در دنیای بازاریابی دیجیتال، هر چه با رفتار واقعی مخاطبان بیشتر آشنا شده و بتوانیم آنها را پیش بینی کنیم، راحت تر می توانیم طبق ذائقه شان رفتار کرده و در نهایت محصولات و خدمات مان را به آنها بفروشیم. به همین دلیل هم در بازاریابی اینترنتی، از ابزارهایی مثل گوگل آنالیتیکس کمک می گیریم. در سطح وب یک سری ابزار دیگر هم وجود دارند که در سطح حرفه ای تر به ما اجازه تحلیل رفتار مخاطبان را می دهند. یکی از راه های بهبود وضعیت سایت و محتوای آن، تحلیل و بررسی رفتار کاربران در آن است که به وسیله نقشه حرارتی یا Heat Map می توان این تحلیل و بررسی رفتار کاربران را انجام داد. دراین مقاله به بررسی و آشنایی بیشتر این ابزار خواهیم پرداخت.
هیت مپ یا نقشه های حرارتی روشی قدرتمند برای درک این موضوع هستند که کاربران در صفحات وب سایت شما چه می کنند، کجا کلیک می کنند، تا چه حد حرکت می کنند، به چه چیزی نگاه می کنند یا این که چه چیزی را نادیده می گیرند. در اینجا مروری بر انواع مختلف نقشه های حرارتی و نحوه ایجاد و تجزیه و تحلیل آن ها می شود. شما همچنین مطالعات موردی واقعی و مثال های عملی را دریافت خواهید کرد، بنابراین می توانید خودتان ببینید که نقشه های حرارتی چقدر ارزشمند و مفید هستند که نوبت به بهبود و رشد وب سایت شما می رسد. هر وب سایت متفاوت است، بنابراین مهم است که نوعی از ابزارهای نقشه حرارتی را پیدا کنید که به بهترین وجه با نیازهای کسب و کار شما مطابقت دارد. نقشه های کلیکی و نقشه های اسکرول محبوب ترین نقشه های حرارتی هستند، اما بسیاری از انواع دیگر نیز وجود دارند. طراحان UX و هم چنین بازاریابان، تحلیل گران و تیم های محصول همگی می توانند از استفاده از نقشه های حرارتی بهره مند شوند.
نقشه های حرارتی برای تشخیص این که چه چیزی در یک وب سایت یا صفحه محصول کار می کند یا نه، ضروری هستند. با آزمایش نحوه قرارگیری دکمه ها و عناصر خاص در وب سایت تان، نقشه های حرارتی به شما این امکان را می دهند که عملکرد محصول خود را ارزیابی کنید و با اولویت بندی کارهایی که باید انجام شوند تا ارزش مشتری را افزایش دهند، تعامل و حفظ کاربر را افزایش دهید. نقشه های حرارتی تجسم داده های پیچیده و درک آن ها را در یک نگاه آسان می کند. چیزی که ما اکنون آن را نقشه های حرارتی می نامیم، از قرن نوزدهم سرچشمه گرفته است. اصطلاح هیت مپ اولین بار در اوایل دهه 1990 مطرح شد، زمانی که طراح نرم افزار Cormac Kinney ابزاری را برای نمایش گرافیکی اطلاعات بازار مالی در زمان واقعی ایجاد کرد. امروزه هنوز هم می توان نقشه های حرارتی را با دست، با استفاده از صفحات گسترده اکسل یا با ابزارهای بینش تجربه محصول مانند ایجاد کرد.
Heat Map به معنای نقشه حرارتی، ابزاری برای تجسم داده ها است که به صاحبان وب سایت ها کمک می کند تا عملکرد یک صفحه خاص را بررسی کنند. هیت مپ، مجموعه ای از داده های پیچیده را به صورت تصاویری با رنگ های مختلف نمایش می دهد تا فهم آن ها را ساده تر کند. هیت مپ، رفتار کاربران را با مقیاس رنگی از قرمز تا آبی اندازه می گیرد. گرم ترین رنگ قرمز نشان دهنده بالاترین سطح درگیری مخاطب با آن منطقه از سایت و سردترین رنگ آبی مناطقی را نشان می دهد که کمترین سطح درگیری را دارند. نقشه حرارتی یا Heat Map مدتی است که به یکی از پایه های اصلی بازاریابی دیجیتال تبدیل شده و از ابزارهای مهم و اساسی برای درک نحوه تعامل کاربران با وب سایت شما به شمار می رود.
