانند شطرنج، برای آموزش سربازان در زمینه ی استراتژی ارتش و جنگ استفاده می شدند و یا بازی های باستانی مانند knuckles برای سرگرم کردن ذهن مردم و درگیر شدن در طول قحطی به کار می رفتند. امروزه نیز بازی های زیادی برای آموزش، پرورش و درمان استفاده می شود، معمولا کسانی که پلی استیشن بازی می کنند این حالت را زیاد تجربه کرده اند که چندین ساعت پای بازی بوده اند و اصلا احساس خستگی نمی کنند. محققان معتقدند در هنگام بازی به دلیل افزایش ترشح هورمون دوپامین، احساس لذت و رضایت از به دست آوردن پاداش به میزان زیادی افزایش می یابد و این احساسات به شما انگیزه تکرار یک عمل یا رفتار را می دهد، از این روی این روزها خیلی از استارت آپ ها و شرکت های فعال در زمینه دیجیتال مارکتینگ از گیمیفیکیشن صحبت می کنند.
افزایش روز افزون استفاده از فناوری اطلاعات و علاقه مندی افراد جامعه برای بهره مندی از آن باعث شده است که افراد روز به روز برای خرید های خود به اینترنت و سایت ها رجوع کنند. به موازات رشد خرید اینترنتی، تعداد شرکت هایی که محصولات خود را از طریق اینترنت به مشتریان عرضه می کنند فزونی می یابد چرا که در غیر این صورت در رقابت از همتایان اینترنتی خود عقب افتاده و سهم بازار را از دست خواهند داد. با افزایش تجارت الکترونیک در سطح جامعه و اشباع شدن با تعداد زیادی از سایت های خرید و فروش، سایت ها برای بقا در این شلوغی و رساندن پیام به گوش کاربران باید با مشتری در تعامل باشند و توجه مشتری را به خود جلب کنند. یکی از مهمترین استراتژی ها برای جلب توجه مشتریان استفاده از گیمیفیکیشن در فروشگاه های اینترنتی میباشد که می تواند موجب افزایش تعامل و وفاداری مشتریان شود. دتردینگ در سال 2011 گیمیفیکیشن را استفاده از المان های طراحی بازی در زمینه هایی غیر بازی تعریف کرده است. هم چنین زیکرمن از سرشناس ترین محققین این حوزه، گیمیفیکیشن را فرآیند استفاده از مکانیک بازی که به کاربران برای انجام وظایف خاص، حل مشکلات و یا درگیر کردن آنها انگیزه می دهد، تعریف کرده است.
در رابطه با تاریخچه این قابلیت می بایست خاطر نشان کرد که طی چند سال گذشته گیمیفیکیشن تبدیل به یک نقش فزاینده در سازمان ها شده است. شرکت ها که به دنبال راهی برای درگیر کردن، آموزش، پاداش و حفظ کارمندان بودند اکنون هنگام برخورد با مسائل به گیمیفیکیشن روی آورده اند. مفاهیم بازی ها در فرایندهای دنیای واقعی مانند استخدام، یادگیری و توسعه گنجانده شده اند. با رشد سریع در این زمینه مکانیک بازی اکنون در بهبود عملکرد فروش، خدمات به مشتریان و آموزش نقش مهمی دارد.
• ریشه های اولیه استفاده از برنامه های پاداش و وفاداری برای تشویق رفتارهای مطلوب سابقه ای دیرینه دارد. در قرون وسطی، از نشان ها و مدال ها برای قدردانی از شجاعت و دستاوردها استفاده می شد. در قرن نوزدهم، از بازی ها برای آموزش مفاهیم علمی و ریاضی به کودکان استفاده می شد.
• دهه ۱۹۷۰ ظهور بازی های ویدیویی و نقش آفرینی، ایده استفاده از بازی برای انگیزه و یادگیری را گسترش داد. پیتر آبلین اصطلاح مکانیک بازی را برای توصیف عناصر اصلی بازی ها معرفی کرد.
• دهه ۱۹۸۰ تام فاستر اولین بازی ویدیویی آموزشی را برای آموزش کارکنان شرکت IBM توسعه داد. بازی ها به عنوان ابزاری برای بازاریابی و تبلیغات مورد استفاده قرار گرفتند.
