امروزه با پیشرفت تکنولوژی و سیستم های نوین ارتباطی و از سوی دیگر نیاز به اطلاع رسانی و هماهنگی برای مدیریت بهتر و گسترش مراکز صنعتی، ادارات و کارخانجات، بیمارستان ها، فضاهای سبز و پارک ها و غیره ، سیستم های تحت شبکه پیجینگ جای خود را در ارتباطات امروزی یافته است. وجود یک سیستم ارتباطی داخلی برای پخش پیامها، اطلاع رسانی ها، هشدار یا اعلام شرایط اضطرار، با تکنولوژی روز و سهولت استفاده و کیفیت بالا با قابلیت های متنوع، سیستم پیجینگ را به یک سیستم فراگیر و راهبردی تبدیل کرده است. به کمک این سیستم این امکان وجود خواهد داشت که پیام از سمت اپراتور روی همگی یا تعداد تعریف شده ای از بلندگوها ارسال شود. اتصال سیستم توسط کارت های داخلی شبکه که در پاورها تعبیه شده انجام شده با یکی از پروتکل های استاندارد همچون Dante پشتیبانی می گردند، در این مقاله قصد بر آن است شناخت کاملی از این پروتکل بدست آوریم.
در سیستم پیجینگ تحت شبکه محدودیت کابلهای مسی در سیستم آنالوگ وجود نداشته و علاوه بر دوستی با طبیعت در جهت ذخیره ثروت منابع مس، دردسرهای کابل کشی نیز از میان برداشته شده است. کاربری این سیستم در بستر شبکه بسیار ساده تر بوده و سهولت در نصب و راه اندازی نیز در مقایسه با سیستم های سنتی این تکنولوژی را بسیار آسان تر کرده است. در سیستم فراخوان تحت شبکه به دلیل انتقال صدا بر روی بستر آی پی محدودیت مکان برای فرستنده پیام وجود ندارد و می تواند در هر مکانی که حضور دارد با ارتباط به دستگاه پیجینگ خود پیام صوتی را به بخش مورد نظر ارسال نماید.
هر سیستم پیجینگ از اجزای زیر تشکیل می گردد که باید با هوشمندی انتخاب شود تا بتوان بهترین بازخورد را از سیستم دریافت نمود:
• بلندگوها : در حالت کلی بلندگو ها در دو طبقه ولتی و اهمی جای می گیرند. در بلندگوهای ولتی برای استخراج توان خروجی بلندگو، باید جریان برق مستقیماً به بلندگوها متصل شود. در حالیکه در بلندگوهای اهمی نیاز به اتصال مستقیم برق به بلندگوها نیست و جریان برق از زوج سیم پیجینگ مرکزی تأمین می شود.
• آمپلی فایر ها : آمپلی فایر برای تقویت صدا در شبکه مورد استفاده قرار می گیرد. در سیستم پیجینگ تحت شبکه تنظیمات تحت وب بوده و اتصال سیستم توسط کارت های داخلی شبکه که در پاورها تعبیه شده انجام شده و از یکی از پروتکل های استاندارد CobraNET ، BLU Link،Dante پشتیبانی می نماید. در این روش آمپلی فایر های تحت شبکه در همان طبقه در داخل رک های سرور شبکه قرار گرفته و به جای کابل کشی های طولانی و آوردن کلی دسته سیم به اتاق مرکزی و سانترال، فقط آمپلی فایر در حالت BLU Link به یکدیگر و در دو روشDante ،Cobra Net به سوئیچر های شبکه که فضای محدودی اشغال می کند متصل شده اند.
• پروسسور هوشمند مرکزی : پروسسور هوشمند همان مغز متفکر سیستم و کنترل کننده تمامی تجهیزات می باشد که کلیه ورودی ها و خروجی ها، کنترل کننده ها و تنظیمات مورد نیاز سیستم، ازجمله میکروفون های پیج، اتصال خط تلفن، سیستم سازماندهی وضعیت اورژانس و وضعیت بحرانی، پیج جداگانه ی هر زون، پخش موزیک زمینه، ضبط پیام های پیجینگ، پخش پیام های از پیش ضبط شده ،ارتباط با سیستم اعلام حریق، پخش اتوماتیک اذان وغیره توسط میکروپروسسورها مدیریت و کنترل می شود. کاربری این سیستم به رغم امکانات زیاد آن، بسیار آسان است و توسط چند کلید رومیزی که در مقابل اپراتورنصب میشود انجام می پذیرد و نیاز به دسترسی مستقیم به سیستم مرکزی نمی باشد. پروتکل های قابل پشتیبانی در این پروسسور های تحت شبکه متناسب با مدل آن یکی از ۳ مدل CobraNET ،BLU Link،Dante می باشد.