انواع کاربردهای هیت مپ به شرح زیر میباشد :
۱. اطلاع از هدف کاربر : استفاده از نقشه حرارتی یک فرصت فوق العاده در اختیار شما قرار می دهد تا از نحوه رفتار کاربر اطلاعات بیشتری کسب کنید. نکته دیگر این است که با استفاده از هیت مپ می توانید بفهمید که کدام بخش از صفحه درگیری بیشتری برای کاربران ایجاد کرده است. این داده ها می توانند به شما در تصمیم گیری درباره فعالیت های آینده سایت و مقالات وبلاگ کمک کنند.
۲. بهینه سازی صفحات فرود در نقشه حرارتی : ساختار صفحه جز مواردی است که معمولا به آن اهمیت داده می شود. قرار دادن تگ های مربوط به عناوین، استفاده از فضاهای سفید صفحه نمونه ای از صدها عامل طراحی صفحات فرود هستند. اما متداول ترین روش استفاده از CTA یا دکمه فراخوانی است که میزان اصطکاک و کلیک کاربر را با آن ارزیابی می کنند.
۳. پاسخ به سوالات در گوگل آنالیتیکس : این ابزار به شما امکان می دهد تا داده های کمی و آمار مربوط به وب سایت مانند میزان ترافیک، نرخ پرش، مقدار تبدیل و سایر پارامترهای مربوط به صفحه را جمع آوری کنید. برای پیدا کردن جواب این سوال می توانید با رفتن به مسیر زیر ابتدا میزان ماندگاری کاربران و نرخ تبدیل صفحات سایت را بررسی کرده سپس با استفاده از heat map نحوه تعامل بازدیدکنندگان را در صفحه مورد نظر دنبال کنید.
۴. تعیین تعداد کلمات بهینه در صفحه : گوگل مدت طولانی است که اصرار دارد که تعداد کلمات، ارتباطی با محتوای با کیفیت ندارد. شما می خواهید بر روی پاسخ دادن به خواسته های کاربران تمرکز کنید، نه اینکه صرفاً فضای بیشتری از صفحه را اشغال کنید. شما می توانید با استفاده از نقشه های گرمایشی متوجه شوید مشتری های شما در مورد هر موضوعی به چه اطلاعاتی نیاز دارند. اگر چه تصویر حرارتی بالا اطلاعات دقیقی درباره نحوه تعامل کاربران در اختیار شما قرار نمی دهد، اما با پاسخ به سوالات زیر می توانید میزان اثرگذاری بخش های مختلف را تجزیه و تحلیل کنید. آیا آن ها سایت را رها می کنند و یا با استفاده از اطلاعات در صفحه مراحل خرید خود را تکمیل کرده اند، چه کاری می توانید انجام دهید تا فرآیندها اسان تر شود، رقبای شما در صفحات چه مواردی را پوشش می دهند.
۵. بهبود استراتژی مربوط به لینک های داخلی سایت با هیت مپ : لینک سازی داخلی برای کمک به Googlebot در درک ساختار وب سایت ضروری هستند. برای سایت هایی که لینک های داخلی زیادی در آن قرار ندارد، تلاش برای بهبود ارتباط بین صفحات می تواند راهی سریع برای افزایش رتبه سایت در نتایج گوگل باشد. فایده استفاده از نقشه های حرارتی برای اندازه گیری عملکرد لینک داخلی این است که آن ها اطلاعات خاصی درباره محل کلیک کاربران ارائه می دهند. شما می توانید با استناد به این موضوع، بهترین مکان برای جایگذاری لینک ها را مشخص کرده و ترافیک بیشتری را به صفحات مرتبط ارسال کنید.