• دهه ۱۹۹۰ اینترنت به گسترش بازی های آنلاین و شبکه های اجتماعی کمک کرد. علاقه به استفاده از بازی برای اهداف مختلف، از جمله آموزش، بازاریابی و سلامت، افزایش یافت.
• سال ۲۰۰۲ واژه گیمیفیکیشن توسط نیک فلور ابداع شد. این اصطلاح به سرعت به محبوبیت رسید و به عنوان راهی برای توصیف استفاده از عناصر بازی در زمینه های غیر سرگرمی به کار گرفته شد.
• امروزه گیمیفیکیشن به یک ابزار شناخته شده برای افزایش انگیزه، مشارکت و یادگیری در طیف گسترده ای از زمینه ها تبدیل شده است. تحقیقات و مطالعات دانشگاهی در مورد گیمیفیکیشن در حال افزایش است. از گیمیفیکیشن در طیف گسترده ای از زمینه ها، از جمله آموزش، بازاریابی، سلامت، امور مالی و منابع انسانی استفاده می شود.
در دوره معاصر که عصر اطلاعات نام گرفته و فنآوری و صنعت با سرعت بسیار بالایی رو به پیشرفت است، جوامع با بمبارانی از اطلاعات و محصولات مواجه هستند. افراد، دیگر همچون سابق به تبلیغات و بازاریابی های شرکتها واکنش نشان نمی دهند حتی نسبت به بسیاری از تبلیغات موضع می گیرند و از بمباران شدن توسط اعلامیه های آژانس های تبلیغاتی شکایت می کنند. دغدغه اصلی بنگاه های اقتصادی و آژانس های تبلیغاتی این است که چطور خود را در معرض توجه مشتریان قرار داده و چگونه وفاداری مشتریانشان را نسبت به فشار سایر رقبا بیشترکنند. شرکت ها برای بدست آوردن این گوهر نایاب یعنی توجه مخاطب ناگزیرند هزینه کنند و راه های تازه بیابند.
گیمیفیکیشن در زمره ی این راه های تازه است که شرکت های پیشرو خود را ملزم کرده اند تا در این باره سرمایه گذاری های تازه ای را راه اندازی کرده و تداوم بخشند. به عبارت دیگر برای اینکه شرکت ها از خیل عظیم رقبا جلوتر باشند باید بتوانند این آشفتگی موجود در بازار را در هم بشکنند و در سکوتی که ایجاد می کنند این فرصت شنیدن و تعامل را به مشتریانشان بدهند تا بتوانند آنها را بشنوند. گیمیفیکیشن تنها راه حل این موضوع است. تعداد سایت های خرید گروهی در ایران بسیار زیاد شده و همینطور با سرعت زیادی رو به افزایش است. از طرف دیگر این سایت ها از نظر فعالیت و خدمت بسیار نزدیک به هم هستند و بسیار دشوار است تا مزیت رقابتی پایداری برای این سایت ها به وجود آورد تا از رقبای خود فاصله بگیرند.
گیمیفیکیشن که در فارسی به آن بازی سازی یا بازی وارسازی گفته می شود، یکی از مفاهیمی است که طی چند سال اخیر و با رواج استفاده از گوشی های هوشمند، به بازاریابی دیجیتال راه پیدا کرده است. گیمیفیکیشن راهی برای اعمال عناصر بازی شامل سرگرمی و رقابت در یک فعالیت غیر از بازی است. شما به مشتریان خود می گویید که برند شما می تواند سرگرم کننده، متفاوت و خلاق باشد و در عین حال تمام ویژگی های کیفی خود را حفظ کند. طبق یک نظرسنجی که در آمریکا انجام شده که 87 درصد از خرده فروشان گفته اند که طی سه سال آینده از بازاریابی گیمیفیکیشن استفاده خواهند کرد. گیمیفیکیشن نه تنها سرگرمی است، بلکه می تواند به بازاریابان و صاحبان مشاغل در دستیابی به اهداف خاصی کمک کند و اگر هوشمندانه اجرا شود، نتایج آن چشمگیر خواهد بود. بازی ها قدرتمند هستند و باعث می شوند احساس کنیم چیزی را بدست آورده ایم و این همان چیزی است که باعث جذب مشتری می شود. هرچند نباید این را به عنوان یک بازی در نظر بگیرید چراکه این چیزی بیشتر از یک بازی است. گیمیفیکیشن درواقع مفهومی است که شامل بهترین قسمت از بازی ها و اعمال آن ها در فعالیت های معمول ما است.