حال بعد از آنکه متوجه شدیم که پروتکل Dante از کدام بخش آمده است میبایست گفت مخفف شده ی کلمه ی Digital Audio Network Through Ethernet می باشد که معنای این عبارت شبکه صوتی دیجیتال از طریق اینترنت می باشد. این پروتکل ترکیبی از پروتکل های سخت افزاری و نرم افزاری و شبکه است. از این پروتکل جهت انتقال صدای فشرده نشده با سرعت بیشتر و تأخیر کمتر و بیشترین تعداد کانال، استفاده می شود. این پروتکل اقدام به تبدیل صوت و تصویر به سیگنال و برعکس میکند. پروتکل دانته یک راهکار تمام عیار برای استفاده سیستم های صوتی و تصویری تحت شبکه می باشد. پروتکل Dante در انحصار هیچ شبکه ای نبوده و بیشتر تولید کننده های سیستم های صوتی در دنیا از آن استفاده می کنند. این پروتکل صوت دیجیتال را به وسیله ی کابل ها و سوئیچ های شبکه منتقل می کند و این امکان را فراهم آورده است که صدا، تصویر و دیگر اطلاعات بدون هیچ دردسر و مشکلی در یک شبکه بتوانند در کنار همدیگر قرار بگیرند. علاوه بر انتقال صدای بی نظیر و با کیفیت و بدون تأخیر، پروتکل دانته موجب همگام سازی کاملی هم می شود. پروتکل دنت به دلیل ویژگی های مدیریت شبکه و رابط کاربری که دارد، موجب شده است که پیچیده ترین شبکه ها هم بتوانند خود را با این پروتکل ستاپ کرده و با سرعت بیشتر کانفیگ نمایند.
پروتکل Dante دارای دو نرم افزار می باشد، که به صورت زیر هستند:
• نرم افزار DANTE Controller : که به صورت رایگان برای سیستم عامل های ویندوز و آی او اس ارائه شده است. این نرم افزارها به صورت اتوماتیک، دستگاه های روی شبکه را پیدا می کند و موجب می شود تا به صورت آنی صدا مسیریابی و نامگذاری شود.
• نرم افزار DANTE Virtual Soundcard : این نرم افزار رایگان نبوده و باعث می شود که قابلیت Dante به کامپیوتری که با شبکه اترنت سازگاری دارد، اضافه شود. از این نرم افزار برای ضبط و پخش و کنفرانس های آنلاین هم استفاده می شود.
شرکت Audinate در سال ۲۰۱۳ به دنبال ایجاد تحولی در عرصه پروتکل های صوت دیجیتال از طریق ethernet پروتکلی جدید با کمترین تأخیر و بیشترین تعداد کانال با نام Dante طراحی و ارائه کرد. این پروتکل که مخفف شدهDigital Audio Network Through Ethernet می باشد، ترکیبی است از پروتکل های سخت افزاری و نرم افزاری و شبکه که برای انتقال صوت دیجیتال با بیشترین سرعت، کمترین تأخیر و بیشترین تعداد کانال استفاده میشود. پروتکل Dante در انحصار هیچ شرکتی نیست و بسیاری از تولیدکنندگان سیستم های صوتی در دنیا نظیرDiGiCo ، MeyerSound ،L-Acoustics ،D&B و غیره نیز از این پروتکل استفاده می کنند. این پروتکل، صوت دیجیتال را از طریق کابل ها و سوییچ های شبکه منتقل میکند. ازکابل CAT5 برای فواصل تا ۱۰۰ متر و برای فواصل بیش از ۱۰۰ متر از فیبر نوری استفاده می شود. لازم به یادآوری است که پروتکل Dante با کلیه سوییچ های لایه ۳ سازگار است و نیازی به VLAN و شبکه جداگانه نیست. تعداد کانال های ورودی و خروجی در این شبکه به نوع و مشخصات دستگاه بستگی دارد. مثلاً برای دستگاه های شرکت BSS Audio وSoundweb London تعداد کانال هایی که یک کابل CAT5 منتقل میکند شامل ۶۴ کانال ورودی و ۶۴ کانال خروجی می باشد.