۶. ایجاد ساختار مناسب برای جستجوی مشتری : وب سایت شما باید به گونه ای تنظیم شود که کاربران را به سمت مطالب مرتبط که مطابق با اهداف ما در نقشه سرچ مشتری است راهنمایی کند. به بیان ساده تر، شما باید مطمئن شوید که تمامی لینک ها و صفحات شما با یکدیگر همکاری دارند تا بازدیدکنندگان را به مسیری صحیح هدایت کنند.
۷.یافتن عناصر مبهم و گیج کننده : یکی از کاربردهای نقشه های حرارتی، این است که مالک وب سایت، به اطلاعات مناسبی درباره عناصر گیج کننده در صفحه دست می یابد. آیا تاکنون برای شما پیش آمده است که از وب سایتی بازدید کنید که در آن موارد قابل کلیک هستند اما به شما کمک نمی کنند تا به صفحه بعدی بروید. اگر این تجربه برای شما ناخوشایند است برای کاربران سایت شما هم همین طور خواهد بود. مواردی که نشان می دهند قابل کلیک هستند اما در واقع با کلیک بر روی آن ها کاربر به صفحه خاصی هدایت نمی شود، نمی توانند انتظارات را برآورده کنند.
هیت مپ به مدیران محصول و صاحبان وب سایت کمک می کند تا بفهمند مردم چگونه با صفحات وب سایت خود تعامل می کنند تا پاسخ سوالات و اهداف مهم تجاری را با استفاده از هیت مپ پیدا کنند. می توانید تعیین کنید که آیا کاربران به محتوای مهم دست یافته اند یا خیر، یافتن و استفاده از پیوندهای اصلی، دکمه ها، انتخاب ها و CTA های صفحه، حواس پرت شدن توسط عناصر غیرقابل کلیک، تجربه مشکلات در سراسر دستگاه ها از جمله مواردی هستند که هیت مپ به درک آن ها کمک خواهد کرد. بنابراین به عنوان یک ابزار بصری، هیت مپ به شما کمک می کند تا تصمیمات آگاهانه و مبتنی بر داده و به روزرسانی یا طراحی سایت خود را انجام دهید. آن ها هم چنین در مقیاس تجاری گسترده تری مفید هستند. هیت مپ ها به شما امکان می دهند به اعضای تیم و ذینفعان نشان دهید که چه اتفاقی در حال رخ دادن است و در صورت نیاز به تغییرات آسان تر، خرید خود را دریافت کنید. نقشه های حرارتی مداوم به شما امکان می دهد داده ها را فیلتر کنید و نقشه های حرارتی ویژه ای را بر اساس ویژگی های کاربر ایجاد کنید. مانند نقش یا عنوان کاربر، تاریخی که حساب خود را ایجاد کرده اند، آیا در نسخه آزمایشی محصول شما هستند یا خیر بنابراین می توانید به سرعت راه درست را پیدا کنید.
انواع مختلفی از نقشه های حرارتی وجود دارد که بینش های متفاوتی را ارائه می دهند. معمولاً بهترین کار این است که چندین نوع از نقشه های حرارتی را ترکیب کنید تا واقعی ترین تصویر از رفتار کاربر به دست آید.
• نقشه های کلیک: نقشه های کلیکی یکی از محبوب ترین انواع هیت مپ ها هستند و به شما نشان می دهند که کاربران کجا روی صفحه شما کلیک کرده اند و بینش هایی درباره نحوه استفاده مردم از وب سایت یا صفحه ای از وب سایت شما ارائه می دهند. با نقشه های کلیکی، می توانید ببینید که کدام عناصر در سایت شما بیشترین یا کمترین کلیک را دارند، که می تواند نشان دهد که در کجا مشکلات ناوبری وجود دارد. نقشه های کلیکی همچنین می توانند با قرار دادن و نظارت بر دکمه های موثر CTA به بهبود بازگشت سرمایه وب سایت کمک کنند. کمک به شناسایی و حذف مناطقی که باعث اصطکاک کاربر و افزایش نرخ پرش می شوند. نشان دادن مناطقی از سایت شما که بیشترین محبوبیت را دارند. و نظارت بر نرخ تبدیل برای بازدیدکنندگان جدید و بازگشتی.