گیمیفیکیشن در هسته آن در مورد ایجاد تعامل برای تأثیرگذاری بر نتایج کسب و کار است. وقتی مردم در ابتکار بازی سازی شما مشارکت می کنند و درگیر آن می شوند، بهترین راه برای تعامل با کسب و کار، محصولات، خدمات و برند شما را یاد می گیرند. ارزش تجاری گیمیفیکیشن به شرکت کننده ختم نمی شود. تعامل با مکانیک بازی داده های روشنگری را ارائه می دهد که می تواند بر کمپین های بازاریابی، استفاده از پلت فرم و اهداف عملکرد تأثیر بگذارد. هر تعامل با کارمند یا مشتری، درک بهتری از این که یک شرکت کننده وقت خود را در کجا می گذراند و چه فعالیت هایی باعث علاقه می شود، می دهد. بازی های تجاری سال هاست که وجود داشته اند و به عنوان ابزاری قدرتمند در برقراری ارتباط با مشتریان شناخته می شوند. دلیلش این است که ماهیت بازی و پتانسیل برنده شدن، احساسات مثبت را به ما القا می کند. در بازاریابی، گیمیفیکیشن راهی برای استفاده از این احساسات مثبت مشتریان برای فروش محصول یا خدمات است. علاوه بر این، این کار ممکن است به کاربر این امکان را بدهد که این حس خوب را با دوستان خود به اشتراک بگذارد و به مشتریان شما نیز بیافزاید. استفاده از بازی ها به افراد کمک می کند زمان بیشتری را در وب سایت یا اپلیکیشن شما صرف کنند و این احتمال خرید از شما را افزایش می دهد.
حال به مزایای قابل اندازه گیری برای تجارت که Gamification به ارمغان می آورد در ادامه میپردازیم:
1. گیمیفیکیشن تعامل کاربر را افزایش می دهد: تعامل کاربر یک شاخص عالی است برای اینکه بتوان فهمید آیا مشتریان هدف شما واقعاً به پیشنهادات شما علاقه مند هستند. گیمیفیکیشن باعث می شود که تعامل کاربر و ردیابی آن نیز آسان تر شود. اگر مشتری مایل به شرکت در یک عنصر Gamified در وب سایت شما است، یا نشان می دهد که بازی ، محصول یا پیشنهاد شما به اندازه کافی جذاب بوده است تا توجه آنها را جلب کند. علاوه بر تعامل اولیه، بازی ها همچنین کاربران را ترغیب می کنند تا پایان کار خود را انجام دهند تا در مورد برنده های جوایز خود اقدام کنند.
2. گیمیفیکیشن باعث آگاهی از برند می شود: آیا شرکت شما می تواند Google بعدی باشد که به دلیل بازی های جدید شگفت آور که به طور مرتب در تعطیلات ظاهر می شود، شناخته شده است. گیمیفیکیشن می تواند به افزایش آگاهی برند با جذاب کردن شرکت کنندگان برای به اشتراک گذاشتن نتایج با دوستان یا با ایجاد چنین تجربه ای جالب که کاربران شرکت شما را در دراز مدت به یاد می آورند، کمک کند.
3. استفاده از عناصر بازی: گیمیفیکیشن از عناصر مختلف بازی مانند امتیاز، نشان ها، سطوح، چالش ها، داستان سرایی و بازخورد فوری برای ایجاد انگیزه و تعامل در کاربران استفاده می کند.
4. ایجاد انگیزه: هدف اصلی گیمیفیکیشن، ایجاد انگیزه در افراد برای انجام رفتارهای مطلوب است. این انگیزه می تواند از طریق عوامل مختلفی مانند رقابت، جمع آوری دستاوردها، حس پیشرفت و پاداش ایجاد شود.
5. افزایش تعامل: گیمیفیکیشن با ایجاد تجربه ای جذاب و سرگرم کننده، تعامل کاربران را با فعالیت مورد نظر افزایش می دهد.
6. شخصی سازی: گیمیفیکیشن می تواند بر اساس علایق، نیازها و سطح مهارت هر کاربر شخصی سازی شود تا تجربه کاربری را بهینه کند.