اخیراً شرکت Audinate توانسته است پروتکل Dante را برای ۱۲۸در۱۲۸ کانال با کلاک 48 kHz توسعه دهد که هزینه مبدل ها و inter face های این قابلیت بسیار گران تر از حالت عادی می باشد. در این پروتکل داده ها بصورت بسته های ۸ تایی انتقال می یابند. این بسته ها را Flow می نامند. دستگاه های DANTE مانند CobraNet دارای پورت جایگزین هستند . دو پورت به نام های اولیه یا primary و ثانویه یا secondary که نحوه اتصال و کارکرد پورت ها در این سیستم کمی با CobraNet متفاوت است. به این صورت که هر دو پورت همواره سیگنال ها را دریافت و ارسال میکنند. مسیر هر یک از پورت ها دارای سوییچ مجزا می باشد و ارتباطی بین سوییچ ها وجود ندارد. پس اگر یکی از مسیرها و یا سوییچ ها قطع و یا دچار مشکل شود سیگنال قطع نشده و از مسیر دیگر در حال انتقال می باشد. پروتکل Dante به وسیله ی کابل ها و سوئیچ های شبکه اقدام به انتقال صوت دیجیتال می نماید. برای فاصله هایی که تا 100 متر از کابل هستند، از کابل CAT5 استفاده می شود. برای فاصله های بیشتر از 100 متر هم از فیبر نوری برای انتقال صوت دیجیتال استفاده می شود. این پروتکل هم مانند دیگر تکنولوژی های صوتی از فناوری اترنت استفاده می کند و اطلاعات را به شکل لایه 3 از آی پی رد کرده و عبور می دهد.
مزایای پروتکل Dante
1. کاربری ساده و راحت: پروتکل Dante از کاربری راحتی برخوردار می باشد، مسیریابی و کانفیگ سیستم با استفاده از این پروتکل خیلی سریع و ساده است.
2. استاندارد بودن پروتکل : این پروتکل از استاندارد بالایی برخوردار است و موجب یکپارچه سازی سیستم می شود. تولیدکنندگان AV بیشتر از هر فناوری دیگری از این پروتکل استفاده می کنند. این پروتکل امکان نصب بیشتر محصولاتی که دارای قابلیت دانته هستند را برای تولیدکننده های معروف دنیا ایجاد می کند.
3. قیمت مناسب پروتکل : یکی از اصلی ترین ویژگی های پروتکل Dante در قیمت مقرون به صرفه ی آن است. در این پروتکل با یک کابل می توان تمامی کارها را با هم یکجا انجام داد. تنها یک کابل فیبر نوری کم هزینه برای هر دستگاه جایگزین کابل های چند هسته ای یا آنالوگ گران قیمت شده است. این پروتکل باعث ایجاد تلفیقی برای تمامی رسانه ها شده است. به این صورت که تمامی سیستم را می تواند به وسیله ی یک آی پی شبکه ی استاندارد کنترل کند.
4. چند کاره بودن پروتکل: پروتکل دانته دارای قابلیت تغییر اندازه ی بالایی می باشد. به خاطر این که با استفاده از آن می توان از شبکه های پیچیده گرفته تا کنسول های ساده ی کامپیوتری را راه انداخت. با استفاده از این پروتکل می توان شبکه را توسعه داده و به جای اتصالات نقطه به نقطه فیزیکی با استفاده از مسیرهای منطقی که روت نام دارند، شبکه را کانفیگ کرد.
5. کیفیت ممتاز پروتکل: به دلیل این انتقال صوت به صورت دیجیتالی، دیگر در این پروتکل خبری از نویزها و پارازیت سایر دستگاه های برقی یا تداخلات بین کابل ها و حتی افت سیگنال ها در کابل های طولانی نمی باشد. این پروتکل موجب پشتیبانی بیشتر دستگاه ها می شود و باعث می شود که تمامی شبکه ها به صورت همزمان فعال باشند.