• نقشه های اسکرول : همانطور که نقشه های کلیکی نشان دهنده مکان کلیک کاربران هستند، نقشه های اسکرول نمایشی بصری از رفتار اسکرول بازدیدکنندگان در یک صفحه وب هستند. نقشه های اسکرول به شما می گویند که چه تعداد بازدیدکننده از طریق یک صفحه به پایین پیمایش کردند، چه تعداد بازدیدکننده در یک صفحه پیمایش کردند اما در پایین صفحه ایستادند و چه تعداد از بازدیدکنندگان یک صفحه را رها کردند.
• هیت مپ های ردیابی ماوس : نقشه های ردیابی ماوس به جای ردیابی کلیک های ماوس، حرکت کلی ماوس را دنبال می کنند. تحقیقات نشان می دهد که بین جایی که کاربران به دنبال آن هستند و مکان نمای ماوس آن ها، ارتباط وجود دارد، که همان چیزی است که نقشه های حرارتی ردیابی ماوس را آموزنده می کند. ردیابی ماوس هم چنین به شما کمک می کند الگوهای شناور را شناسایی کنید که مناطقی از اصطکاک یا ناامیدی بازدیدکنندگان را نشان می دهند، صفحات وب پیچیده را با عناصر پویا بهینه کنید، و ارتباط نتایج جستجو را بر اساس حجم کلیک ها تخمین بزنید.
• نقشه های حرارتی ردیابی چشم : ردیابی چشم از یک فناوری حسگر استفاده می کند که حرکات چشم کاربران را در هنگام استفاده از یک صفحه وب ردیابی می کند. این نوع فناوری می تواند حرکت چشم، پلک زدن و گشاد شدن مردمک را برای تجزیه و تحلیل جایی که توجه کاربر در صفحه متمرکز شده است، کنترل کند. این نوع داده به شما بینشی در مورد چگونگی عملکرد طراحی یک صفحه وب می دهد تا به شما در ایجاد یک طرح بندی کاربرپسندتر کمک کند. نقشه های حرارتی ردیابی چشم می توانند اطلاعاتی را در مورد الگوی نگاه بازدیدکننده نشان دهند، که به شما امکان می دهد مهم ترین عناصر یک صفحه وب را در مکان هایی که بیشترین مشاهده را در صفحه دارند قرار دهید.
• خطا در کلیک روی نقشه های حرارتی: کلیک های خطا زمانی اتفاق می افتند که کاربر روی عنصری از یک صفحه وب کلیک می کند که نوعی خطا را ایجاد می کند، مانند یک خطای JavaScript سمت کلاینت یا یک خطای کنسول. اگرچه کاربر ممکن است متوجه شود که خطا را ایجاد کرده است یا ممکن است متوجه نشود، می توانید از کلیک های خطا برای بررسی خاص خطاهای کنسول یا استثناهای کشف نشده استفاده کنید. سپس، می توانید از ابزار Digital Experience Intelligence برای مشاهده تمام جلساتی که دارای خطای یکسانی هستند استفاده کنید و نحوه حل مشکل را تعیین کنید.
اطلاعات و داده های مربوط به نقشه حرارتی سایت به شما کمک می کنند تا بهتر بتوانید در مورد چیدمان عناصر در صفحه تصمیم بگیرید. شما با استفاده از هیت مپ می توانید عناصر مهم سایت خود را در نقاط پر بازدید قرار دهید تا زودتر به هدف خود برسید. پس استفاده از اطلاعات هیت مپ بی شک به شما در بهبود و بهینه سازی سایت بسیار کمک خواهد کرد. نحوه ایجاد هیت مپ به نوع آن بستگی دارد. انواع مختلفی وجود دارد، اما به طور کلی می توان آنها را به دو دسته نقشه های حرارتی تعاملی و توجهی تقسیم کرد. نقشه های حرارتی تعاملی انواع مختلف تعامل را اندازه گیری می کنند و از کدهای ردیابی برای ثبت تعاملات بین کاربر و وب سایت، مانند کلیک ها، اسکرول ها، حرکات ماوس و موارد دیگر استفاده می کنند. نقشه های حرارتی توجهی پیچیده تر هستند و نحوه نگاه کاربران به محتوای وب سایت شما را با نظارت یا پیش بینی حرکات چشم هایشان بررسی می کنند.