7. اندازه گیری و تجزیه و تحلیل: اثربخشی گیمیفیکیشن را می توان از طریق اندازه گیری و تجزیه و تحلیل داده های مربوط به رفتار کاربران، مانند نرخ مشارکت، تکمیل وظایف و پیشرفت، ارزیابی کرد.
8. انعطاف پذیری: گیمیفیکیشن را می توان در طیف گسترده ای از زمینه ها و برای اهداف مختلف اعمال کرد.
9. مقرون به صرفه: گیمیفیکیشن می تواند راه حلی مقرون به صرفه برای افزایش انگیزه، تعامل و یادگیری باشد.
10. ایجاد حس جامعه: گیمیفیکیشن می تواند با ایجاد فرصت هایی برای تعامل و همکاری بین کاربران، حس جامعه را ایجاد کند.
11. افزایش خلاقیت: گیمیفیکیشن می تواند با تشویق تفکر خلاقانه و حل مسئله، به افزایش خلاقیت کاربران کمک کند.
12. ایجاد حس مالکیت: گیمیفیکیشن می تواند با دادن حس مالکیت به کاربران نسبت به پیشرفت خود، انگیزه آن ها را افزایش دهد.
13. گیمیفیکیشن نرخ تبدیل را افزایش می دهد: با یک آگهی استاتیک به راحتی می توانید گذشته را پیمایش کنید و وقتی در قسمت خاصی از صفحه شما ثابت است، کاملاً نادیده بگیرید. یک تبلیغ گیمیفیکیشن با این حال توجه مشتریان را به خود جلب می کند. هنگامی که مشتری با یک آگهی گیمیفیکیشن درگیر می شود، احتمالاً در جلسه خرید خود از برنده جایزه خود استفاده می کنند. این امر به این دلیل است که آنها احساس می کنند تخفیف خود را به دست آورده اند.
14. گیمیفیکیشن به مشتریان در مورد محصولات و خدمات آموزش می دهد: گیمیفیکیشن راهی را برای شما فراهم می کند تا مشتریان را به روشی 2 طرفه آموزش دهید. به عنوان مثال، اگر یک مسابقه شخصیتی را برای کمک به مشتریان در انتخاب محصولات مناسب ایجاد می کنید، شما نیازهای مشتری را می شنوید و در عین حال اطلاعاتی را در مورد آنچه ارائه می دهید نیز به آنها می دهید.
15. گیمیفیکیشن به شما کمک می کند تا داده ها را به روشی غیر تهاجمی جمع آوری کنید: گیمیفیکیشن به شما کمک می کند تا ابتدا با جمع آوری آدرس های ایمیل یا اعتبارنامه رسانه های اجتماعی، این داده های ارزشمند مشتری را جمع آوری کنید. اما داده هایی که جمع می کنید در آنجا متوقف نمی شود. سپس ، هنگامی که می توانید مشتری را با این اعتبارنامه ها شناسایی کنید، می توانید رفتارها، تعامل ها و ترجیحات وب سایت آنها را تجزیه و تحلیل کنید.
امروزه چالش اصلی سیستم های آموزشی هموار کردن مسیر آموزش است به گونه ای که کاربر در ساده ترین شکل و سریع ترین زمان اطلاعات مورد نیاز خود را فرا بگیرد و آموزش ببینید و همچنین در این مسیر آموزش علاقه خود برای یادگیری را حفظ کرده و بخواهد تجربه خود را با دیگران به اشتراک بگذارد. در زمینه آموزش نیز گیمیفیکیشن بسیار کاربردی است. امروزه اپلیکیشن های آموزشی زیادی تولید می شود که هر چه فرآیند آموزش و یادگیری را به ساده ترین شکل طراحی کرده باشند شانس بیشتر برای بقا دارند. در طراحی گیمیفیکیشن برای آموزش توجه به علوم روانشناختی و رفتارشناسی انسان بسیار مهم است زیرا ذهن انسانی پیچیدگی های بسیاری دارد و هر انچه برای آموزش این ذهن پیچیده طراحی می شود باید جوابگوی چالش های این مسیر باشد. بسیاری از اپلیکیشن ها یا نرم افزارهای آموزش زبان از طراحی گیمیفیکیشن برای ارائه آموزش های خود استفاده می کنند. مثلا نرم افزار های زبان امکان ضبط صدا و مقایسه تلفظ کاربر با تلفظ درست را فراهم می کنند که فرآیند آموزش را جذاب تر می کند.
