امروزه با گسترش فعالیت های کسب و کار در حوزه اینترنت، اهمیت داشتن وب سایتی با طراحی سایت مناسب و نیز بهینه سازی سایت برای حضور در صفحات ابتدایی جستجو امری مهم می باشد، چرا که تجربه نشان داده عمده کاربران اینترنتی، نیازهای خود را از موتورهای جستجوگری مانند گوگل دنبال می کنند و داشتن سئوی مناسب یکی از دلایل موفقیت هر کسب و کاری به شمار می آید. جهت بهینه سازی سایت و بهبود رتبه آن در موتورهای جستجو، راهکارهای مختلفی وجود دارد که در این مقاله توضیحاتی پیرامون یکی از ابزارهای مفید در این حوزه ارائه می گردد.
Google Webmaster Tools چیست؟
ابزارهای گوگل وب مستر مکانیسم اصلی ارتباط گوگل با وب مستران بوده و به مدیران سایت ها این امکان را می دهد تا بر رتبه سایت خود در نتایج موتورهای جستجوگر نظارت داشته باشند. ابزار گوگل وب مستر یکی از سرویس های رایگانی است که توسط شرکت گوگل ارائه شده و به همین دلیل از اعتبار بالایی برخوردار می باشد. کاربران و صاحبان سایت می توانند برای استفاده از این سرویس، تنها با ثبت نام در سایت گوگل وب مستر در مورد نکات لازم برای بهینه سازی سایت خود آگاهی به دست آورد.
مزایای استفاده از ابزار گوگل وب مستر
کسب اطمینان از دسترسی گوگل به سایت مورد نظر
امکان ارائه درخواست بررسی مطالب جدید و افزوده شده توسط موتورهای جستجوگر گوگل و یا حذف دسترسی آن ها به بخشی از اطلاعات طراحی سایت
نظارت بر اطلاعات و مطالب سایت، دریافت خروجی گرافیکی از عملکرد سایت در نتایج جستجو
امکان نظارت بر سایت بدون کاهش رتبه و تغییر وضعیت سئو
امکان شناسایی بدافزارها و اسپم ها جهت از بین بردن و افزایش ایمنی سایت
شناسایی خطاهای رخ داده در مورد سرورها، هاست و لود شدن وب سایت
شناسایی سؤال های کاربران که سبب می شود موتورهای جستجوگر سایت مورد نظر را در نتایج نشان دهند
شناسایی سؤالاتی که باعث می شود بازدیدکنندگان سایت مورد نظر از سایت های مشابه بیش تر شوند
شناسایی سایت های لینک داده شده به وب سایت مورد نظر
تعیین مناسب بودن وب سایت برای کاربرانی که از موبایل جهت جستجو در گوگل استفاده می کنند
حوزه های استفاده از گوگل وب مستر
این ابزار برای تمامی صاحبان سایت در تمام سطوح کارآمد می باشد. می توان گفت یکی از لازمه های معرفی بهتر وب سایت و نیز کسب نتایج عالی در زمینه سئوی سایت، شناختن و معرفی وب سایت مورد نظر در گوگل وب مستر می باشد. صاحبان سایت در با استفاده از این ابزار می توانند آمار و گزارشات دقیقی در مورد سایت خود به دست آورده و بر این اساس تصمیمات کاربردی در حوزه فعالیت خود اتخاذ کنند. هم چنین کسانی که در حوزه سئو فعالیت دارند نیز می توانند با کمک این ابزار تعداد بازدیدکنندگان سایت خود را تحت نظر گرفته و راهکارهایی جهت افزایش رتبه سایت بر اساس اطلاعات صحیح اتخاذ نمایند. متخصصانی که به دنبال قرار دادن کد نشانه برای وب سایت خود می باشند نیز می توانند با استفاده از این ابزار کارآمد مشکلات موجود را دریافته و رفع خطا کنند و حتی برای برنامه نویسان اپلیکیشن های موبایل نیز مناسب می باشد.
استفاده از ابزار گوگل وب مستر
ابتدا می بایست در اکانت کاربری گوگل لاگین نمود و آدرس https://www.google.com/webmasters را در مرورگر باز کرد. سپس در صفحه لود شده گزینه SEARCH CONSOLE را انتخاب نمود.