همه مشاغل یک چیز را در ارتباط با مشتریان خود می خواهند؛ این که کاربران خوشحال و راضی باشند، چرا که کاربران راضی، بیشتر خرید می کنند، بیشتر مشتری می شوند یا از مطالب شما بیشتر بهره می برند. مسئله این است که دریابید چه چیزی کاربران و مشتریان شما را خوشحال و بر رضایت آنان می افزاید، پی بردن به رضایت مشتریان با انجام نظرسنجی تلفنی نیز امکان پذیر است. اگر طراح UX، متخصص بازاریابی، تحلیلگر دیجیتال یا صاحب یک محصول هستید، دیتا هیت مپ کاربرد بیش تری خواهد داشت. شما به ندرت با مشتریان خود ملاقات می کنید و حتی اگر این کار را انجام دهید، آن ها ممکن است ندانند از کسب و کار شما چه می خواهند یا ممکن است نحوه بیان آن را ندانند.
مفهوم هیت مپ و کاربردهای آن همچنین انواع نقشه های حرارتی سایت را مورد بررسی قرار دادیم، حال در ادامه 4 ابزار و سایت برای ایجاد هیت مپ را بررسی مینماییم.
• سایت Hotjar یکی از معروف ترین سایت ها برای ایجاد هیت مپ، سایت Hotjar است. ثبت نام و استفاده از ابزارهای تجزیه و تحلیل این سایت رایگان است. برای استفاده از این سایت می توانید پس از ثبت نام، وب سایت خود را اضافه کنید و پس از آن در قسمت داشبورد روی افزودن نقشه حرارتی Add Heatmap کلیک کنید. پس از آن صفحه مورد نظر را انتخاب کنید و روی گزینه ایجاد هیت مپ Create Heatmap کلیک کنید.
• ابزار Crazy Egg یکی از محبوب ترین ابزارها برای ایجاد نقشه حرارتی استفاده از Crazy Egg است. شما می توانید توسط این ابزار هیت مپ کلیکی، اسکرول و حرکتی را دریافت کنید. استفاده از این ابزار رایگان نیست و باید بابت استفاده از آن ماهانه 29 تا 99 دلار پرداخت کنید.
• ابزار Heatmap یکی از ساده ترین ابزارهای ایجاد هیت مپ ابزار heatmap است. این ابزار به سادگی نصب می شود تا 6 ماه نیز می توان به صورت رایگان از آن استفاده کنید.
• ابزار UserHeat یکی دیگر از ابزارهای ایجاد هیت مپ، ابزار UserHeat است. این ابزار برای سایت های وردپرس هم با نصب افزونه این ابزار به صورت رایگان در دسترس است.
نقشه های حرارتی وب سایت به شما کمک می کند رفتار بازدیدکنندگان را پیگیری کنید تا بتوانید سایت خود را در راستای اهداف خود بهبود بخشید. آن ها مشخص می کنند که مردم با کدام حوزه های سایت درگیر هستند، کدام حوزه ها کار می کنند، کدام ها درست نیستند، و کاربران شما از کدام مناطق اجتناب می کنند. نقشه های حرارتی، داده های گرافیکی و رنگی هستند که در شناسایی رفتار مخاطبان سایت، به ما کمک می کنند. با آنالیز داده ها و اطلاعاتی که از هیت مپ ها به دست می آوریم، می توانیم محصولات و خدمات خود را به شکلی طراحی کنیم که بیشترین سطح بازدهی را داشته باشد. هیت مپ ها اطلاعات کامل و خوبی را از رفتار کاربران بر روی صفحات سایت نمایش می دهند. از این رو شما می توانید با استفاده از این اطلاعات چیدمان عناصر سایت، لینک ها، بنرهای تبلیغاتی و غیره را به طور بهینه و کاربردی طراحی کنید. شما می توانید به سادگی با استفاده از ابزارهایی که در این متن به آن اشاره شد، انواع هیت مپ را ایجاد کنید و از اطلاعات مفید آن بهره ببرید.