گیمیفیکیشن در اینستاگرام یک راه برای بدست آوردن توجه فوری مشتریان است. از کاربردهای رایج گیمیفیکیشن در شبکه های اجتماعی مخصوصا اینستاگرام می توان به کمپین هایی اشاره کرد که مشتری را به فعالیت بیشتر و تولید محتوای عکسی با هدف دریافت لایک بالا تشویق می کند. کاربران از شبکه های اجتماعی برای ارتباط با دوستان خود استفاده می کنند و از این راه می توان تعامل بین کاربران را افزایش داد. اینستاگرام بستری برای خلق فوری محتوا است. اغلب کاربران عکس های خود را بدون ادیت و درلحظه به اشتراک می گذارند و کسب و کارها هم از این ویژگی برای کمپین های بازاریابی استفاده می کنند. احتمالا بارها در صفحه اینستاگرام بسیاری از کسب و کارهای اینترنتی و حتی اینفلوئنسر مارکتینگ ها شاهد برگزاری مسابقات و کمپین های مختلف بوده اید که از کاربر می خواهند صفحه را فالو کرده و دوستان خود را در زیر پست خاصی تگ کنند و یا تصاویر خود را با تم خاصی به اشتراک بگذارند.
گیمیفیکیشن می تواند به حوزه ی کاری شما کمک کند و باعث اعتیاد افراد به سیستم و باقی ماندن در آن شود. در مراحل بالاتر حتی می توانید کاربر را به خرید و استفاده از امکانات فراتر از خدمات و کالای ارائه شده ترغیب کنید. در این بخش به چند روش مهم برای رسیدن به این هدف اشاره خواهیم کرد:
• استفاده از سیستم امتیاز دهی
استفاده از سیستم های امتیازدهی در وب سایت یا برنامه ی شما، همیشه باعث جذب بیشتر مخاطب و تعامل او می شود. چرا که افراد همواره میل به گرفتن امتیازها و تخفیف های بیش تر دارند. کاربران برای گرفتن تخفیف و استفاده ی کمتر از پول خود، حاضر هستند زمان خود را به برنامه اختصاص دهند. دیدن ویدئوهای تبلیغاتی یکی از این شیوه هاست.
• برگزاری مسابقات برای کاربر
به راه انداختن مسابقه و چالش یکی از موثرترین راه ها برای جلب توجه کاربران است. در مسابقه روحیه ی رقابتی انسان ارضا می شود و از طرفی افراد امید دارند که جایزه ای را برنده شوند. حال کافی است تا شرط شرکت در مسابقه را ثبت نام در سیستم بگذارید. در نتیجه، کاربران جدیدی جذب وب سایت یا برنامه ی شما می شوند. گردونه های شانس جزء این دسته قرار می گیرند.
• وجود حداقل امتیاز برای کاربر
یکی از دشوارترین کارها، نگه داشتن کاربران جدید در سیستم است. اگر یک امتیاز حداقل برای اول کار تعریف کنید که محدودیت زمانی هم داشته باشد، باعث انگیزه ی بیش تر کاربران برای استفاده از سیستم می شوید. تمامی کدهای تخفیف سفارش اول که در وب سایت های مختلف شاهد آن هستیم، براساس این اصل به وجود آمده اند.
• شخصی سازی محیط برای کاربر
کاربران شخصی سازی یک سیستم را دوست دارند. شخصی سازی این حس را به آن ها می دهد که سیستم به بودن او توجه می کند. اگر یک مشتری همیشه از نوع خاصی از محتوا بازدید می کند، بهتر است که سیستم را بر اساس آن نوع محتوا برای او طراحی کنید. همچنین بهتر است که تخفیف ها و ویدئوهای تبلیغاتی مرتبط با آن محتوا را به کاربر پیشنهاد دهید.