در صفحه جدید در کادر نشان داده شده می بایست آدرس سایت مورد نظر به طور کامل وارد و تائید شود.
در این مرحله نیاز است تا مالکیت سایت مورد نظر برای گوگل اثبات شود. پنج روش برای اثبات مالکیت وجود دارد که استفاده از هر کدام به کاربر بستگی داشته اما دو مورد اول بیش تر مورد استفاده قرار می گیرند.
آپلود فایل HTML: با انتخاب این گزینه، گوگل یک فایل خالی ارائه می دهد که مدیر باید آن را در دایرکتوری ریشه وب سایت خود قرار داده و دکمه تائید را بزند تا به داده های ابزار گوگل وب مستر دسترسی پیدا کند.
تگ HTML: با کلیک کردن این گزینه، یک متا تگ به مدیر داده می شود که باید در بالای صفحه اصلی خود قرار داده و دکمه تائید را بزند تا به داده های گوگل وب مستر دسترسی پیدا کند. نکته ای که باید در مورد این روش به آن توجه کرد این است که امکان دارد تگ ارائه شده به هر دلیلی در طول به روز رسانی صفحه اصلی از بین برود، در این صورت باید تگ را مجدداً وارد و تائید نمود تا مشکل برطرف شود.
سرویس دهنده دامنه: در این جا مدیر باید نام سرویس دهنده دامنه خود را از لیست کشویی انتخاب کند. سپس گوگل یک دستورالعمل گام به گام با یک توکن امنیتی واحد جهت استفاده به مدیر سایت می دهد.
تحلیل گوگل: در صورتی که حساب کاربری که مدیر سایت برای گوگل وب مستر از آن استفاده می کند با اکانت گوگل یکی باشد، یک ادمین در اکانت گوکل وجود داشته و مدیر از یک کد ردیابی همزمان استفاده می کند که باید آن را در بالای صفحه اصلی وب سایت خود قرار دهد تا به این وسیله وب سایت تائید شود.
مدیر تگ گوگل: این گزینه به مدیر امکان استفاده از مدیر تگ گوگل را برای تائید سایت خود می دهد.
بعد از تائید و انجام مراحل فوق، می توان لاگین کرد و شروع به بررسی داده های وب سایت نمود.
نمونه ویژگی های ابزار گوگل وب مستر
اولین صفحه ای که با ورود به حساب مشاهده می شود داشبورد می باشد که خلاصه ای در مورد بعضی از اطلاعات مهم سایت از جمله وضعیت نقشه سایت، کلمات کلیدی جستجو شده برای ورود به سایت و پیام های گوگل را نشان می دهد.
مدیریت نقشه سایت (Sitemap)
نقشه سایت به شکل استانداردهایی ارائه شده که اکثر آن ها در این سرویس توسط گوگل پشتیبانی می شود و نیز این امکان وجود دارد که بتوان نقشه سایت یا همان Sitemap را به صورت Feed ثبت نمود. وقتی برای یک وب سایت نقشه سایتی بر اساس اطلاعات طراحی سایت ثبت می شود، موتورهای جستجوگر گوگل می توانند بسیار سریع تر وب سایت را پیدا نموده و تغییرات اعمال شده در محتوا را با سرعت بیش تری تشخیص دهند. هم چنین با استفاده از این امکان، می توان رتبه سایت را بررسی نمود.
لینک های سایت (Sitelinks)
در صورتی که تعداد بازدیدها از سایت بالا بوده و گوگل تشخیص دهد که کلمه خاصی در این سایت از اعتبار بالاتری برخوردار است، مجموعه ای از لینک های این سایت را که تشخیص می دهد مهم تر هستند، در زیر لینک اصلی نشان می دهد. با وجود این که نمی توان صفحات دلخواه را برای نمایش تعیین کرد اما این امکان وجود دارد که بتوان صفحات نامطلوب را جهت حذف تعیین نمود.
آدرس های بلاک شده (Blocked Urls)
از این بخش برای بررسی robots.txt در هر صفحه ای از سایت استفاده می شود تا بتوان تعیین کرد آیا دسترسی به این صفحات امکان پذیر می باشد یا خیر. هم چنین می توان تغییراتی را در robots.txt تست کرد تا بتوان ابعاد کار آن ها را در صفحات مختلف سایت مشاهده نمود.