• پیشرفت مرحله ای کاربر
این امکان را در سیستم خود ایجاد کنید که افرادی که فعالیت بیش تری دارند، پاداش های بهتری را دریافت کنند. این گونه کاربران می فهمند که بین یک کاربر تازه و یک کاربر قدیمی تفاوت هایی در سیستم وجود دارد. آن ها تشویق می شوند تا با استفاده ی بیشتر از سیستم، به مراحل بالاتر رسیده و هر چه بالاتر می روند، امکانات بیشتری در اختیارشان قرار گیرد. الوپیک نمونه ی خوبی برای بررسی این موضوع است.
• اشتراک تجربه ی کاربران
کاربران دوست دارند تا تجربه های خود را با دیگران به اشتراک بگذارند. اینستاگرام، توییتر و غیره در اثبات همین موضوع ایجاد شده اند. می توان از این فرصت برای جذب بیشتر کاربران استفاده کرد. بسیاری از برنامه ها برای دعوت کردن دوستان به استفاده از برنامه، هدایایی را در نظر می گیرند. با هر دعوت، هم کاربر جدید و هم کاربر دعوت کننده از پاداش ها استفاده می کنند. هرچند ممکن است این ویژگی در نگاه اول خلاف بازاریابی محصول باشد، اما با ماندن این کاربران جدید، در دراز مدت سودمند هم خواهد بود. ترغیب کاربران به ارسال تصویر و ویدئو یا اشتراک گذاشتن نظرات شان درباره ی محتوا، از موارد دیگری است که می توان به آن اشاره کرد.
همه ی ما دوست داریم از کارهای سخت اجتناب کنیم. رژیم غذایی درست، رعایت بهداشت و سلامت بدن، مواردی هستند که پایبندی به آن ها برای اکثر ما سخت و ناممکن به نظر می رسد. در اینجاست که گیمیفیکیشن به کمک می آید. به طور معمول، جذاب ترین ایده های گیمیفیکیشن در همین بخش ظهور می کنند. برای مثال، چند سال پیش مشکل شلوغی پله برقی مترو در شهرهای پرجمعیت، در دستور کار دولتمردان قرار گرفت. یکی از شرکت ها با نام the fun theory، ایده ی پله های پیانویی را برای ترغیب مردم به استفاده از پله های معمولی به جای پله برقی ارائه داد. با قدم گذاشتن روی هر یک از پله ها، صدای یکی از کلیدهای پیانو به گوش می رسد. این ایده برای مسافران هم بسیار جالب بود و افراد زیادی از آن استقبال کردند. پله های پیانویی در شهرهای مختلفی از جمله ملبورن، استکهلم، میلان و استانبول اجرایی شده است. می توانید ویدئوهای آن را در اینترنت ببینید. یکی از ویدئوهای مربوط در یوتیوب بیش از 23 میلیون بار دیده شده است.
گیمیفیکیشن با محدودیت هایی رو به رو می شود. باید توجه داشت که هیچ روشی از گیمیفیکیشن نمی تواند شرکتی را نجات دهد که محصول خوبی برای عرضه نداشته باشد. در مرحله ی اول یک محصول باید بتواند یک نیاز کاربر را برطرف کند و بعد جذاب باشد. همچنین گیمیفیکیشن نمی تواند مشتریانی را درگیر کند که هیچ علاقه ای به ارائه ی آن محتوا ندارند. گیمیفیکیشن باعث تقویت کاربران فعلی و علاقه مندان احتمالی است. استفاده ی بیش از حد از المان های بازی در برخی از افراد باعث گیج شدن آن ها در سیستم و نهایتا خروج آن ها می شود. در حقیقت، نمونه ای موفق است که بتواند به گونه ای از گیمیفیکیشن استفاده کند که کاربران متوجه بودن آن نشوند. در انتها می بایست خاطر نشان شد که گیمیفیکیشن یک مفهوم جدید نیست و ایده ای است که همیشه در ذهن ما بوده است. محققان سعی کردند این مفهوم را مرحله بندی کنند تا صاحبان کسب وکارها بتوانند از آن در برنامه ها و پروژه های خود استفاده کنند. علاوه بر آن، گیمیفیکیشن می تواند در حوزه های آموزش و سلامت به کار رود. در حقیقت هرچیزی که با اضافه کردن امتیاز، پاداش، لیدربورد و غیره بتواند ماهیت اصلی خود را جذاب تر کند، می تواند از گیمیفیکیشن استفاده کند.